Ylikunnosta toipuminen ottaa aikaa

 

Väsynyt.

"Ylikunto on elimistön rasitustila, jossa suorituskyky huononee joskus lyhyeksi tai joskus pitkäksikin ajaksi. Ylikuntoon voi joutua jokainen henkilö, joka rasittaa elimistöään niin paljon, että sisäelinhermosto ja hormoonijärjestelmä eivät palaa enää normaaliin tilaan rasituksen jälkeen."

Lisää aiheesta osoitteessa: http://www.fitnessakatemia.fi/ylikunto-oireet-toteaminen-ja-hoito/

Minulla tässä kävin niin, että kolme kohtalaisen pitkää dieettiä 1,5 vuoden sisään, samanaikaisesti paljon fyysistä rasitusta, unettomuutta ja siihen päälle normaali työ, opiskelu ja muun elämän tuomat huolet ja murheet, kuten rakkaan mummini pois meno. On viilattu pilkkua, jätetty asioita tekemättä dieetin vuoksi, laiminlyöty läheisiä ja nipotettu ehkä vähän liikaakin. Nämä asiat ja dieetit olen ottanut vakavasti ihan jokaisen, joka sitten lopulta johti sellaiseen rasitustilaan, josta ei ihan sormia napsauttamalla päästäkään takaisin normaaliin.

Olen luonteeltani suorittaja ja auttaja. Kaikki mihin ryhdyn, teen kunnolla, enkä jätä asioita puolitiehen. On myös hyvin vaikea olla kantamatta muiden murheita ja olla huolehtimatta muista, mikä rasittaa joskus huomaamatta melko paljon. Pidän siitä, että pääsen kokeilemaan luonteeni lujuutta ja testaamaan omia rajojani. Sillä tavalla opin tuntemaan itseäni entistä paremmin. Tällä kertaa en tuntenut itseäni tai ehkä en vaan kuunnellut tarpeeksi, en lopettanut vaikka tiesin rajani tulleen vastaan. Menin eteenpäin sokeana todellisuudelle kisatavoite tiukasti mielessäni. En todellakaan halunnut luovuttaa ja olisinkin toivonut, että joku olisi pakottanut minut lopettamaan aiemmin.

Menin liian pitkälle, unet olivat olleet 2-3 kuukautta todella heikolla tolalla. Parin tunnin unia per yö ja välillä meni öitä niin etten nukkunut lainkaan. Aluksi kävin kierroksilla, sydän hakkasi lujaa, niin että lyönnit pystyi päivälläkin laskemaan tuntemalla sydämmen sykkeen. Pahimmassa tilanteessa, aloin lamaantua. Syke laski, verenpaineet laski, hikoilu loppui ja liikkeet hidastuivat. Kaikki muuttui, niinkuin hidastetussa elokuvassa. Minulle sanottiin, että olet urheilija ja on ihan normaalia, että syke ja verenpaine on matalalla. Uskoin, kun kaikki minulle sitä sanoivat.

Se oli kuitenkin merkki siitä, että asiat olivat pahasti pielessä. Ajan kuluttua olin melkein petipotilaana. Sain repiä itseni joka päivä pitkien kamppailujen jälkeen treenille ja töihin. Onnistuin siinä, vaikka kaikki tuntui todella vaikealta. Yksi tuntikin päivän aikana tuntui raskaalta suorittamiselta. Pelkkä sängyssä makaaminen oli vaikeaa, kun ei saanut nukuttua. Itkin. Itkin niin paljon. Voin todeta, että tuo aika oli yksi kamalimmista ajoista, joita olen elämäni aikana kokenut.

Joskus tarvitsen paikan, johon mennä rahoittumaan. Yleensä se on ulkomaanreissu, mutta kesäisin se paikka rauhoittumiselle voisi löytyä hyvinkin luonnon helmasta.

Enpä olisi arvannut miten vaikeaan tilanteeseen itseni ajoin, kun väsyneenä salille tallustin. Nyt on mennyt jo 7  viikkoa siitä kun lopetin dieetin. Unet on jollain lailla palautunut, mutta välillä joudun edelleen syömään unilääkkeitä, että saan nukuttua. Treenaamaan en pysty edelleenkään. Jos teen vähänkin tiukemman treenin, niin se vaikuttaa negatiivisesti nukkumiseen. Kevyttä kävelyä / hölkkää olen viime aikoina harrastanut, vaikka kova polte olisikin päästä treenailemaan painojen kanssa.

Harmittaa, kun olen aiheuttanut huolta ja murhetta läheisilleni. He ovat olleet huolissaan minusta koko ajan. Tilanne vaan on se, että eivät oikein pysty auttamaan, muuta kuin olemalla tukena. On varmasti ollut vaikeaa katsoa sivusta tätä showta. Olen niin kiitollinen, että ympärilläni on välittäviä ja rakastavia ihmisiä edelleen, eikä kukaan ole hyljännyt minua vaikka hankalaa on ollutkin. Olen saanut paljon myötätuntoa ja ymmärrystä niin tutuilta, kuin tuntemattomilta, vaikka itse olen omalla hölmöilylläni tilanteeni aiheuttanut. On ollut ilo huomata, että avun pyytäminen ei olekaan niin paha asia. :)

Iloisin ja keväisin terveisin:

Bikinipakara

Pitkä ja synkkä on tie.