Kaikki republikaanit ovat aaseja

No - not all the Republicans are jerks. The point of the headline of this post was actually just to be provocative enough so that it's more than clear that that's not the case. This post is - in fact - dedicated to the fact how one should never make any false assumptions based on something (sort of) superficial.

Olikohan otsikko tarpeeksi provosoiva osoittaakseen, että sen sanoma ei todellakaan ole aivan noin? Toivottavasti, sillä sanotaan tämä nyt vielä selvennykseksi - kaikki republikaanit eivät ole aaseja.

Minun sappeni kiehui yli äyräiden muutama päivä sitten, kun kuuntelin radiota. Miesjuontaja alkoi lukea tätä uutista Chris Christiestä, New Jerseyn värikkäästä kuvernööristä. Ja tässä tapauksessa värikäs ei suinkaan tarkoita mitään muuta, kuin herran persoonaa.

Törkeästi referoiden, tällä kertaa herra Christie siis aiheutti yleistä pahennusta sulkemalla New Jerseyn rannat ja tästäkin huolimatta olemalla siellä itse perheensä kanssa holiday weekendinä. Lienee turhaa edes sanoa, kuinka monia eri johtopäätöksiä tästä voi vetää, ja ymmärrettävistä syistä aihe on poltellut yhden jos toisenkin huulilla, mutta aivan erityisesti esillä Twitterissä memejen muodossa.

Klikkaamalla alkuperäiseen kuvaan.

Ja toki, uutinen rantautui myös Suomeen. Uutisen luettuaan miesjuontaja alkoi käydä keskustelua aiheesta kollegansa kanssa, naurun sävyttämänä. Keskustelun lomassa hän letkautti kutakuinkin näin: "En kyllä tiedä, mitä puoluetta tämä Christie edustaa, mutta arvaus on aika vahva." Molemmat miehet röhähtivät nauramaan - puhe kääntyi (luonnollisestikin...) Yhdysvaltain presidenttiin, D. Trumpiin. Ja siitä se republikaanien mocking sitten alkoi.

Katsotaanpa, kun kaikki republikaanit nyt vain sattuvat olemaan ääliöitä.

Vähintäänkin puolella heistä on jonkinlainen Napoleon-kompleksi, loput heistä kärsivätkin joko puutteellisesta ajattelukyvystä tai jostakin persoonaa muovaavasta psyykkisestä häiriötilasta. Miten ovat mokomat edes niin pitkälle elämissään päässeet! Mahotonta meininkiä.

Näin kärjistetysti.

Klikkaamalla alkuperäiseen kuvaan.

Radiossa käyty, lyhyt keskustelu sivusi ainakin Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa, presidenttiä kuin juuri sitäkin, millaisia tapauksia republikaanit ovat.

Koska kaikkihan he ovat samasta puusta veistettyjä, marionetteina johtajiaan seuraavia muppetteja. Anteeksi kapeakatseisuuteni, mutta kuinka moni suomalainen radiojuontaja ymmärtää tarpeeksi Yhdysvaltain politiikkaa voidakseen oikeasti ottaa kantaa siihen, millaisia ovat republikaanit - tai sen enempää demokraatit kuin liberaalitkaan? Kyllähän sieltä punaisien rivien syövereistä löytyy kohtalaisen värikästä sakkia, mutta eivät kaikki demokraatitkaan kulje sädekehä päänsä päällä. Samalla tavalla persoonia löytyy sieltäkin.

Ensimmäisen ärsyynnyksen jälkeen tuli myötähäpeä. Ihmisten kapeakatseisuus ärsyttää - samoin kuin se, kuinka etenkin suomalainen media huomaamattaankin aivopesee lukijoitaan. Demokraatit hyviä, republikaanit pahoja. Raja on vedetty selvästi, vaikka kukaan ei sanokaan sitä aivan yhtä suoraan.

Klikkaamalla alkuperäiseen kuvaan.

Kaiken tämän sanomana ehkä onkin oikeastaan se, ettei sorruttaisi arvostelemaan ketään pelkän ulkokuoren perusteella. Yksi asia ihmisessä ei tee hånestä pahaa - teot, arvot ja ihmisen oma mentaliteetti puolestaan kertovat paljon enemmän.

Republikaanius ei tee Chris Christiestä ääliötä - teot ovat asia erikseen, eivätkä nekään määrittele hänen republikaaniuttaan.

Yksinkertaista - tai ainakin sen pitäisi olla.