Kesäkuulumisia Kissakoskelta - päivä näyttelyoppaan silmin

Kissakosken sähkönäyttelyn oppaana päivä alkaa tavanomaisesti liikunnan ilolla. Monien näyttelyvieraiden tapaan myös oppaan matka Mikkelistä Hirvensalmelle taittuu usein pyöräillen: reipas 40 kilometriä tunnetusti kauniilla reitillä karistaa unihiekan rippeet silmistä ja antaa virtaa koko päiväksi. Vastatuulen siivittämä ja kesän trendin mukaisesti kaatosateen raikastama matka on pitkä, mutta onneksi kauniit järvimaisemat ja päässä soiva “vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä” -melodia antavat kaivattua lisäpontta urakkaan ja perille päästään tänäkin aamuna.

Kello 10.00 avautuvat ovet näyttelyyn, pihalla olevaan vanhaan koppimuuntamoon sekä tänä kesänä museokäytössä olevaan yläjuoksulla sijaitsevaan Kaplan-museovoimalaitokseen. Päivän ensimmäinen tunti on sähkönäyttelyssä usein hiljainen, mutta tällä kertaa ensimmäiset näyttelyvieraat odottavat jo ovella, ja päivä käynnistyy vauhdikkaasti. Heinäkuu on näyttelyssä vilkasta aikaa: kesälomakuukausi tuo näyttelyyn päivittäin 70-100 kävijää ympäri Suomea, silloin tällöin jopa ulkomailta asti. Museovierailua ei estä sadesääkään!

Kissakosken monipuolinen maisema

Näyttelyoppaan näkökulmasta Kissakoskea parempaa kesätyöpaikkaa saa hakea. Upea luontomiljöö, veden välitön läheisyys ja kaunis pihapiiri jaksavat ilahduttaa päivästä toiseen niin oppaita kuin näyttelykävijöitä. Monet tulevatkin Kissakoskelle jo pelkästään kauniin ja rentouttavan ympäristön vuoksi - joskin ei sovi sivuuttaa myöskään Ravintola Kissakosken notkuvien herkkupöytien houkutuksia saati Puula-Särvimen tehtaanmyymälän maukkaita kalasäilykkeitä ja muita lähiruokatuotteita. Kesäpäivä Kissakoskella vierähtääkin nopeasti sähkönäyttelyyn, ympäristöön ja ravintolan tarjontaan tutustuessa.

Kesä 2016 on tuonut mukanaan uutta niin näyttelyoppaan työhön kuin kävijöillekin. Museovoimalaitos Kaplan on kerännyt näyttävyydellään kehuja, ja etenkin autoharrastajia on kiehtonut näyttelytilaan tuotu Unimoque-kuorma-auto. Lapsille ja lapsenmielisille tekemistä puolestaan tarjoavat Kissapolku ja näyttelyyn piiloutuneet kissat, joiden löytäminen vaatii tarkkoja silmiä niin lapsilta kuin aikuisilta.

Noppa-koira ihmettelee missä Kissakosken kissat ovat? Oikealla suoritetaan porukalla kissapassia.

Vilkkainta aikaa sähkönäyttelyssä on lounasaika, ja usein kellon viisareiden kääntyessä kohti iltapäivää, hiljenee tohina myös sähkönäyttelyn puolella - niin myös tänään. Lounasajan jälkeiset tunnit ovatkin oivallinen hetki rauhallista museovierailua kaipaaville. Iltapäivä sujuu kuitenkin leppoisissa merkeissä jutustellessa Amerikasta asti saapuneiden turistien ja lounastamassa saapuneiden entisten voimalaitostyöntekijöiden kanssa. Mielenkiintoisten ihmisten kohtaaminen on yksi oppaan työn parhaita puolia!

Kello 17 päättyy näyttelyoppaan työpäivä ja sähkönäyttely sulkee ovensa. Loma-aika näkyi mukavasti päivän kävijämäärissä: 120 vierailijaa tänään. Ensimmäisten sadepisaroiden alkaessa tipahdella, on aika jälleen hypätä pyörän satulaan. Mutta onneksi vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä.

Näyttelyopas Heidi Maaranen

Kissakoskella työskentelee kesäisin kaksi näyttelyopasta. Minä olen heistä toinen! Tavataan Kissakoskella!