Poolhouse, puutarhavaja, englantilainen mökki eli meidän kotimme!

Kaksi sanaa: kauhea hiki. Bordeaux jaksaa yllättää, kahdessa päivässä sää voi muuttua kaatosateesta +33°C helteisiin ja sitä rataa. Muistui taas mieleen miksi halusin vaihtaa asuntoa sillä sen lisäksi että tässä vinkeässä "poolhousessa" iskee aina aika ajoin makuukammariin könytessä päänsä kattoparruun (juu on sattunut muutaman kerran ja edessä on varmasti monta lisäiskua odottamassa vuoroaan...) niin yläritsillä nukkuessa on näillä lämmöillä olo sama kuin liian pitkissä juhannuslöylyissä konsanaan - tukala! Pitäisi varmaan nukkua sellainen kahdella tölkkipidikkeellä ja pilleillä varusteltu futisfanin unelmalippis päässä niin pysyisi ainakin nestehukka loitolla. Voi kyllä toisaalta olla, että niin pysyisi mieskin, joten jätetään hankkimatta.

Kerronpa hieman taustoja siitä miten tähän on tultu. Vajaa vuosi sitten tänne körötellessämme kolmen auton muuttokuormalla Krakovasta Puolasta, oli meillä ajatus vain suhauttaa kaupunkiin, napata avaimet ja purkaa kaikkien autojen sisällöt uuteen kämppään jonka olimme bonganneet netistä. Joukkueen palkkaama asuntovälittäjä oli meitä vastassa (silloinkin) helteisessä Bordeaux'ssa ja vei meidän katsomaan tätä aarretta. Kävelimme sisään ja lievästi ilmaistuna kyseessä oli kertakaikkiaan hirvittävä lousku! Kaapinovet olivat keittiössä rempsallaan, piha oli ehkä neliömetrin kokoinen pikku läntti jonka aitauksen takaa näkyi hylättyä kaatopaikkaa muistuttava alue, jossa olin vakuuttunut asui muutama koditon, rappuset olivat vähintäänkin arveluttavaa tekoa ja ne huoneet... Hrrrr! Kauhutalo, en voi muuta sanoa :D Ei sitten jätetty sinne kamppeita vaan mentiin viikoksi hotelliin ottamaan time out. Ne kaikki tavarat, noh, ne koristivat asuntovälittäjän toimiston aulaa sen viikon ajan. Onneksi oli sentään elokuu ja kaverilla asiakasrintamalla rauhallisempaa...

Noh, viikon ajan vimmattu etsiminen. Asuntojahan oli vaikka kuinka tarjolla, mutta jos olet asunut ulkomailla useamman vuoden, eikä sinulla ole Ranskasta tuoreita verotietoja, monet paikat eivät suostu vuokraamaan kämppiään, koska lievä muukalaisviha ja epäluuloisuus. Asunnon saaminen oli siis konstikasta, sillä emme olleet asuneet Ranskassa viiteen vuoteen ja puolalaiset verotiedot eivät varmastikaan auttaneet asiaamme :D Eihän siinä. Löysimme viikon etsinnän kautta sitten vielä yhden kämpän, jota menimme katsomaan.

Lukunurkkaus

Ensin avautuu kadun puoleinen ovi, sitten kapean pitkähkön käytävän päästä toinen ovi, jonkinnäköinen eteinen jossa edessä, oikealla ja vasemmalla ovet. Mennään eteenpäin siitä edessä olevasta. Tullaan puutarhaan, isohko hyvin vehreä puutarha joka tosin on ottanut vähän iskua heinäkuun helteillä omistajan ollessa lomilla. Katse kohdistuu pihan perällä olevaan pieneen taloon ja kas, welcome home! Pikkaisen shadyn ovihärdellin ohitettuaan päätyy siis meille, skandivaavihenkiseen ja hieman englantilaistyylistä majataloa muistuttavaan pikkuruiseen kivitaloon. Kaikkien hirvitysten (kuten se ekan päivän lousku!) jälkeen sen iso keittiönpöytä ja kotoisa värimaailma ihastutti ja tuumasin, että jos jossain täytyy asua niin asutaan sitten tässä. Niin me purimme sitten ne asuntovälittäjällä säilössä olleet kimpsut ja kampsut tänne.

Pihan parhaita puolia on sen kukkaloisto aina valtavasta magnoliasta korkeisiin ruusupensaisiin
Pihan koristuksia lokakuulta

Paikassa on vain pari pikku miinusta:
a) minimaaliset säilytystilat ja niistä aiheutuva jatkuva kaaos
b) matala huonekorkeus "yläkerran" huoneissa
c) kesäaikaan tämä pihan aurinkoisella puolella oleva pikku maja on kuuma pätsi
d) koska asunto on jo kalustettu, emme voi tehdä radikaaleja muutoksia sisustukseen ja säilytysratkaisuihin
d) jaamme pihan vuokraemännän, hänen poikansa ja heidän koiransa kanssa
e) yllämainittu pikku sittiäinen hyppii kuratassuillaan vaatteet likaiseksi etenkin kurakeleillä sekä haukkua räksyttää juuri meidän ikkunamme alla joka armon päivä, yleensä ilman mitään syytä

Mutta koska kolikolla on myös kääntöpuolensa:
a) jäähalli ja joukkueen toimisto on vain 5 minuutin kävelymatkan päässä
b) kaikki palvelut ovat lähellä
c) boheemi vuokraemäntämme on mukava tapaus ja hänen kanssaan voi istahtaa kahville puutarhaan milloin tahansa, jutunjuurta löytyy kyllä
d) keittiö on todella kiva, siinä on iso pöytä ja paljon säilytystilaa keittiötarvikkeille
e) lähistöllä asuu paljon joukkueen pelaajia puolisoineen
f) on tämä omalla tavallaan kiva ja charmanttikin tämä mökkerö (ja valoisa!)
g) tämäkin on vain yksi mielenkiintoinen kokemus lisää, en normaalitilanteessa koskaan olisi valinnut tällaista asumisratkaisua, mutta kerrankos sitä eletään!

Millainen olisi sitten unelmien asuinpaikka? Avara, paljon säilytystilaa omaava, pohjoismaisella logiikalla rakennettu asunto tai talo, kahdella kylpyhuoneella, kodinhoitohuoneella, parvekkeella/terassilla/pihalla ja rauhallisella paikkaa. Ei haittaisi, jos siellä olisi saunakin... Kuulostaa itseasiassa varmaan aika perinteiseltä suomalaiselta unelmalta, eikö? ;) Me ollaan totuttu siihen, että on tilaa ympärillä ja kyllä itselleni tässä nykyisessa paikkaa suurin ahdistuksen aihe on nimenomaan se, ettei ole säilytystilaa ja riittävästi tilaa liikkua. Fiilis on vähän kuin mökillä asuisi, mutta niinkuin sanoin, kokemuksia, kokemuksia ;)

Onko teillä mitään mitä muuttaisitte nykyisessä kodissanne, entä mihin olette tyytyväisiä?