Käykö terveellinen ruoka kukkarolle?

Sanoisin jo heti näin kärkeen, että ei. Ja riippuen toki siitä, mitä pidetään terveellisenä. Olen lopettanut seuraamisen ravitsemustaistelusta somessa, koska jokaisella tuntuu olevan vahva mielipide siitä, mikä on oikeasti terveellistä ja mikä ei. Ja siitä omasta totuudesta pidetään kiinni kynsinvarpain, mikä tietenkin on hyvä kyseiselle yksilölle, mutta onko kaikille? En usko. Koska me olemme yksilöitä, ovat kehommekin erilaisia. Allergiat, herkkyydet, sairaudet, elämäntavat jne vaikuttavat myös vahvasti elimistöömme ja siihen, millainen ravinto meille sopii. Eettisyys, uskonto, intohimo, hifistely, uskomukset, mieliala, oikeastaan mikä tahansa voi vaikuttaa siihen mitä ja miten me syömme. Ja sen myötä myös ruokalaskuun. Toki terveellistä ruokavaliota noudattava saattaa saada infernaalisen ruokalaskun kouraansa joka kauppareissulla, jos homman vetää ihan ääripäähän. Superfoodit, erikoiset heviosaston kasvikset ja hedelmät, kaikkein kallein ja paras joka lajissa nostattaa laskua ihan huomaamatta. Erikoisruokavaliota noudattava joutuu valitsemaan joissain tuotteissa kalliimman vaihtoehdon ja se on harmillista.

Entäpä jos jättää kaiken erikoisen ostoskärrystä pois? Mangon ja latva-artisokan sijaan kärryyn lentääkin säkillinen perusperunoita, kilo porkkanoita ja omenoita? Kaupan superfood-jauheiden sijaan kaiveleekin pakastimen superfoodit käyttöön; metsästä poimitut mustikat, puolukat ja vadelmat? Ja nyt haluan korostaa, etten millään tapaa ole vastaan superfoodeja, olen käyttänyt niitä itsekin silloin tällöin. Mutta, valintoja on joutunut tekemään viime vuosina perheemme taloudellisen tilanteen takia ja erityisesti tarkkailemaan ruokalaskuja. Pystyy tekemään yllättäviä säästöjä, kun karsii ostoskorista kaiken tarpeettoman pois. Ja silti voi syödä terveellisesti.

Ehkäpä ruokalaskuun voi vaikuttaa se miten, ruokaan suhtautuu... Esimerkiksi meillä ruoka on ennenkaikkea polttoainetta. Siihen ei suhtauduta kovinkaan intohimoisesti, ei väännetä gourmeeta ja tutkita ravintoaineita suurennuslasilla. Emme ole ehdottomia missään, paitsi siinä, että ruokaa on saatavilla aina silloin kun on nälkä! Varsinkin minä ja mieheni syömme aika paljon. Kaupassa käydään ehkä pari kertaa viikossa ja olen laskeskellut, että ruokalaskumme on noin 400€/kk (sisältäen myös muuta kuin ruokaa). En tiedä, kuulostaako tuo summa isolta vai pieneltä, riippuu varmasti keltä kysyy. Mutta nelihenkisen perheen vatsat se täyttää hyvin, ilman että joutuisimme olemaan jotakin vailla, tai heittämään mitään roskiin. Noh, lapset suoltaa jonkin verran, eli kyllähän sitä hävikkiä vähän tulee. Laskusta voisi kyllä vielä jotain nipistää pois.

Kaupasta lähtee melkeinpä aina samat tietyt tuotteet matkaan...

Käytän edelleen esimerkkinä perhettäni. Koska olemme kaikki perusterveitä, eikä meillä ole allergioita, voimme syödä ihan perus ruokaa. Viljoissa suosimme täysjyvää, tietenkin. Kaurapuuroa menee viikossa litratolkulla, koska siitä tykkää kaikki. Leipää ostamme useamman pussin (yhtä lajia), osa menee suoraan pakastimeen. Lihatuotteet ostetaan aina marinoimattomina ja vähärasvaisina, mausteseoksilla ja omilla marinadeilla saa oikein hyvää aikaisiksi. Lihojakin ostetaan yleensä monta pakkausta, pakastimeen valmiiksi. Heviosaston tuotteet täyttää kärryn suurimmaksi osaksi; perunoita, porkkanoita, punajuuria, bataattia (koko perheen suosikki!), tomaattia, banaaneja ja omenoita tulee ostettua useimmiten. Kärryyn lentää yleensä myös oma henkilökohtainen suosikkini varsiselleri, jonka hajukin aiheuttaa muissa yökkimisreaktion :) Maitotuotteista luonnonjogurtti, raejuusto ja rahka on meillä päivittäin käytössä. Ja kyllä, kuten kuvassa näkyy, ME OSTAMME RASVATONTA MAITOA! Tämä saattaa joitain lukijoita järkyttää, mutta hei, jokainen tyylillään. Rasvoissa suosimme pähkinöitä, avokadoa, kylmäpuristettua rypsi/oliivilöljyä, sekä tietenkin leivänpäällä levitettä (en uskalla kirjoittaa m-alkuista sanaa, kun sekin tuntuu herättävän monissa tunteita).

