Calvadoksella maustetut crêpesit // Crêpes au calvados

Kohta lähtee... // Almost ready to rumble!
Hyvä tulee! Mutta totuuden nimissä marssijärjestys on normaalisti meillä se, että mä hanskaan taikinan ja mies paistaa letut. Tulee kuulemma vähemmän muotopuolia! // Good stuff.. But to be honest it's normally hubby who does this part of the pancake business as according to him my pancakes look, well, like something that could come from the aftermath of Chernobyl...
Lopputulos! Ja tää on sit taas mun käsialaa ;) // The end result, and this, this is my doing ;)

Ranskalaisilla on tapana tehdä ns. arkiherkkuna crêpesejä eli suomalaisittain lettuja. Näitä tarjoillaan usein iltapäivän välipalalla hillon kera, että jaksaa sitten odotella tunteja myöhemmin tarjottavaa illallista. Taikina eroaa usein suomalaisesta siinä, että käytetyt jauhot ovat hienojakoisempia ja lettutaikinaan saatetaan lorauttaa calvadosta tai rommia, vaikka toki moni tekee taikinansa ilman mitään vahvisteita. Mulle iski sunnuntaina aivan hillitön lettuhimo ja oli pakko saada ohukaisia ja niinhän sitten oli ryhdyttävä tuumasta toimeen!

Mulla on sellainen yksi luottoresepti näihin ranskalaisiin lettuihin, jota en tietenkään ole kirjoittanut ylös vaan haen joka kerta reseptin googlesta erikseen ja se näkyy haussa violettina eli luettuna. Ei kovin organisoitua, tiedän. Mutta ei mennä nyt tähän mun epäloogiseen reseptitouhuun tällä kertaa. (Huom! On siis olemassa ainakin yksi ruoka jossa noudatan tarkkoja mittoja! ;))

Probleema tuli vastaan siinä, että meidän netti sanoi itsensä irti, enkä saanut jostain syystä jaettua nettiä kännykästä koneelle.. Argh! Ja tietenkään ei niillä samoilla hakusanoilla tullut samoja lopputuloksia googlesta kännykkää käyttämällä. Hermo meinasi mennä ja kiukku iskeä. Päätin siis unohtaa tuon aiemmin hyväksi havaitun ja kokeilla rohkeasti jotain uutta.

Normandiasta kotoisin olevat ystäväni ovat kertoneet usein lorauttavansa lettutaikinaansa joko calvadosia tai rommia ja tästä muistui mieleeni, että kaappiemme kätköissä on muutama sellainen appivanhemmilta saatu pullo, joihin ei tule juuri koskettua ja yksi niistä oli calvados! Ei muuta kuin googlen reseptihaku laulamaan ja muutamaa reseptiä tutkittuani päädyin kokeilemaan tätä A Prendre Sans Faim blogin reseptiä ja makoisia tuli!

HUOM. Vaikka lettuihin tulee calvadosia, voi näitä huoletta tarjota lapsillekin, sillä kypsennetteässä calvadoksesta jää jäljelle vain aromi, ei alkoholia. Veikkaan silti, että ainoastaan ranskalaisnaperoiden makunystyrät soveltuvat moisten lättyjen naposteluun :D

Crêpes au calvados
taikinasta tulee 4:lle hengelle
0,5 l maitoa
4 kananmunaa
50 g sulatettua voita
250 g erittäin hienojakoisia jauhoja (täällä nimikkeellä farine fluide = juokseva jauho T.45)
40 g sokeria
3 rkl calvadosia
ripaus suolaa

Sekoita kulhossa munat, suola ja sokeri. Lisää sula voi ja sekoita. Sekoita munaseos jauhoihin puulusikalla niin että lopputulokseja on paksu massa. Lisää sitten hiljattain maitoa, vähän kuin riisipuuroa tehdessä, että lisäät vasta kun edellinen satsi on saatu sekoiteltua joukkoon. Lopputuloksena on tasainen ohut taikina ilman paakkuja. Lisää lopuksi joukkoon vielä calvados. Paista lettupannulla ohuita lettuja ja tarjoile lempihillosi kera. Itse tykkään eniten ihan vain tylsästä hienojakoisesta sokerista lettuni kanssa tai sitten mansikkahillosta, toisin kuin ranskalaiset jotka usein vetelevät lättynsä nutellan kera. Ei muuta kuin makoisia lettuhetkiä teille!

//

When your internet connection resigns itself, you fail to share your wifi from your phone to your laptop, you're craving for some pancakes and your favorite recipe is only findable (is that even a word btw?!) through your laptop's search history, you've got to get open to some new ideas to fix the problem. Booze in your pancake mix? Not to worry, the only thing that's left on your pancakes after cooking them, is the beautiful notes of a fine calvados aroma as the alcohol vaporizes during the cooking process.

I eye balled through plenty of recipies and then ended up trying this one from the A Prendre Sans Faim blog and it did the trick just fine! What separates Finnish pancakes from the French is the type of flour used as well as the fact that we don't season the pancake mix with alcohol. Now don't get me wrong, not all French put alcohol in their pancake mix, this is just one preference and how the crêpes are made in this country can vary greatly from one person to another! In case the idea of calvados seasoned crêpes tickle your fancy, here's the recipe!

Crêpes au calvados
the recipe makes for 4
0,5 l milk
4 eggs
50 g melted butter
250 g fine wheat flour (I used farine fluide, T45)
40 g sugar
3 table spoons calvados
hint of salt

Mix the eggs with the salt and sugar and then mix in the melted butter. Blend the egg mix with the flour using a wooden spoon. Mix until you have a thick mass. Add the milk slowly, bit by bit, mixing carefully simultaneously (after first adding milk, wait before adding more until the previous has blended in the mixture) until you have a smooth mixture. And now, you can mix in the calvados and then it's time to heat up your pancake pan and cook these babies! I love my pancakes with just a little sugar sprinkled on them, to me that's just perfect. Or alternatively with an old fashioned strawberry jam! That's also an all time favourite of mine. Call me the devil but I don't see what the fuss is about with crêpes and nutella, I just can't even. No. But hey, these are matters of taste and therefore everyone has the right to their opinion! Hope you like these pancakes as much as I did!

xx Marianne