Matka taittuu sähköisesti (vol. 1)

Pari vuotta sitten toimitusjohtajamme sihteeri Christine Saarinen sai synttärilahjaksi sähköpyörän. Kun taivaalta ei vihmo vettä, pyörällä taittuu niin työmatkat, ilta-ajelut kuin mökkireissut parinkymmenen kilometrin päähän. ”Hauskinta on laittaa uutta pykälää kehiin ja hurauttaa ylämäessä nuorten poikien ohi”, sanoo Chrisse hyväntahtoisesti ja hersyvästi nauraen.

Ja eikun baanalle!
Ja eikun baanalle!

Chrissen kokemuksen mukaan aluksi ei juuri samanlaisia fillareita liikenteessä näkynyt ja pyörä saattoi herättää ihmetystä. Nyt sähköpyöriä jo näkyy liikenteessä silloin tällöin. Yhdellä latauksella pääsee noin sata kilometriä, joten lataustakaan ei tarvitse joka välissä muistaa. Näiden pyörien tullessa markkinoille niitä pidettiin lähinnä sopivana vanhuksille tai huonokuntoisille, mutta nyt käytännöllisyyteen ja mukavuuteen liittyvät omaisuudet ovat nousseet myyntivalteiksi. Töihin tullessaan voi mennä suoraan palaveriin, kun ei ole hiestä märkä (noh, tukan voi joutua oikaisemaan kypärän alta edustavampaan kuntoon) tai ostoskassit kulkee kevyemmin kotiin. Retkeilyyn ja maastoajoon on nykyään tarjolla monenmoista mallia.

Maisemia voi ihailla uudella tavalla, kun ei puuskuta kieli vyön alla.
Maisemia voi ihailla uudella tavalla, kun ei puuskuta kieli vyön alla.

Euroopan maat ovat Suomea edellä pyöräilykulttuurissa monelta osin, esim. Ranskan Alpeilla on ollut oma sähköpyöräilyn edistämisprojektinsa tai Hollannissa tutkittu sähköavusteisen pyöräilyn mahdollisia terveysvaikutuksia. Liikennevirasto on innostunut asiasta myös – heidän julkaisussaan on luotu visio vuodelle 2030, jolloin liikenteen kasvihuonepäästöjä on saatu leikattua 4 prosenttia nimenomaan sähköavusteisteisten pyörien yleistyttyä.

Hirvensalmella Kissakosken sähkönäyttelyssä löytyy sähköpyörä, jota voi testata paikan päällä. Käyhän kokeilemassa ja kurvailemassa, että olisiko sähköpyörästä sinunkin kulkupeliksi!