Superhyvät ja helpot täytetyt bataatit // Seriously good stuffed sweet potatoes

Täytetyt bataatit voi syödä sellaisenaan tai tarjoilla vaikka kanan tai tomaattikastikkeessa haudutettujen lihapullien kanssa // The stuffed sweet potatoes can be enjoyed as they are or accompanied with chicken or meatballs cooked in tomato sauce

En edes yritä ottaa tästä reseptistä kunniaa itselleni, sillä en ole tätä keksinyt, mutta jaan tämän herkkupalan ohjeen siitä huolimatta suurella ilolla! Paras ystäväni oli hiljattain kylässä Bordeaux'ssa ja ilmoitti heti tänne saavuttuaan, että hän voi olla ensimmäisenä iltana keittiövuorossa. Luvassa olisi jotain simppeliä, mutta erittäin maistuvaa sapuskaa, joka täyttäisi molemmat, niin 'lohturuoan' kuin 'terveellisemmän herkun' kriteerit...

En tiedä mistä resepti on alkujaan tiensä ystäväni keittiöön löytänyt, mutta siteeraan näitä meillä kotona Merjan bataattiveneiksi, sillä hänen kauttaan tämä makoisa iltapalanakin toimiva ruoka on meidän repertuaariimme päätynyt :) Tässä siis summittainen ohje näihin bataattiveneisiin ja näitähän voi kukin soveltaa sitten oman makunsa mukaan... Voi heittää joukkoon beluga-linssejä papujen sijaan ja laittaa sekaan vaikka tuoretta chiliä ja currylla ja paprikalla maustettua kanaa, vain taivas on rajana! Ei muuta kuin kokeilemaan!

Täytetyt uunibataatit
2 keskikokoista (sellaista about reilun kämmenen kokoista) bataattia
1tlk n.200-300g kypsiä mustia papuja
1,5-2dl juustoraastetta
reilu kourallinen kirsikka- tai miniluumitomaatteja
(1 pieni valkosipulin kynsi halutessa)
reilu kourallinen ruohosipulia silputtuna (jätä hiukan koristeluun)
crème fraichea
oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Laita uuni lämpenemään 200°C. Pese ja kuivaa bataatit. Halkaise pituus suunnassa ja laita leivinpaperin päälle uunipellille sileä pinta ylöspäin. Sivele päältä kevyesti oliiviöljyllä ja paahda uunissa noin 40 minuuttia kunnes kypsiä. Kaada pavut siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä, heitä kulhoon. Pilko kirsikkatomaatit ja lisää juustoraasteen sekä suurimman osaa ruohosipulista kanssa papujen sekaan. Jos haluat laittaa sekaan valkosipulia, voit sen lisätä tässä vaiheessa murskana.

Kun bataatit ovat kypsiä ja aavistuksen jäähtyneet, koverra sisukset toiseen kippoon ja jätä kuoret odottamaan täyttöä uunipellille. Muussaa bataatit kipossa ja yhdistä sitten papu/tomaatti/juustoraaste/ruohosipuli-kombon sekaan ja mausta mielesi mukaan, mutta rouhaise joukkoon ainakin pippuria sekä sormisuolaa. Täytä bataatit kukkuralleen ja voit kevyesti roiskaista päälle vielä oliiviöljyä. Kypsessä uunissa noin 10 minuuttia kunnes ovat kuumentuneet ja juusto sulanut.

Tarjoile crème fraichen ja ruohosipulisilpun kanssa ja halutessasi mieleisesi lihan seuralaisena! Lasillinen raikasta laadukasta rieslingiä ei lainkaan pahenna makukokemusta!

Maukasta ja mukavaa viikoloppua!

//

Now here's a recipe for which I won't even try to steal the honor for myself as it is not my invention at all, but since it is in all it's simplicity seriously delicious I thought you should know about it too ;) I got this from my best friend while she visited me earlier in the year. She told me she'd take the kitchen shift the first night in Bordeaux and told me she'd prepare me a vegetarian dish that was like a healthier comfort food. She told me it was good stuff and I said "go for it". The ingredient list is really simple and that's why I love this food so much.

I'm not quite sure where my friend originally found this recipe (or perhaps she invented it herself, which is possible) but I call these Merja's sweet potato boats since they did come to our kitchen repertoire through her :) So here's an overall recipe for this healthier comfort food. Like always with the recipes I share, you have a little room to play with the ingredients. If you don't find black beans, I'm sure black beluga lentils will work and if you like a more southern twist to it (= more comfort, less healthy) try adding cheddar and fresh red chili in the combo... And who says you have to do this vegetarian! Add some paprika and curry flavored chicken in the mixture or like I did, serve them with meatballs in tomato sauce - the sky's the limit my friends, so go for it!

Stuffed sweet potato boats
2 medium sized sweet potatos (the size of an average fist would be good)
1 can of cooked black beans (about 200-300g)
1,5-2dl grated cheese (mozzarella, gruyere, tomme....)
A big handful of cherry tomatoes
(a small garlic clove if you'd like)
A handful of chopped chives (leave some for after for decoration)
Crème fraiche
Olive oil
Salt, pepper

Heat up your oven to 200°C. Wash and dry your sweet potatoes and cut them in half. Place the halves on an oven plate covered with cooking paper, the cut, smooth surface facing upwards and lightly brush some olive oil on the halves. Cook for about 40 minutes or until soft. Rinse the black beans with cold water, drain and put in a mixing bowl. Add in the chopped tomatoes, grated cheese, most of the chives and if you like, the crushed garlic.

Once the sweet potatoes are cooked and have cooled down a little, take out the insides with a spoon and place to another bowl. Leave the entire skins waiting on the oven plate for stuffing. Smash the sweet potatoes and mix together with the beans/tomatoes/cheese/chives mixture. Season to your taste, but add at least ground pepper and finger salt. Fill the potato skins with the mixture until nice and chubby. Sprinkle olive oil on top lightly if you'd like and cook in the oven for about 10 minutes until hot and the cheese has melted.

Serve with crème fraiche and fresh cut chives and if you wish with a meat of your choice. A glass of good riesling most certainly won't harm the delicious experience!

Have a great & tasty weekend!

xx Marianne