Rauli kävi kylässä

Juuri Suur-Savon Sähkön henkilöstön kesäjuhlien kynnyksellä tuli varoitus saapuvasta kesämyrskystä. Rintamasta oli tulossa laaja ja puuskista navakoita, kuten Ilmatieteenlaitoksen twitter-päivityksestä voi bongata. Juhlista tulikin sitten aika maltilliset (vaikka hieno ilotulitus nähtiinkin Suur-Savon Sähkön 70 v juhlavuoden kunniaksi), kun varautuminen lauantain ja sunnuntain hommiin alkoi jo perjantaina iltapäivällä lauantain iltapäivän puhureita varten.

Ilmatieteenlaitoksen terveiset twitterissä 26.8.2016
Ilmatieteenlaitoksen terveiset twitterissä 26.8.2016

Kun puhurin laannuttua on turvallista aloittaa korjaustyöt, on marssijärjestys harvinaisen selvä - isot edellä ja pienet perässä. Suuremmista alueellisista vioista saadaan tieto suoraan käyttökeskukseemme, mutta asiakasta lähellä olevat vikojen osalta olemme asiakkaiden ilmoitusten varassa (esim. puu kaatunut mökille vievän sähkölinjan päälle). Nettisivuilla on vikatilanteiden aikaan aina lomake, jolla voi ilmoittaa tarkasta vikapaikan sijainnista. Tämä nopeuttaa korjaustöitä huomattavasti, kun asentajien ei tarvitse tuhlata aikaa kaatuneen puun etsimiseen kilometrien pitkillä johtoväleillä metsän keskellä. Lähellekään kaikki ilmoitukset ei meitä auta – valitettavasti. Kun isoja alueellisia vikoja on vielä paljon, tarvitsisimme mah-dol-li-sim-man tarkkaa tietoa. Pelkkä ”meiltä on sähköt poikki”-tieto ei nopeuta vian korjaamista. Toisaalta saamme valtavasti hyvää ja täsmällistä tietoa, esim. puu kaatunut linjalle 500m Savelantien haarasta etelään (Ristiina). Tätä kaipaisimme lisää! J

Nyt on jo rauhallista, mutta lauantaina ei.
Nyt on jo rauhallista, mutta lauantaina ei.

Nyt onneksi tilanne on jo normalisoitumaan päin. Isot alueelliset viat on korjattu, mutta hommaa riittää kyllä pienjänniteverkon korjauksessa edelleen. (Kartalla ei näy pienjänniteverkon viat)

Isot vikapaikat korjattu. Pienempiä kyllä vielä riittää.
Isot vikapaikat korjattu. Pienempiä kyllä vielä riittää.

Sähköttömyys koskettaa monella tasolla. Tämän päivän Länsi-Savo kertoi, että häiden yllätyksellisestä Rauli-kuokkavieraasta, sähköyhtiön henkilökunnan (ja heidän perheiden!) suunnitelmat menevät uusiksi ja sähkön käyttäjien arkielämä muuttaa muotoaan monella tavalla. Meillä kotona sähköt oli ihan toiminnassa, mutta silti alakoululaisen tyttäreni ensimmäinen kysymys sunnuntai-aamuna oli, että ”montako ihmistä on vielä ilman sähköä?”

Joitain Rauli-myrskyn sivutuotteena tulleita lukuja:

  • Vikoja enimmillään noin 35 000 taloudessa
  • Häiriökarttaa katseltiin 94357 kertaa eli kahden vuorokauden aikana katseluja kertyi 10 x enemmän kuin normaalisti kuukauden aikana. Kävijähuiput lauantai-iltana klo 19-22, jolloin parhaillaan häiriökartalla oli liki 600 kävijää.
  • Karttaa katsottiin eniten mobiililaitteilla.
  • Lomakkeella vikailmoituspaikkaa ilmoitettiin 1171 kertaa.
  • Häiriötiedotteet tekstiviestillä on tilannut n. 6 000 asiakasta. Tekstiviestejä toimitettiin asiakkaille 25 654 kappaletta. (Vinkvink. Jos olet asiakkaamme, tilaa häiriöviestit Helmi-palvelussa www.helmi.sssoy.fi ).