Kolme ihanaa syyskeittoa

Kuinka monella teistä syksyyn kuuluvat kynttilöiden, takkatulen ja ruskan eri värien lisäksi keitot?

Meillä paikkansa ovat vakiinnuttaneet erityisesti sosekeitot, ja uutta on aina mukava päästä kokeilemaan. Kun mies joutui väliaikaisesti keittoruokavaliolle, sain oikein luvan kanssa päästää luovuuteni kukkimaan. Lopputuloksena syntyi kolme toisistaan täysin erilaista keittoa, joista miehen suosikiksi valikoitui kukkakaalikeitto.

Millaisia (syys)keittoja teillä syödään?

Kanelinen kurpitsakeitto

1 kurpitsa, noin 1,5 - 2 kg
1 litra vettä
2,5 dl kauraruokakermaa
1 pieni punasipuli
1 kasvisliemikuutio
suolaa
pippuria
0,5 - 1 tl kanelia
oliiviöljyä (& valkosipulioliiviöljyä)
(ripaus inkivääriä)

Valmistele kurpitsa - poista siemenet, irrota malto ja keitä noin neljän vesidesilitran ja kasvisliemikuution kanssa kattilassa, kunnes kypsää. Kuullota tällä välin paistinpannulla öljytilkassa kuutioitu sipuli. Lisää sipuli, loppu vesi sekä ruokakerma ja mausteet kurpitsakattilaan, anna kiehua muutama minuutti. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Parasta tuoreen hiivaleivän dippinä! (Vai pitikö sen mennä just toisin päin?)

Kukkakaalikeitto

1 reilun kokoinen kukkakaali, noin 600 g
6 dl vettä
1 iso punasipuli (tai 2 pientä)
5 dl kauraruokakermaa
1 kasvisliemikuutio
suolaa
pippuria
oliiviöljyä (& valkosipulioliiviöljyä)

Pilko kukkakaali sekä punasipuli pieneksi, kuullota öljytilkassa pannulla. Kun kukkakaali ja punasipuli ovat ruskistuneet, lisää joukkoon vesi, ruokakerma, kasvisliemikuutio ja mausteet. Anna kiehua reilu viisi minuuttia. Tämän jälkeen keitto on valmis soseutettavaksi ja syötäväksi!

Bataattikeitto limetwistillä

Reilu 1 kg bataattia
suolaa
pippuria
paprikamaustetta
sipulimaustetta
oliiviöljyä
valkosipulioliiviöljyä
5 dl vettä
1,5 dl kauraruokakermaa
puolikkaan limen mehu

Kuori ja kuutioi bataatit. Laita bataatit foliolla vuorattuna uunivuokaan, lisää kaikki kuivat mausteet sekaan + oliiviöljyt. Sekoita mausteet tasaisesti bataatteihin ja sulje folio. Siirrä bataatit noin tunniksi 175 °C -asteiseen uuniin muhimaan. Tämän jälkeen yhdistä vesi, kauraruokakerma, limen mehu sekä kypsät bataatit ja survo sauvasekoittimella tasaiseksi. Voila!