Matkamessut 2017 - ensikertalaiset edition

Ehkä ihan ymmärrettävää ja hyväksyttävääkin, että vuoden 2017 Matkamessut olivat laatuaan ensimmäiset meidän perheen kaksilahkeiselle. Mutta ihan samassa veneessä oltiin, hyväksyttävää tai ei - minäkään nimittäin en ollut koskaan käynyt Matkamessuilla!

Tänä vuonna aihe tuli erityisen ajankohtaiseksi jo ihan siitäkin syystä, että arpaonni suosi toista kertaa lyhyen ajan sisään. Saatiin siis viikonlopulle kahdet liput Matkamessuille Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitolta - suuri kiitos siis heille tämän kokemuksen mahdollistamisesta! Vaikka matkailu kiehtookin, en tiedä, olisiko ilman tätä onnenpotkua tullut lähdettyä. Viimeistään tästä saatiin siis nyt se puuttunut kannustin ja saatiin päästää mielikuvituksemme valloilleen!

Pari muutakin näköjään tuumi, että lauantaina on hyvä päivä messuilla.

Ennakko-odotukset meillä molemmilla olivat aika vähissä. Mies ehti jossakin vaiheessa jo kuvitella, että ollaan menossa aivan erityyppiseen tapahtumaan, minä puolestaan en oikein ollut osannut ajatella juuta enkä jaata. Some on ollut oikeastaan jo lähes torstaista eteenpäin pullollaan erilaisia Matkamessujulkaisuja, joten siitä on saanut ainakin jonkinlaista esimakua. Avoimin mielin siis lähdettiin katsomaan, miltä lauantainen (Matka)messukeskus näyttäisi.

Oltiin oikeastaan osattu jo varautuakin siihen, että ihmisiä tulvisi vasemmalta ja oikealta, mutta kuinka paljon... Löydettiin melkoisella tuurilla autolle hyvä parkkipaikka tupaten täydestä parkkihallista, mutta siihen se onni loppuikin - päädyttiin tietenkin väärän sisäänkäynnin viereen. Ei auttanut kuin lähteä kiertämään koko massiivinen rakennus täysin vastakkaiselle puolelle - kylmässä viimassa ja suhteellisen pienessä takissa ei olisi houkutellut. Lopulta päästiin kuin päästiinkin perille, ja viimeistään aulassa väenpaljous todella iski vasten kasvoja. Ja se kuumuus! Ei muuta, kuin takkia pois päältä ja menoksi.

Messujen valtava koko yllätti. Näytteilleasettajia oli aivan hurja määrä (ja kyllä, myös meitä illistelijöitä), joka tosin oli vain positiivinen juttu - melkoisen esitemäärän kanssa mekin lähdettiin lopulta kotiin. Joka puolella riitti mielenkiintoista katsottavaa, ja välillä oli vaikea päättää, mistä lähteä ensimmäisenä kahlaamaan.

Järjetön ihmismäärä teki messuista nauttimisesta ajoittain hieman haasteellisempaa. Tuli monesti sellainen olo, etteivät kanssaihmiset ottaneet toisiaan huomioon - tönittiin, tuupittiin ja muutamaan otteeseen meistä molemmat saivat rattaista kantapäilleen verrattain avoimessa tilassa. Tuli kieltämättä ikävä (amerikkalaista) vieraanvaraisuutta ja sitä, että ainakin niitä tahattomia - kuin tahallisiakin - yhteentörmäyksiä oikeasti myös pyydetään anteeksi.

Muuten messut olivat erittäin positiivinen kokemus! Maistiaisten äärelle ei viitsitty järjettömien jonojen vuoksi jäädä, mutta kaikista kiinnostavimmista pisteistä napattiin esitteitä mukaan ja miehelle oli ehdoton kohokohta se, että pääsi näkemään livenä paitsi saamelaisräppiä, myös haitarinsoittoa. Niistä esitteistäkin on oikeastaan paremmin päästy nauttimaan vasta näin kotosalla, kun ollaan ennätettyä rauhassa lukemaan ja perehtymään. Miehelle ovat uponneet parhaiten kaikki Suomeen ja suomalaisuuteen liittyvä - yhdessä puolestaan ollaan huokailtu kaipailevasti esimerkiksi Australian esitteiden henkeäsalpaaville maisemakuville.

Olisimme molemmat kaivanneet ehkä hieman selkeämpää järjestelyä - karttoja oli melko hankala tulkita, sillä missään ei esimerkiksi mainittu missä juuri tällä hetkellä pönötetään. Osittain kaikesta teki varmasti hankalampaa myös se, että ihmisiä oli aivan valtavan paljon - joka tietysti järjestäjän kannalta on parempikin, kuin hyvä juttu! Meitä ensikertalaisia se kuitenkin hieman hämmensi, mutta kunnialla selvittiin loppuun saakka.

Messut olivat ehdottomasti positiivinen kokemus! Monia ideoita, ajatuksia ja (valitettavasti?) myös toivelomakohteita rikkaampina palattiin takaisin kotiin. Erityismainintana pakko todeta, että etenkin Karibian maiden osasto oli älyttömän hauskasti ja teemaan sopivasti toteutettu! Erottui värikkyydellään ja sitä kautta erilaisuudellaan monesta muusta.

Tuskinpa tämä viimeiseksi kerraksi jäi - ehkä ensi kerrasta saa irti vielä enemmän, kun tietää hieman, mitä odottaa! Iso kiitos vielä SAYL:lle siitä, että me kaksi noviisia päästiin tutustumaan Matkamessujen tarjontaan!

Helmi oli hengessä mukana - viimeistään silloin, kun oli tarkoitus kuvata messujen esitesaalista...