Ostoskärryt täyttyy aina samoilla tuotteilla, heräteostoksia tulee enää harvemmin. Kauppalistalta olemme karsineet pois mm. maustetut jogurtit ja tuoremehut. Valmisruuista maksalaatikko ja nakit saattaa joskus tarttua matkaan. Koska arkemme on kiireistä, mies tekee päivätyötä ja minä enimmäkseen iltoja, on meillä ruokakin yleensä nopeaa ja helppoa. Paistettua jauhelihaa/kanaa/kalaa, kera täysjyväpastan/riisin tai uunijuureksilla. Kastikkeita ei ole, paitsi joskus tomaattikastiketta jauhelihalle. Ja paljon tuoreita kasviksia! Arkiruoka on hyvin yksinkertaista ellei jopa askeettista aika-ajoin, mutta meille se sopii, pärjäämme oikein hyvin. Kasviksista, hedelmistä ja marjoista ei tosin tingitä, niitä on löydyttävä joka aterialta. Kasvisten ja hedelmien kilohintoja kyllä tarkkailemme, kalleimmat jää ostamatta, parilla vaihtoehdollakin kun pärjää.

Uunilohta täysjyväriisillä ja tuoreilla kasviksilla Kanaa bataattiranskiksilla ja kesäkurpitsalla Jauhelihaa juuresmuussilla ja tuoreilla kasviksilla Edullinen jälkiruoka tulee kun jäädyttää kypsiä banaaneja ja käytää ne tehosekoittimessa: Banaanijäätelöä!

Vaikka tylsältä kuulostaakin, mutta mitä enemmän vakioi ostoskärryjen sisällön, sitä paremmin pysyy ruokalaskut kurissa. Kaupasta selviää helposti ulos kulkemalla laput silmillä ja noudattamalla tarkasti ostoslistaa. Jääkaappia ja/tai ruokakaappia ei ole välttämätön täyttää kaikilla mahdollisilla vaihtoehdoilla tuotteista, joka sorttia ei tarvita. Käytetään entiset loppuun, ennenkuin ostetaan uutta.

Tottahan toki herkuillekin on sijaa ja kyllähän niitä meilläkin viikonloppuisin ostosten seasta löytyy, mutta maltilla. Itse olen joutunut pari vuotta takaperin luopumaan makeisista ja sokerista melkein kokonaan, koska ihoni ja elimistöni reagoivat niihin ikävästi. Tiukkaa on tehnyt välillä ja lipsumisia tulee, mutta ei pahasti. Ehdottomuus tässäkin kohtaa olisi pahinta, minulle. Raakaleivonnaiset, pähkinät ja hedelmät ovat päässeet karkkien tilalle ja hyvä niin. Herkkupäivänä lapset saa maltilliset pussit karkkia (huikeat 100g), tai jäätelöt, mopo ei lähde käsistä eikä matkaan tartu kaikkea mahdollista hyvää.

Mitä sitten kannattaa tehdä, jos huomaa että tili hupenee ruokakauppaan?

  • Tarkistele ensin kauppakuittejasi, löytyykö sieltä paljon heräteostoksia? Tee kauppalista ja pitäydy siinä. Niin ja muista ottaa se mukaasi :)
  • Tarkkaile hävikin määrää kotona, meneekö ruokaa paljon roskiin? Vanhentuuko tuotteita kaappeihin? Tuleeko ostettua liikaa ja turhia tuotteita?
  • Vertaile tuotteiden kilohintoja, pakkauskoot vs. hinta saattaa joskus hämätä.
  • Suosi kausituotteita ja tarjouksia, hyödynnä pakastinta. Esimerkiksi S-kauppojen satokausikalenteri heviosastolla on hyvä keino hyödyntää kauden kasviksia ja hedelmiä. Lidlissä on useimmiten järkeviäkin tarjouksia aina torstaista tai maanantaista eteenpäin (monesti esimerkiksi maustamattomat broilerinfileet tai maitotuotteet on tarjouksessa)
  • Voisiko joskus valita edullisemman vaihtoehdon, jos ravintosisältö on suhteellisen sama kuin kalliimmassa? 
  • Karsi eineksistä, monesti saat yhden valmisruuan hinnalla valmistettua koko perheelle kattilallisen ruokaa. Sen ei tarvitse olla gourmeeta, tee yksinkertaista ja lisää lautaselle mieleisiä kasviksia
  • Mehut, virvoitusjuomat jne kannattaa tiputtaa heti ensimmäisenä kyydistä pois, jopa tuoremehut!
  • Hyödynnä metsän antimet, marjat ja sienet kunniaan. Etenkään marjoja ei voi koskaan olla pakastimessa liikaa, saatikka lautasella. Ja niiden kerääminen on ilmaista ja samalla saat hyötyliikuntaa!
  • Kasvata itse, jos omistat pienenkään palan lääniä ja omaat viherpeukalon piirteitä. Kaupan salaatti- ja yrittiruukuistakin saa lisää satoa (paitsi minä).
  • Älä osta joka kauppareissulla höpöstyksiä. Karkit, sipsit, jäätelöt yms nostattavat kauppalaskua yllättävän paljon.

Tässäkin kohtaa sanoisin, että Keep it simple! Pysy listassa äläkä rönsyile! Kilo porkkanoita ja perunoita, sekä paketillinen naudan jauhelihaa, saat jo oikein mukavan muussin tai keitetyt kasvikset kera paistetun lihan. Eikä varmasti tule kalliimmaksi kuin yksi tai kaksi valmisruoka-annosta! Äläkä jemmaa sinne pakastimeen niitä vuosia sitten kerättyjä pakkasmarjoja, ota ne käyttöön heti tänään, koska kesä on tulossa ja uusi sato on edessä =)