Kohtaamisia työttömyyden äärellä

Kerro tarinasi.

Tai älä kuitenkaan. En ole siitä kiinnostunut. Kerro vain ne kohdat, jotka kone on merkinnyt pakollisiksi täyttää. Muun minä jo tiedänkin. Siitä toveriverkosto on pitänyt huolen.

Pienellä paikkakunnalla, tiedäthän.

Ei sillä, että uskoisin pahan puhetta ja juoruja.

Avaudu ongelmistasi. Omin sanoin. Olet mokannut. Tietenkin. Ethän sinä muuten olisi täällä.

Minulla on virka ja minulla on tietokone. Tietojärjestelmä. Ja jos minulla ei ole virkaa, minulla on toveri. Minulla on kaikki valta maailmassa.

Olen ottanut sinusta koppia kirjaamalla sosiaaliturvatunnuksesi koneelle. Olet minun asiakkaani ja vain määrällä on väliä.

Mene töihin. Jos et mene, teen elämästäsi kurjan. Katkon etuudet ja kerron koko maailmalle, että vieroksut työtä ja olet vähän hullu.

Pienellä paikkakunnalla, tiedäthän.

Ja sinähän tiedät; nöyrä ja kuuliainen työtön. Olet mielin, kielin, ettet vain ärsyttäisi. Ja siitä huolimatta minun tehtäväni on varmistaa, että tarinasi tiedetään.

Siis se versio tarinasta, joka täällä kuuluu kertoa.

 

Kerron tarinani.

Olen tehnyt sen jo lukuisia kertoja viimeisten vuosien aikana. Aina samat kysymykset, eri paikoissa, toistensa ohi ja tietämättä.

Samaan aikaan tiedän, että sanoilla ei ole merkitystä. Kirjailu on pelkkää työajan sosiaalisesti suotavaa käyttöä. Tarinat on kerrottu jo niin monella suulla, ettei siihen ole vastaansanomista.

Pienellä paikkakunnalla, tiedän.

Allekirjoitin suostumuksen tiedonvaihtoon, vaikka tieto on jo vaihtunut. Välttelet, kun yritän katsoa silmiin.

Työllisyydenhoidon ammattilaiset diagnosoivat ihmisiä kahvihuoneessa. Ja kun kahvikuppi on ryystetty tyhjiin, leikitään asiakaslähtöistä asiakaspalvelua.

Alkuhaastattelulomakkeita ja väliarviointeja. Arvioinnin tekijänä ihminen, joka itsekin polkee työttömyyden suossa. Palkkatuki on hyvä pätevyysvaatimus. Närkästyt jos kysyn, millä osaamispohjalla luokittelujasi teet.

Jos menen töihin, kirjaat minut tulokseksesi. Olet työllistänyt minut. Näkemättä, keskustelematta. Aivan samalla tavalla kuin ne viisi muutakin projektia, joiden kirjoilla olen. Tai voi niitä olla kuusikin.

Laita minut kurssille kymmenen muun työttömän kanssa. Siellä minä voimaudun ja löydän uusia avaimia elämääni. Kurssittaminen on bisnes, vaikka kursseista sinällään ei kannata CV:ssä mainita.