AJATUKSIA KASVISSYÖNNISTÄ

Jo lapsena minua kiinnosti erään ystäväni elämäntapa / ruokavalio, sillä hän oli kasvissyöjä. Vuosien saatossa olen ollut edelleen kiinnostunut kasvisruokavaliosta, ja tuntenut sen jotenkin paremmaksi itselleni. Viimeiset viisi vuotta olen pohtinut ruokavaliota ihan oikeasti itselleni. Kaksi vuotta pohdin, että aloittaako, vaiko ei, kokeillako, vaiko ei.

Ja sitten pitkän harkinnan jälkeen, eräänä kesäisenä päivänä, päätin, että kyllä. Ja samantien, kun olin päätökseni tehnyt, tuntui, että olen tehnyt yhden elämäni parhaista päätöksistä.

Tällä hetkellä minusta tuntuu, että olen vihdoin täysin omaitseni. Kun saa jonkun noin suuren ( tai ainakin minulle suuren ) ja pitkän pohdiskelun päätökseen, ja on tunne, että päätös on oikea, on jotenkin vapaa ja hyvä olo. Ja on ihanaa, että perheeni ja suurin osa läheisistäni syövät kyllä lihaa, mutta ymmärtävät päätökseni ja kunnioittavat sitä.
Syitä, miksi olen vähän aina halunnut olla kasvissyöjä, on monia. Ensimmäinen ja varmaankin painavin on se, että rakastan eläimiä. En voi hyvällä omalla tunnolla ( Huom! Tämä on oma mielipiteeni ) syödä lihaa, jos tiedän, että esimerkiksi sika on kasvatettu vain sitä varten, vieläpä jossain huonoissa oloissa, että saan itse syödä sen. Mielestäni kenenkään elävän olennon elämän tarkoitus ei saa olla kuolema. Esimerkiksi monet maatilan eläimet ovat niin söpöjä, etten yksinkertaisesti halua haarukoida heitä lautaseltani.

Toinen painava syy minulle on ekologisuus. Kasvisruokavalio on paljon ympäristöystävällisempi, jonka seurauksena oma hiilijalanjälkeni hieman pienenee.
Ja olen superinnoissani, sillä kasvimaallamme on paljon ihania kasviksia, jolloin kasvisruokavalioni on entistäkin ekologisempi.
Olen nyt lakto-ovo-pesco-vegetaristi, eli syön edelleen kalaa ja kananmunaa sekä käytän maitotuotteita. Tämä tuntui itselleni luonnolliselta, ja hyvältä tavalta aloittaa konkreettisesti tutustumaan kasvissyönnin "maailmaan." Ruokavalio on täysipainoinen, koska se sisältää kalan ja kananmunan. Kokonaan vegaaniksi en ainakaan lähitulevaisuudessa ole ajatellut ryhtyä. Menen oman olon ja tuntemukseni mukaan, saatan jossakin vaiheessa mahdollisesti "olla enemmän" kasvissyöjä, eli jättää vielä esim. kalan pois, tai jotkut kalalajit, mutta en ainakaan toistaiseksi.

Haluan tähän loppuun vielä mainita, että tämän postauksen tarkoituksena ei ole käännyttää ketään kasvissyöjäksi, syyttää ketään tai mitenkään muutenkaan luoda kenellekään huonoa omaa tuntoa esim. naudan lihan syömisestä.

Sen sijaan halusin vain jakaa oman elämäni tärkeän ja itselleni erittäin merkityksellisen päätöksen, ja kertoa ajatuksiani siitä. Kaikki tässä postauksessa olevat jutut ovat ihan omia näkemyksiäni tai mielipiteitäni. Enkä tuomitse ketään, koska jokainen on vapaa tekemään ja ajattelemaan kasviksista tai lihasta tai mistä vaan, niin kuin itse haluaa.

Nyt kun sai nämä asiat sanottua, niin olisi kiinnostavaa tietää, onko ruudun toisella puolella jotain toisia kasvissyöjiä, tai kasvisten ystäviä. Ja jos haluatte keskustella tai kysyä jotain, niin laittakaapa kommenttia, niin vastailen. :-)