Investointieurot tehokkaaseen käyttöön

Tutustuin toukokuisena päivänä tytäryhtiömme Järvi-Suomen Energian sähköverkoston rakennuttamistoimintoon. Verkoston rakennuttamisen käsien kautta kulkee vuosittain lähelle neljäkymmentä miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa suuruusluokkana noin seitsemänkymmentä isompaa urakkaa tänä vuonna, ja lukematon määrä pienempiä investointitöitä.

Isot investointieurot korostavat rakennuttamisen merkitystä, mutta olennaisia asioita ovat isojen eurojen lisäksi työmaiden turvallisuus, työn laadun varmistaminen sekä investointieurojen mahdollisimman viisas käyttö.

Tutustumispäivänä yksikön päällikkö Mika Matikaisen, Jani Siltalan sekä Pentti Leinosen kanssa ensin kierrettiin Mäntyharjulla Korpijärvellä katsomassa haastavaa työmaata saaressa. Ilmajohtolinjan uusimiseksi Elvera kuljetti Sanni– lautalla kaivinkoneen saareen. Oli hämmentävä näky nähdä keskellä järven selkää kaivinkone matkaamassa pienelle saarelle töihin. Elveran asentajien toiminnassa näkyi vahva rutiini näinkin eksoottisessa työtehtävässä. Aurinko paistoi kyseisenä päivänä, mutta voi vain kuvitella tehtävän haastavuutta esimerkiksi myrskyolosuhteissa.

Kaivinkoneen seilaamisen jälkeen tutustuttiin sähköasematyömaahan, jossa Järvi-Suomen Energian töiden lisäksi on Fingridillä investoinnit kesken.

Sähköaseman työmaa
Uusi sähköasema on työn alla

Rakennuttamisen työn laadun jäljet ulottuvat jopa neljäkymmentä vuotta tulevaisuuteen. Nyt hyvin tehdyt ratkaisut ja hyvin toteutetut hankkeet koituvat vielä seuraavankin sukupolven hyödyksi. Järvi-Suomen Energia toteuttaa investointeja kustannustehokkaasti, ja ajattelua leimaa vahva pyrkiminen tarkoituksenmukaisiin ratkaisuihin. Se onkin haastava tavoite tilanteessa, jossa toiminta-alueella asutuksen painopisteet sekä sähkönkulutuksen maantieteellinen sijoittuminen muuttuvat vuosikymmenten aikana. Kun nyt jotain investoidaan, pitää aina muistaa se, että tekniset vaatimukset voivat muuttua rakenteiden käyttöiän puitteissa rajustikin.

Verkoston rakennuttaminen
Mikan, Pentin ja Janin tehtävänä on käyttää siirtohinnoissa kerätyt eurot viisaasti.

Järvi-Suomen Energian asiakkailla on täysi syy luottaa siihen, että Mikan, Pentin ja Janin hoitaessa rakennuttamista, siirtohinnoissa kerättävät eurot käytetään mahdollisimman viisaasti.

 

Kirjoittaja on Suur-Savon Sähkön vieraskynäilijä

Toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen
Toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen

Olen saanut työskennellä kohta pari vuosikymmentä eri energiayhtiöissä Suomessa. Energiatoimialassa kiinnostavaa on ollut työn laaja ja syvällinen merkityksellisyys tavallisten ihmisten ja yritysten hyvinvoinnin edistämisessä.