10+10 vinkkiä halpojen lentojen löytämiseen & matkalle pakkaamiseen

Matkustaessa kaksi tavallisesti suurinta kuluerää ovat matkanteossa ja majoittumisessa. Minä olen itse suunnattoman pihi molempien kanssa - etsin tavallisesti tuntitolkulla erilaisia vaihtoehtoja, ja vielä hyvänkin osuttua kohdalle vertaan hintaa useampaakin eri kautta. Halpaa ja hyvää kun pitäisi olla, mutta harvoinpa nämä asiat ainakaan täysin ongelmitta käsikkäin kulkevat.

Kokosin alle 10 vinkkiä halpojen kuin hyvienkin lentojen etsimiseen - niitä, jotka on erehdyksen ja yrityksen kautta toimiviksi todettu. Hieman alempaa löytyy myös seuraavat kymmenen vinkkiä, ne tosin pakkaamiseen ja sen helpottamiseen.

 1. Kun vertaat lentoja, vertaa niitä aina incognito-tilassa (yksityisesti)! Mitä useammin haet lentoja samaan kohteeseen, sitä korkeammalle hakukoneet tuovat hinnat hakuhistoriaan perustuen.
 2. Jos lähtöpäivissä on joustonvaraa, halvimmat päivät lentää ovat yleensä tiistai ja keskiviikko. Vastaavasti viikonlopun tienoilla hinnat nousevat samoin, kuin matkustajamäärätkin. Tottakai ne halvimmat lennot voivat löytyä myös muilta päiviltä - tässä esimerkiksi Momondon hintakalenteri on todella kätevä apuväline. Kannattaa myös yrittää muistaa katsella, minä päivänä lennot varaa. Toiset lähteet väittävät, että tiistai olisi kaikkein parhain päivä varata lennot - hintojen puolesta, siis.
 3. Muista myös sesongit ja vuodenajat! Sesongin ulkopuolella matkustamalla voi säästää helposti pitkän pennin.
 4. Kun varaat lennot oikeaan aikaan, säästät varmimmin. Noin kolme kuukautta ennen varatessa lennot tuntuvat olevan usein halvimmillaan - sitä ennen ja sen jälkeen hinnat ovat hieman korkeammalla. Tässäkin tosin kannattaa käyttää aikaa ja kärsivällisyyttä - vertailla, milloin juuri sinne omaan unelmakohteeseen pääsee halvimmalla. Ja tähänhän auttaa vain hintojen jatkuva vertailu!
 5. Muista (etenkin varatessasi lentoja kolmannen osapuolen kautta) kuitenkin myös se, että usein halpalentoyhtiöt tarjoavat halpoja lentoja, mutta jokaisesta lisäpalvelusta maksat erikseen. Saattaa siis lopulta tulla halvemmaksi ostaa hieman kalliimmat liput ei-halpalentoyhtiöltä, kuin liittää halpoihin lentolippuihin maksuja ylimääräisistä matkatavaroista, istumapaikkavarauksista, aterioista... Ja niin edelleen.
 6. Mitä useammasta paikasta vertaat lentoja, aina parempi. Kokeiluun kannattaa ottaa muun muassa:
  - Momondo
  - Supersaver
  - eBookers
  - Kayak
  - Skyscanner
 7. Facebook ja sosiaalinen media! Esimerkiksi Secret Flying -sivun kautta tulee usein monta kertaa päivässäkin melkoisen kutkuttavia lentotarjouksia. Jos vain mahdollisuuksia olisi ollut, olisin taatusti näistä jo moniin tarttunutkin!
 8. Vaikka lentoyhtiöt yleensä ovatkin tunnettuja siitä, että hinnoissa on jonkin verran ilmaa (no pun intended), kannattaa myös eri lentoyhtiöiden omia sivuja käyttää ja vertailla hintoja. Esimerkiksi peruutusehdot on esitelty yleensä selkeämmin suoraan lentoyhtiön sivuilla, kuin vastaavasti hakukoneiden kautta etsittynä. 
 9. Kanta-asiakkuuksia ei kannata unohtaa - monet yhtiöt nimittäin kertovat erikoistarjouksista vain uutiskirjeissään / somessa / kanta-asiakkailleen muiden kanavien kautta. Vaikka siis ei paljoa lentäisikään, kannattaa rekisteröityä kantikseksi ja ottaa kaikki hyöty irti - ainakin hinnoissa!
 10. Jos pystyy liikkumaan esimerkiksi perinteistä Helsinki-Vantaata pidemmälle, kannattaa tsekata myös esimerkiksi Tukholmasta lähtevien lentojen hinnat. Isompi kenttä, useampia mahdollisuuksia - tämä tarkoittaa yleensä myös halvempia hintoja.

