Kylmäsavulohikeitto // Cold smoked salmon soup

Keittoainekset kasassa!
Valmistelua // Preparation
Bon appétit!

Todella kiireisen viikon päätteeksi kaipasin viikonlopulle tuttuja lohdullisia makuja. Miehen kanssa hetken tuumailtuamme totesimme, että nyt maistuisi lohikeitto paremmin kuin mikään ja niinpä lähdin säveltämään saatavilla olevista aineksista kermaista lohikeittoa. Tässä keitossa tuorelohi on korvattu kylmäsavulohella ja sivuroolia näyttelevät fenkoli, valkosipuli sekä notkea sinihomejuusto. Täydellistä lohturuokaa kun aika ja energia ovat koetuksella.

Kylmäsavulohikeitto

280g kylmäsavulohta
n.480g uuden sadon pikkuperunoita (tai isompia paloiteltuna)
6-8 uuden sadon pikku porkkanaa
2 pientä keltasipulia
2 valkosipulin kynttä
1 purjo
1 tuore fenkoli
n.2dl pieniä pakasteherneitä
1prk levittyvää sinihomejuustoa (Saint Agur crème täällä, Suomessa saatavilla Aura pehmeä 125g)
125g Koskenlaskijaa tai muuta sulatejuustoa
2dl kuohukermaa
1,5L vettä
4rkl kalafondia (tai 3 kalaliemikuutiota)
3 laakerinlehteä
tilliä (ja ruohosipulia haluttaessa) mustapippuria ja suolaa (tarvittaessa)
n.20g voita

Poista fenkolista kanta ja halkaise neljään osaan, huuhtele ja hienonna kuutioiksi. Pese perunat ja porkkanat sekä halkaistu purjo. Pilko porkkanat ja purjo ja hienonna sipulit. Kuullota vihanneksia ja juureksia suuressa kattilassa voissa tovi ja lisää sitten joukkoon vesi, kalafondi, pippuri ja laakerinlehdet. Anna kiehua kunnes perunat ovat miltei kypsiä. Sillä välin kuumenna kerma kasarissa ja sulata siihen sulate- ja levittyvä sinihomejuusto. Silppua kylmäsavulohi ja hienonna tilli. Lisää juustoseos keittoon ja hetken kulutta kylmäsavulohi ja pakasteherneet. Anna kiehahtaa kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää lopuksi joukkoon hienonnettu tilli ja keitto on valmis tarjoiltavaksi.

HUOM. Keitto vain paranee jos annat sen tekeytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua!

//

After a very hectic week I felt the need for some comfort food and nordic flavors. We decided with hubby that a good salmon soup would do the trick better than anything and so I put together a soup with the ingredients that were available at the small grocery store nearby. In this soup cold smoked salmon is combined with fresh fennel, garlic and soft melted bluecheese amongst other ingredients. The perfect comfort food for a rainy weekend when you're lacking energy and time.

Cold smoked salmon soup

280g cold smoked salmon
480g small potatoes (peel if needed)
6-8 small carrots (peel if needed)
2 small yellow onions
2 garlic cloves
1 leek
1 fresh fennel
2dl small frozen peas
150 g Saint Agur crème spreadable bluecheese
125g apéricubes nature
2dl cream (must be suitable for heating so don't use any light versions...)
1,5 littre water
6-7 teaspoons of Maggi Fumet Poisson
3 bay leaves
dill (and chives if you like) black pepper and salt (if needed)
20g butter

Rinse all vegetables (cut the leek in two for a throughout rinse) and start by chopping the fennel into small pieces. Chop your carrots as well as the onions, leek and garlic. In a large tefflon kettle soften the butter and saute the vegetables (potatoes included) in the butter and then add the water in with the fumet poisson, bay leaves and black pepper. I used ground black pepper but you may also throw in eight/ten whole peppers if you'd like. Let boil until the potatoes are almost cooked. In the meanwhile melt the spreadable bluecheese and the apéricubes with the cream in a small teflon kettle. Chop your salmon into fine slices and chop the dill and chives if you use them. Mix the cheesecream in with the soup and then add in the frozen peas and the salmon. Let boil on medium to low heat until the potatoes are cooked. Add the dill and the chopped chives in the end. Check the taste and add salt if needed.

NOTE: The soup gets better if you let it rest for a good ten minutes before serving!

xx Marianne