Esittelyssä hurmaava päiväretkikohde viinin ja historian ystävälle: Saint Émilion

Viime viikonloppuna sain vieraita Suomesta vanhan koulukaverini tullessa visiitille tyttöystävänsä kanssa. Olin jo etukäteen pohtinut, miten saada maksimoitua näkeminen ja kokeminen viikonlopun mittaisella reissulla ja valitsin yhdeksi päiväkohteeksi suosikki punaviiniäni tuottavan Saint Émilionin kylän. Tämä keskiaikainen kylä on valittu myös Unescon perintökohdelistalle ja ihastuttaa pikkuruisilla kujillaan, vanhoilla rakennuksillaan sekä ympäröivillä viiniviljelmillään miltei ympäri vuoden. Parhaimmillaan Saint Émilion on kesällä ja syys-lokakuussa jolloin satoa korjataan.

Kylän kaunein terassi <3
Onnellinen turisti hellemekossaan...
Saint Émilionin aluetta syysväreissä, viime lokakuulla kuvattuna. Niin kaunista, ettei sanotuksi saa!

Saint Émilioniin hurauttaa Bordeaux'sta autolla noin vajaassa tunnissa. Paikan ehtii käymään läpi parissa tunnissa, mutta viinin ystävä pysähtyy matkalla myös maistelemaan paikallisia viinejä ja jos halajaa tutustua viinitiloihin, niihin saa helposti uppoamaan tunnin jos toisenkin, etenkin jos osallistuu opastetulle kierrokselle.

Tällä reissulla minä olin porukan ainoa viinihifistelijä, joten jätimme maistelut vähemmälle ja keskityimme vain maisemien ihailuun. Koska lähdimme matkaan vasta iltapäivällä työpäiväni päätyttyä, emme ehtineet lounastamaan paikan päällä ja illallisaikaa emme jääneet myöskään odottelemaan vaan suuntasimme takaisin noin parin tunnin kävelyn jälkeen. Suosittelen silti ehdottomasti varaamaan aikaa joko lounastamiseen tai illallisen nauttimiseen paikan päällä, sillä Saint Émilion tarjoaa vierailijoilleen herkullisia osoitteita! Kuten jo kerroin, suosikkiviinejäni tuotetaan nimenomaan tällä alueella ja jos olette täyteläisen, mutta kevyen punaviinin ystäviä, voitte hyvillä mielin ottaa suunnaksenne Saint Émilionin viehättävän alueen.

Viiniä voi täältä ostaa joko joiltain tiloilta suoraan tai kävelemällä sisään yhteen lukuisista viiniputiikeista. Tällä kertaa ostin vain pullon viiniä kotiin viemisiksi viiniä tuottavalta putiikin pitäjältä. Sain hoitaa maistelun itsenäisesti sillä tämä herrasmies keskittyi seuraamaan (ja kovaäänisesti kommentoimaan) Tour de Francea pieneltä tabletiltaan. Vuosikertana 2010 on osoittautunut erinomaiseksi ja usein ostan suosiolla sitä, näin myös tällä kertaa. En ole mikään viiniasiantuntija, mutta sen verran tiedän minäkin, että vuosikerralla on suuri merkitys viinin maun ja luonteen kannalta. Jotkut vuodet ovat säiden puolesta kehnompia ja se näkyy viinin laadussa. Itse en koskaan osta esimerkiksi vuoden 2013 Bordeaux'ta, sillä se ei täytä makuvaatimuksiani. Juotavaa se on, mutta jos ymmärtää hyvän viinin päälle, en suosittele sitä ostamaan, vaikka useat paikat myyvätkin kuuden pullon laatikoita hurjaan alennushintaan (esim. laatikko 14€, eli normaalisti yhden pullon hinnalla koko laatikko).

Vein vieraat myös Arcachoniin, jossa vuorossa oli vesijeteillä ajelua ja Dune du Pylat dyynien ihailua mereltä käsin. Suosittelenkin lämpimästi kaikille tänne matkaa suunnitteleville auton vuokrausta ja tutustumista Bordeaux'n ulkopuolelta löytyviin helmiin. Siellä voi löytää itsensä herkuttelemasta muun muassa tällaisilla herkuilla:

Tästä ei seafood platter parane! Tämän kaveriksi kelpaa vaikka edullinen Tariquet sec valkoviini, joka edustaa Bordeaux'n alueen kuivia valkoviinejä. Erinomainen lounasviini joka maksaa vain 4€ lasi ja kaupasta pullon saa tuohon samaan hintaan. Ei muuta kuin osteria nassuun!

Ihanaa viikonloppua kaikille! Itselläni on tiedossa kaikkea jännää tänä viikonloppuna, niistä sitten enemmän tuonnempana!

PS. Lisää tietoa Saint Émilionista täältä.

x Marianne