Mutta aivan yhtä käsi kädessä lentojen varaamisen kanssa kulkee myös pakkaaminen. Mitä kannattaa ottaa mukaan, mitä puolestaan jättää kotiin - ja onko jotakin muutakin, mitä kannattaa ottaa huomioon?

 1. Helpottaaksesi lähtöselvitystä, voit pakata käsimatkatavaroissa olevat nesteet jo valmiiksi minigrip-pussiin. Vältät tällä tavoin pussien jonottamisen, nesteiden siirtelemisen paikasta toiseen kuin myös sen, että jokin pullo on jäänyt unohduksissa omille teilleen ja piippaa turvatarkastuksessa. Ei sillä, että kokemusta olisi... Eh! Mitä vähemmän käsimatkatavaroihin joutuu laittamaan (minkäänlaisia) nesteitä, aina parempi.
 2. Onko kyseessä vain nopea reissu? Kannattaa miettiä, tarvitseeko ruumaan menevää laukkua edes ottaa mukaan. Hyvä laukku matkustamoon nielee paljonkin tavaraa sisäänsä, ja tällä kikalla välttää laukkujen odottelun ja takaa itselleen sujuvamman matkanteon.
 3. Kannattaa aloittaa ottamalla kaikki mukaan lähdössä olevat matkatavarat esimerkiksi sängylle, levälleen. Kun nämä pakolliset on sängyllä, pystyy tästä karsimaan vielä puolet. Kannattaa myös muistaa monikäyttömahdollisuudet (kohta #4).
 4. Pienellä ajatustyöllä säästää laukusta paljon tilaa. Esimerkiksi pyjamaa / yöpukua on turha pakata mukaan erikseen - legginsit ja toppi / poolopaita ajavat saman asian, mutta ovat yhtälailla myös monikäyttöisiä.
 5. Jos menet hotelliin tai tuttavan / perheen luokse, on turhaa viedä laukuissa tilaa esimerkiksi pyyhkeillä, pesuaineilla ja reseptivapailla lääkkeillä. Pyyhkeet eivät ehkä ole yhtä mukavat kuin kotona, mutta ajavat asiansa - tilaa säästyy kohteesta ostetuille kotiinviemisille. Pesuaineiden ja reseptivapaiden lääkkeiden kanssa puolestaan on hyvä muistaa se nyrkkisääntö, että kohteessa on myös paikallisia, jotka elävät siellä täysin normaalia elämää - myös he tarvitsevat siis täysin samoja arkielämän perustuotteita, kuin sinäkin. Näin ollen nämä tuotteet saa mitä suurimmalla todennäköisyydellä ostettua myös kohteesta. Toki esimerkiksi paria särkylääkepilleriä kannattaa kantaa mukana varmuuden vuoksi - ei kuitenkaan koko purkkia.
 6. Myös isommat ja erikoisemmat asiat kannattaa jättää pakkaamatta. Objektiivikokoelma kannattaa jättää kotiin, jollei varmasti tiedä tarvitsevansa koko repertuaaria - myöskään (opas)kirjoja ei kannata turhaan kantaa selkä vääränä, kerryttämässä painoa laukkuihin.
 7. Älä unohda kerrospukeutumisen tärkeyttä! Tällä säästää tilaa matkalaukussa, ja saa pidettyä viileässä lentokoneessa olonsa lämpöisenä.
 8. Muista myös hyödyntää matkalaukusta kaikki tila. Esimerkiksi sukkia saa tungettua kenkien sisälle ja rullattuina vaatteet mahtuvat yleensä paremmin laukkuun, sulassa sovussa.
 9. Kaikki helposti rikkoutuva kannattaa kääriä vaatteiden sisälle ja asettaa mahdollisimman tiiviisti keskelle laukkua.
 10. Ja lopuksi - muista aina ottaa kuva laukun (tai laukkujen) sisällöstä! Jos jotain häviää tai hajoaa matkan varrella, on kuvien kanssa huomattavasti helpompi todistaa, mitä hävisi ja mitä tulee korvata. Sama pätee tosin myös kaikkiin matkadokumentteihin - kaikista kannattaa ottaa kuvat ja säilöä ne varmuudeksi joko puhelimeen tai sähköpostiin.

Oliko listalla ennestään tuntemattomia niksejä ja ennen kaikkea - mitkä keinot olet itse havainnut hyviksi lentoja varatessa ja pakatessa?