Teriyaki-lohta ja pekonipapuja // Teriyaki salmon and beans with bacon

Joskus tekee mieli jotain vähän parempaa sapuskaa, muttei viitsisi nähdä mitenkään hirveästi vaivaa sen eteen. Tämä teriyakilohi on kaikkineen helppo valmistaa ja oli ainakin kovasti mieheni mieleen, joten ei muuta kun idis jakoon teille muillekin! :)

Teriyaki-lohi
200g lohta per ruokailija (tein kahden päivän sapuskat kerralla, joten mulla oli 800g eli neljä nahatonta annospalaa)
suolaa + pippuria
seesaminsiemeniä
Teriyakikastike
2dl soijaa (käytin makeaa kun kaupassa ei ollut muuta)
1dl miriniä tai sushiin käytettävää riisiviinietikkaa
2dl ruokokidesokeria
3 valkosipulin kynttä
vajaan peukalon mittainen pala inkivääriä (mulla ei ollut, joten heitin sekaan jauhettua inkivääriä reilun teelusikallisen)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Aloita sitten kastikkeen valmistus. Kuori ja viipaloi valkosipuli ja inkivääri ja laita kaikki ainekset teflon kattilaan. Anna kiehua muutama minuutti kasaan, valvoen kokoajan ja sekoitellen, sillä setti kiehuu helposti yli. Siivilöi ja laita sivuun. Laita lohipalat öljyttyyn uunivuokaan. Rouhi päälle hieman suolaa ja pippuria ja valuta lohien päälle teriyaki kastiketta. Kastiketta saa jäädä vuoan pohjalle niin, että pohja peittyy, muttei kuitenkaan niin, että lohipalat lillivät kastikkeessa. Anna kypsyä noin 20-30 minuuttia, kunnes ovat kypsiä (kypsennysaika riippuu siitä käytätkö tuoretta vai pakastettua kalaa).

Pekonipavut
400g pakastettuja vihreitä papuja (bio)
100g savupekonia paloiteltuna

Lohen kypsyessä uunissa, paista pekonit rapeiksi ja laita talouspaperin päälle odottamaan papuja. Keitä kattilassa vettä ja keitä papuja pakkauksen ohjeen mukaan, noin 6-7 minuuttia kunnes ovat kypsiä, mutta säilyttäen napakan purutuntuman. Valuta ja laita tarjoiluastiaan, ripottele hiven suolaa päälle ja sekoita joukkoon pekonipalaset.

Kun kala on kypsynyt nosta palat tarjoiluastiaan, valuta päälle vielä lämmintä teriyakikastiketta ja koristele seesamin siemenillä. Tarjoile pekonipapujen ja perunamuusin tai basmati-riisin kanssa.

PS. Jäljelle jäänyt teriyaki kastike säilyy jääkaapissa ilmatiiviisti pakattuna noin viikon.

//

Sometimes you get that craving for tasty and little better comfort food, but you don't feel like passing several hours in the kitchen slaving for it. This teriyaki salmon works for those moments and was, at least according to my hubby really good. So here's how it's done! :)

Teriyaki salmon
200g salmon per head (I prepared food for two days and therefore had 800g = 4 salmon portions)
salt + pepper
sesame seeds
Teriyaki sauce
2dl soja sauce (I used the sweet one since the grocery store didn't have other)
1dl mirin sauce or rice vinegar
2dl cane sugar (brown)
3 garlic cloves
a thumb size piece of ginger (or a large teaspoon of ginger powder)

Heat your oven to 200°C. Start preparing the sauce. Peel and dice the garlic and ginger and throw with the rest of the sauce ingredients in a teflon kettle. Boil for a good few minutes, keeping an eye on the sauce at all times and stirring it every now and again (it can overboil easily). Pass through a food strainer and set aside. Put your salmon steaks in a greased oven pan. Season lightly with salt and pepper. Pour teriyaki sauce evenly on the salmon and so that the bottom of your oven pan is thinly covered in the sauce. You will end up having about 1,5dl teriyaki sauce left over, pour this in an air tight container, it'll stay good in the fridge for about a week. Put the salmon in the oven and let cook for about 20-30 minutes, depending on whether you use fresh or frozen fish.

Green beans with bacon
400g green beans
100g smoked bacon diced

While the salmon cooks in the oven prepare the green beans with bacon. Start with frying the bacon on the pan, once nice and crispy set on a plate that's covered with kitchen paper (this helps drain the excess fat out). Boil water in a kettle and cook your beans for about 6-7 minutes, until cooked but maintaining a nice firm texture. Drain the beans and set them on a serving plate, season lightly with salt and mix with the bacon.

Once the salmon is cooked, move the pieces on a serving plate, pour a little teriyaki sauce over the fish and sprinkle sesame seeds on top. Serve with the bacon beans and either mashed potatoes or basmati rice.

xx Marianne