Rasisminvastainen viikko 20.-26.3.2017 #minäpäätän

Kuva: SPR

Rasismi naamioituu salakavalasti arjessa - se tulee esille sivulauseissa, nostaa rumaa päätään sellaisten ihmisten kautta, jotka usein yrittävät tällä tavoin paikata itsestään jotakin. Moni varmasti myös muistaa vuoden takaa Valtterin tapauksen, joka nostatti tunteita ja ajatuksia - myös paljon puhetta sosiaalisessa mediassa.

En edes osaa kuvitella, millaista olisi elää tässä maassa mieleltään ja sydämeltään täysin suomalaisena, mutta ulkoisesti valtaväestöstä erilaisena. Kävi sääliksi.

Ymmärrän, että kaikista ei tarvitse tykätä - kaikkien kanssa on silti mahdollista tulla toimeen. Toisen erilaisuus ei ole sinulta pois - ja jos mitään positiivista sanottavaa ei ole, miksi päästää se ruma sammakko suusta ja pahoittaa toisen mieli?

Usein rasismi lienee kuitenkin kaikua epätietoisuudesta. Taustoja, tapoja ja kulttuuria ei ymmärretä tai tunneta - on huomattavasti helpompaa osoittaa sormella ja olla ilkeä, kuin vaivautua ottamaan selvää asioista.

Me olemme päässeet tässä asiassa melkoisen helpolla - onhan ulkomailta Suomeen muuttanut mieheni helposti valtaväestöön sekoittuva ulkonäkönsä puolesta. Eri asia sitten onkin, kun hän avaa suunsa... Silti - länsimaasta Suomeen muuttaneisiin tunnutaan suhtautuvan suurimmilta osin myönteisesti. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaassa asemassa meidän kanssamme, ja juuri tästä syystä olisikin tärkeä herätellä ihmisiä ajattelemaan.

Erilaisuus kun kuitenkin on rikkaus - ja mikäli sitä rikkautta ei halua ottaa itse vastaan, on se oma valinta. Aivan, kuten sekin, kuinka toisen ihmisen kohtaa.

Lopulta, me kaikki olemme kuitenkin yhdenvertaisia - ja yhdenvertaisina meitä kaikkia pitäisi myös kohdella.

#päätäsiissinäkin