Suomalais-amerikkalainen Apple Piirakka

Suomalais-amerikkalainen Apple Piirakka. Onko kamalampaa sanahirviötä?!

Oli tai ei, meidän fuusiokeittiömme kokeileva kokki kokeili myös tällä kerralla, lopputuloksena periamerikkalaisen Apple Pien ja supisuomalaisen omenapaistoksen vaaveli. Mie kun satuin haaveilemaan omenapaistoksesta vääpelinrään (en voi olla ainoa, joka tätä käyttää - enhän?) kanssa, mies taas päiväuneksi sellaisesta jenkkileffojen kulmakiveksikin muodostuneesta omppupiiraasta. Ja hei, reality check - ihan niin hyvä vaimo en sentään ole, että olisin työpäivän jälkeen revennyt molempia valmistamaan.

Omat haaveeni taka-alalle työntäen rupesin muovailemaan kulhoon taikinaa omenapiirakan kuorta varten. Kas kun ennättäisinhän minä nautiskella omasta omenalempparistani sitten myöhemminkin.

Mutta sitten se iski. Idea! Oli aika saattaa maailmaan suomalais-amerikkalaisen fuusiokeittiön ensimmäinen, öhm - hybridi. Tällä kertaa kupit olivat desimittoja paremmin käden ulottuvilla, mutta no worries - muunnokset voi tsekata täältä tai suoraan reseptien yhteydestä.

(Suomalais-amerikkalainen) Apple Piirakka

KUORITAIKINA
* noin 15 cm vuokaan, 24 cm vuoan kuorrutettavaan tekisin ohjeen 1,5-kertaisena

2.5 kuppia (~ 6 dl)vehnäjauhoja
2 rkl hienoasokeria
2 sticks (~ 220 gr) voita
3 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa
vanilijaesanssia oman maun mukaan

TÄYTE
* riittävä 24 vuokaan tehtävälle ohjeelle, 15-senttisellä jäi noin kolmannes yli

500 gr omenoita
2 kuppia (~ 4,7 dl) kaurahiutaleita
2 rkl hienosasokeria
2 rkl vehnäjauhoja
3 tl kanelia
muutama nokare voita
(puristettua sitruunan mehua, vanilijaesanssia, inkivääriä...)

Sekoita kuoritaikinan kuivat aineet keskenään. Tiputtele vesi ja esanssi sekaan, sekoita hyvin. Sekoita lopuksi taikinaan voi - se saa olla melko kovaa, joten joutuu vaivautumaan vaivaamaan. Itse teen tässä vaiheessa vuokaan kuorrutteesta reunat ja pohjan, lopun taikinan siirrän jääkaappiin odottamaan.

Täytettä varten, pese omenat ja kuutioi ne (itse jätän kuoret, mutta siemenkotia ei kannata piiraaseen änkeä). Sekoittele joukkoon sitruunan mehua estämään tummumista, ja kun kaikki omenat on kuutioitu, sekoita joukkoon muut ainesosat.

Kaada omenakuutiot vuoassa olevaan pohjaan ja tee kuoritaikinasta päällinen. Tässä voi käyttää mielikuvitustaan ihan vapaasti! Tämän jälkeen piirakan voi työntää 175°C-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi. Niin - ja jos ei ole yhtä laiska kuin minä, sen kuoren voi myös voidella kananmunalla. Ja mikäli omenakuutioita jää yli, ne voi paistella erikseen omassa vuoassa piiraan kaveriksi.

Parasta lämpimänä vanilijakastikkeen ja/tai jäätelön kanssa!