TAVOITTEET JA NIIDEN ASETTAMINEN

Tässä se nyt tulee! Lupasin viime viikolla kirjoittaa tavoitteiden asettamisesta. En ole mikään ammattilainen todellakaan, mutta tässä mun hyväksi havaitsemia juttuja. Toivottavasti pidätte ja toivottavasti tästä on jollekin edes hiukkasen hyötyä!
Samalla näette kuvia viime kesältä ja joitakin irtoräpsyjä.
Ajattelin tehdä tästä tavoitteiden asettamisesta, tälläisen yleisemmän version ja jatkossa, jos innostun tai haluatte, keskittyä esim. terveellisiin elämäntapoihin, liikuntaan, opiskeluun jne.
Joten kerro lopuksi, mitä pidit ja mitä seuraavaksi toivoisit? Itse tekisin postauksia enemmän kuin mielelläni. Koska jos vain pystyn olemaan avuksi, olen todella iloinen!Halu asettaa tavoite lähtee yleensä halusta menestyä, saavuttaa jotain tai halusta saada muutos aikaan. Jotkin niin sanotut tavoitteet jäävät ainakin itselläni vaan ohikiitäviksi ajatuksiksi, mutta jotkut asiat valikoituvat tärkeiksi ja asioita alkaa enemmän ajattelemaan.


Riippuu kai ihmisestä kuinka kauan ihan vaan pohtii ja koska alkaa tehdä asialle jotain. Itse olen sitä tyyppiä, joka ryntää tekemään jotain asian eteen. Toisaalta monesti olen löytänyt itseni tilanteesta, jossa jälkeenpäin ajateltuna olisin toivonut miettiväni kauemmin ja tekeväni eri tavalla. Voisi kai ajatella, että ihmiset, jotka ajattelevat kauemmin tekevät usein hyvin harkitun ja ehkä viisaamman päätöksen, kuin ne jolla on kiire saavuttaa tavoite ja ryhtyvät heti hommiin. Mutta pitkällä harkinnalla saattaa toisaalta myös menettää tilaisuuden joissakin tapauksissa.


Vinkkejä tavoitteiden asettamiseen:
Minusta on hankalaa antaa vinkkejä tavoitteen saavuttamiseen, koska tavoitteet ovat henkilökohtaisia ja erilaisia. Aina voi tsempata ja sanoa, että työskentele ahkerasti ja päämäärätietoisesti, mutta ei tsemppi saavuta tavoitetta, vaikka toki se vaikuttaa positiivisesti.
Mielestäni on paljon paljon tärkeämpää keskittyä siihen, miten tavoitteensa asettaa, kuin siihen, miten sen saavuttaa. Koska oikein asetettu tavoite vie jo puolimatkaan päämäärää. Eli tässäkin asiassa, hyvin saavutettu on puoliksi tehty.


Omasta mielestäni viisas tapa lähteä lähestymään tavoitetta on ensimmäiseksi miettiä, mitä tarvitsee muuttaa nykyisessä tilanteessa. Jos esimerkiksi haluat syödä arkipäivinä terveellisemmin, sinun pitää miettiä oletko valmis luopumaan iltapäivän herkutteluhetkestä ihanien suklaakeksien ja kahvikupin seurassa.Tällä tarkoitan sitä, että hyvä tavoite on sellainen johon on valmis sitoutumaan.
Voit kokeilla asiaa ensin pään sisällä, sen jälkeen käytännössä.
Aloita kysymällä itseltäsi: Olenko todella valmis jättämään iltapäivän suklaakeksit ja vaihtamaan ne esimerkiksi banaaniin? Luulenko, että pystyn siihen? Tässä asiassa on oltava ehdottoman rehellinen itselleen. Nimittäin jos ei usko siihen että pystyy, tavoite lässähtää kasaan yllättävän nopeasti.
Seuraava vaihe on kokeilla asiaa käytännössä. Kokeile pari päivää syödä iltapäivällä suklaakeksien sijasta esimerkiksi banaani ja paahtoleipä. Onnistuuko?


