Avokadopiirakka // Avocado quiche

Eilen teki mieli tehdä suolaista piirakkaa ja pöydällä oli kaksi täydellisen kypsää avokadoa jotka oli fiksua hyödyntää heti, ettei niiden kypsyys menisi yli (se jos mikä on sääli!). Teki mieli jotain raikasta ja sain jostain ihmeestä inspiraation kokkailla suolaista piirakkaa avokadot hyödyntäen. Tästä tuli superhyvää! Halusinkin vinkata tästä myös teille, jos siellä ruudun toisella puolella on avokadon ystäviä. Tämä on vähän kuin quacamolen ja avokadopastan risteymä piirakan muodossa, nam! Kuten aina meikäläisen resepteissä, en ole paljon aineita mittaillut, joten niin kuin aina, maistelkaa matkan varrella, että maut ovat kohdillaan! Täytteen kuuluu olla sopivan hapokasta lempeällä jälkimaulla!

Avokadopiirakka

1 valmis piirakkapohja, käytin sellaista rullalla olevaa valmiiksi kaulittua joita täällä myydään paljon, voit tehdä myös itse
2 kypsää avokadoa
1 pieni punainen chili tai reilu puolikas isosta (tai pistä kokonainen jos tykkäät!)
n.250g crème fraichea
2 prk tonnikalaa palana öljyssä tai vedessä
1 punasipuli
1 iso valkosipulin kynsi
n. 1-2 rkl sitruunamehua
n. 1/2-1 rkl oliiviöljyä
n. 1,2dl itse raastettua parmesania
n. 1,2dl juustoraastetta (käytin pizzaraastetta, jossa kolmen juuston sekoitus)
kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
1-2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
2-3 tl pieniä kapriksia (jos et tykkää, jätä pois)
3 kananmunaa
sormisuolaa, mustapippuria
pieni loraus hunajaa tarpeen vaatiessa

Lämmitä uuni tasalämmöllä 200°C. Levitä pohja piirakkavuokaan ja pistele siihen haarukalla reikiä, esikypsennä uunissa noin 10 minuuttia, mutta älä anna ottaa liiemmin väriä. Jos teet pohjan itse, kannattaa laittaa päälle pala leivinpaperia ja sen päälle kuivattuja herneitä painoksi ettei pohja ota ja innostu kohoilemaan. Valmista täyte.

Hienonna sipuli ja valkosipuli ja laita kulhoon. Silppua yrtit ja heitä sipulien joukkoon. Leikkaa avokado pieniksi kuutioiksi ja muussaa muiden aineiden joukkoon. Halkaise chili kahtia ja poista siemenet, leikkaa ensin pituussuunnassa ohuiksi suikaleiksi ja sitten poikittaissuunnassa pienen pieniksi kuutioiksi ja heitä muiden ainesten sekaan. Lisää sitruuna mehu sekä raastettu parmesanjuusto ja kaprikset. Valuta tonnikalasta neste pois ja sekoita joukkoon. Lisää öljy ja mausta sormisuolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa pieni tilkka hunajaa/ sitruunaa/ suolaa. Tässä saa olla sellainen vähän quacamolemainen makumaailma.

Riko kananmunat toiseen kulhoon ja sekoita rakenne rikki. Yhdistä crème fraichen kanssa. Yhdistä avokadoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää vielä perusjuustoraaste mukaan ja kaada sitten piirakkapohjan päälle. Paista uunin keskiosassa noin 20 minuuttia tai kunnes seos on hyytynyt. Mikäli pohja ottaa väriä, laske uunin lämpötilaa ja pidennä paistoaikaa. Voit myös laittaa päälle foliota jos tuntuu että väriä ilmaantuu liikaa. Anna jäähtyä hieman ja koristele sitten tuoreella korianterilla tai basilikalla. Täytteestä tulee sellaista vähän moussemaista ja tätä voikin tarjoilla nachojen kanssa! Piirakka säilyy hyvin ja kiinteytyy hieman jääkaapissa ja söin tätä itse lounaaksi seuraavana päivänä ihan kylmiltään ja hyvin maistui!

//

I felt like making a quiche yesterday and seeing that I had two perfectly ripe avocados on the kitchen counter I decided to go and try how they'd turn out if cooked in the form of a quiche. I'm a big fan of quacamole and avocadopasta so I obviously loved this stuff too. Like with all my recipies that just pop out of my head while I cook, I don't do much measuring in the kitchen. However, if you use these approximate measures and taste as you go, you should be able to create the same exact thing in your kitchen too! So here's the ingredients for this pie! The taste of the stuffing should be at the same time a little acid (coming from the lemon) with a nice round and smooth after taste coming from the avocado, parmesan and herbs combo.

Avocado quiche

1 quiche base (I used one of those ready made rolled up "pate brisées" that you can just spread on your pie tin)
2 ripe avocados
2 cans of tuna (I used the one in olive oil, but in water is fine too)
~ 250g crème fraiche
3 eggs
1 small red chili pepper or half a big one (or a whole big one if you things a little hotter)
1 red onion
1 big garlic clove
1-2 table spoons of lemon juice
1 table spoon of olive oil (or other)
~ 1,2 dl fresly grated parmesan
~1,2 dl grated cheese (I used a pizza cheese mix of 3 cheeses)
2-3 tea spoons of small capers
a handful of fresh basil chopped
2-3 table spoons of chopped fresh coriander
good quality kosher salt and ground black pepper
a drizzle of honey if needed
Heat up your oven to 200°C. Spread your quiche base on your pie plate and poke a few holes there with a fork. Pre-cook for about 10 minutes but do not let take color. If you make your quiche base yourself, you might want to add a little piece of cooking paper on top your base with dried peas on it to avoid it from rising during the pre-cooking. Start working on the filling.

Chop your onion and garlic. Put into a bowl with lemon juice and the basil & coriander. Cut your chili in half and remove the seeds and then finely chop your chili and add with the rest. Join in the mixture the olive oil, and parmesan cheese. Cut and smash the avocados and add them in there too. Drain your tuna and add in the mixture with the capers. Mix well and season with salt and pepper. Taste. Add lemon/ parmesan/ honey if needed to balance out the flavor palet. This should be a little acid but with a tender smooth after taste. It should make you smile and not grin if that explains it better.

In another bowl mix the crème fraiche with the eggs until homogenic. Together with the grated cheese add the crème fraiche&eggs to the bowl that has the avocado stuffing. Mix well and spread on the quiche base. Bake on the oven for about 20 minutes or until the filling is cooked. If the edges of the quiche start taking too much color, either lower the oven temperature and extend cooking time or add a piece of tin foil on top of your quiche. Let cool down and decorate with coriander or basil. The filling will have a mousse like texture that is nice to eat with nachos. Keeps well in the fridge over night while getting even firmer. I ate it for lunch the next day cold and it was still yummy. Hope you like it!

xx Marianne