Mustapapubrownieta sadepäivän ratoksi

Se alkoi sitten se kauan odotettu kesäloma... kokonaiset kaksi viikkoa pelkkää löysäilyä. Pari vuotta onkin jo ehtinyt edellisestä "pidemmästä" lomasta vierähtää, kyllä tulee nyt nimittäin tarpeeseen. Forecan sääennuste saattaisi vetää mielen matalaksi, mutta onneksi en ole koskaan osannut päivääni pilata sään takia. Etenkin kun oikein mieluisaa lomaluettavaakin työnalla. Kaikille teille, joiden mielenterveys järkkyy sateesta ja kylmästä, suora lainaus F**k it - kirjasta; säästä valittaminen on kaikkein absurdein esimerkki siitä, ettei hyväksy maailmaa sellaisena kuin se on. Sano siis F**k It säälle, olkoon se millainen tahansa!

En ole hirveä elämäntaito -oppaiden fani, mutta tässä näitä opuksia nyt kuitenkin on. Ainakin tuo musta kirja on lukemisen arvoinen, siinä on juuri sitä asennetta mitä kaipaan!

Itse aloitin ensimmäisen lomapäivän lasten kanssa kaupungilla hyörien ja leipoen! Laatikon pohjalla on pyörinyt jo pitkään muutamia raaka-aineita, joista olen halunnut leipasta terveellistä herkkua. Muutama vuosi takaperin innostuin raakaleivonnasta (taisin jaaritella sokerista irtisanoutumisesta jossain aiemmassa postauksessa, ei kannata sitä kuitenkaan lähteä penkomaan!) ja teinkin aika usein raakakakkuja. Puolukkaa, suklaata, kookosta, milloin mitäkin raaka-aineena. Raakakakkuja on kiva tehdä, jos omistaa kunnollisen tehosekoittimen, itselläni äitiltä pöllitty vanha philipsi. Rokkaa edelleenkin kuin rasvattu! Useimmiten raakaleivontaan vaan tarvitaan paljonkin erikoisia raaka-aineita, pähkinöitä yms, jolloin leipomuksen hinta nousee aika suolaiseksi. Monet monet möyhöt ja jauheet on jääneet itseltäni kauppojen hyllylle ajanmyötä, keep it simple -ajatusta kannatan ihan kaikessa! Ja ennenkuin kukaan pääsee saivartelemaan, alla oleva leipomus ei siis ole raakakakku, koska sehän käy uunin kautta!

Näitä herkkuja löytyy jääkaapista melkein aina, yhdellä rasialla pötkii melko pitkälle. Nam!

Enihuu, laatikon pohjalta löytyi kuitenkin paketillinen mustapapuja ja raakakaakaojauhetta, joten heräsi himo vanhaan tuttuun mustapapubrownieen! En nyt enää millään muista mistä olen alkuperäisen ohjeen napannut, ehkä jostain blogista, tai Karita Tykän kirjasta. Noh, jokatapauksessa kunnia kyseisestä kahvihetken herkusta kuuluu siis jollekin muulle. Sovelsin muistini varassa ohjetta. Koska olen vuosien varrella kehittänyt itselleni myös riippuvuuden tuoreisiin taateleihin, niin niitä löytyy aika usein laatikkollinen jääkaapista. Noilla pirulaisilla saa erittäin kivasti makeutettua leivonnaiset sekä smoothiet. Useinhan raakakakut ovat pähkinäpohjaisia, tai kookosta sisältäviä. Tämä brownie on kokonaan pähkinä- ja kookosvapaa (ellei halua turauttaa päälle kookoskermaa niinkuin minä!), sekä täysin jauhoton. Eli siis gluteeniton ja pähkinäallergigoille sopiva. Maidoton myös. Muttei mauton!!!!

Täsä se nyt on, mustapapubrownieni!!! Koska en ole ruokabloggari, niin asettelu ei ole kovin kummoinen, saatikka kuvanlaatukaan... sorii!

Paiskaamma ohjeen vielä tähän, ihan sillä kiusalla jos tekee mieli kokeilla:

  • purkillinen mustapapuja (itse käytin go green -merkkisiä)
  • 1 - 2 kypsää banaania
  • tuoreita taateleita (vähintään kymmenen, laitoin enemmän!)
  • 2 munaa
  • kaakaojauhetta (reilu puolidesiä)
  • leivinjauhetta teelusikallinen
  • vaniljajauhetta (käytin aitoa vaniljaa, löytyi purkin jämä)
  • makeutusta tarvittaessa (hunaja, intiaanisokeri, stevia tms)

Suhauta tehosekoittimessa banskut ja pavut ensin sileäksi mössöksi. Sitten vaan lisäilet loput raaka-aineet kehiin ja ajele vielä hetken verran. Vuoraa leivinpaperilla vuoka ja kaada soossi siihen. Paista 175-asteessa 20 - 25 min. Naatiskele kera ison kupin kaffetta ja jos olet samanlainen kookoksen ystävä kuin allekirjoittanut, kruunaa kakkupalasi köntillä kookoskermaa (jääkaapissa säilytetyn kookosmaidon jähmettynyt osa vaan vatkataan juoksevammaksi ja makeutetaan stevialla/hunajalla/tms).

Sieltä se tulla pullahti uunista ulos...

 

Suoraan minun lautaselle ja kylläpä maistui kahvin kera oikein maukkaalle!

Hauskaa heinäkuuta kaikille. Don't worry, be happy!