Tavoitteessa on kaksi puolta. Hyvä tavoite on asetettu siten, ettei sinusta tunnu, että joudut luopumaan jostakin. Luopumisen tunne usein lisää halua palata alkuperäiseen käytäntöön. Niimpä tavoitteen saavutettavuuden kannalta on tärkeää, että huomiot asian. Keksi tilalle vaihtoehtoinen asia. Esimerkiksi suklaakeksien sijaan syöt paahtoleivän ja appelsiinin. Tärkeää on, että vaihtoehto on sinulle mieluinen ja pidät siitä. Huonoin idea tässä esimerkissä olisi jättää välipala kokonaan pois. Jos verensokeri on matalalla, tulee pahalle tuulelle ja keskittyminen esimerkiksi läksyihin on vaikeaa. Joten vanha tapa tulee ikään kuin "korvata" jollain uudella. Jos osaa löytää itselleen mieluisen tavan vaihtoehdoksi, on helppo saavuttaa tavoitteensa. Ja todennäköisesti pitää uudesta tavasta enemmän kuin vanhasta.


Olen aina ollut sitä mieltä, että jos todella tahtoo jotain, on taisteltava ja uskallettava. Joskus taistelu tarkoittaa poikkeusta omalta mukavuusalueelta. Mutta ilman työtä ei voi saada mitään. Omalla kohdalla kesän balettikurssi opetti tämän. Opetus oli todella tiukkaa ja tahti kovaa, mutta kaikki oli sen arvoista. Ne olivat elämäni tähän asti parhaita balettitunteja. Vaikka kurssi oli stressaava ja välillä ajattelin, että pystynkö tähän, niin pystyin. Opin kurssilla paljon asioita, enkä vaihtaisi mitään pois. Yleensä joidenkin asioiden todellisen arvon tajuaa vasta myöhemmin. Mutta olen huomannut monta kertaa, että tavoitteen eteen on oltava valmis tekemään se, mitä tavoite vaatii. Tässä kohtaa tavoitetta on suurin osa asioista on kiinni itsestään. Joten päätät itse miten asia päättyy. Jäätkö murjottamaan ensimmäisestä vastoinkäymisestä vai nousetko ylös ja jatkat? Mikä olikaan se asia, jota olit haluamassa? Oletko valmis heittäytymään vai et?


Joskus huomaa, että asiat menevät paremmin ilman suunnittelua. Joskus kannattaa mennä kokeeseen ilman sen kummempia tavoitteita ja niiden tuomaa stressiä. Mielestäni yksi suurimmista stressin aiheuttajista on väärin asetetut tavoitteet. Sen takia on tärkeää olla oikeat tavoitteet. Koska jos asettaa tavoitteet liian korkealle ja ei ole varma pystyykö niitä saavuttamaan, se lisää tyytymättömyyttä itseensä. Kokee olevansa huono ja häviäjä, vaikkei ole sitä. Esimerkiksi omalla kohdallani haluaisin saada spiraalin. Voin asettaa tavoitteeksi saada sen joulukuussa. No tiedän jo nyt, etten sitä joulukuussa voi saada ja en edes ole valmis venyttelemään niin montaa kertaa päivässä, jotta saisin sen. Mutta voin ottaa tavoitteekseni alkaa venyttelemään. Se on tavoite, jonka pystyisin saavuttamaan.
Kun osaa edetä askel askeleelta, välttää turhaa stressiä. On typerää stressata asioista joihin ei edes voi vielä vaikuttaa. Uskon siinä mielessä unelmiin, että kaikki on mahdollista, jos vain tekee asioille jotain. Jonain päivänä voi vielä olla jossain asiassa paljon parempi, mitä on tänään. Mutta vain työllä.
Ja ainakaan mitään ei voi edes saada, ellei yritä. Voin kertoa, että hulluin asia, jonka olen tehnyt oli Kansallisoopperaan hakeminen, takana kaksi vuotta baletin opiskelua. Tiesin jo mennessäni, etten sinne todennäköisesti tule pääsemään, mutta hain silti. Hain, koska olin utelias ja halusin nähdä, millaista Oopperassa on. Ja näin sen. Se oli mahtavaa. Ja vaikken päässyt, se ei harmittanut minua yhtään. Sillä olin kokenut sen mitä halusin, maailman loistavimman balettitunnin koskaan. Voisin mennä koska vaan uudestaan!

Toivottavasti tämä rohkaisi jotakuta miettimään tavoitteitaan ja taistelemaan niiden edestä. Ja näkemään asioita jollakin tavalla. Sekä mikä tärkeintä, kokeilemaan uusia asioita ja uskomaan itseensä. Niistä asioista elämän parhaimmat hetket koostuu. Vaikkei pääasiaa tapahtuisikaan. Siksi elämä on kai niin upeaa ja jännittävää.

Ja muista:

"Voittajat ei pelkää häviöö."

Mukavaa alkuviikkoa! :)