Sähkölasku, sinusta on tullut pullukka!

Aika moni meistä kuluttajista manaa sähkölaskuaan, kun se postiluukusta tai nettipankkiin kopsahtaa. Iso osa laskusta on perusmaksuja ja veroja, johon on itse vaikea vaikuttaa. Kulutukseen sen sijaan voi. Asiakkaillamme on mahdollisuus Helmi-palvelun Kulutusseurannassa tarkastella myös kustannusten jakautumista vuositasolla. Alla olevassa kuvassa näkyy työkaverini omakotitalon graafia. Talo on isohko omakotitalo, jossa kuluu sähköä noin 20 000kWh vuodessa.

Tammikuussa 2016 paljon pakkasta ja lasku sen mukainen.
Tammikuussa 2016 paljon pakkasta ja lasku sen mukainen.

Tämä viikko on energiansäästöviikko, joten vinkkejä on tarjolla joka puolella. Muttamutta... Energiansäästö sanana on jo jotain sellaista, että puistattaa. Säästäminenhän tarkoittaa, että se on jotain minulta pois! Ankeilua! Vaan mitä jos ei olisikaan? Jos ottaisi tähän ihan uuden asenteen?

Suur-Savon Sähköllä on ajateltu nyt treenata – energiatreenata. Oman sähkönkulutuksen hallintaan voisi suhtautua kuin oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Energianeuvojamme Saulin sanoin: ”Ei ole tärkeää miten energiaa kuluttaa joulun ja uuden vuoden välissä, vaan se miten kuluttaa energiaa uuden vuoden ja joulun välissä”. Loppuviikosta Sauli valaisee paremmin, mitä se energiatreeni voisi ollakaan. Jos asia kiinnostaa kuitenkin jo nyt, niin Energiatreeni-sivuilla on hyvä paikka treeni-innon kasvatamiseen.

Treeniohjelma alkaa!
Treeniohjelma alkaa!

Treeniohjelmathan tuppaavat olemaan yksilöllisiä, joten tässä pari erilaista vinkkiä meidän torpasta.

Isot säästöt: Asun 70-luvun rivarissa, jossa on suora sähkölämmitys. Tekniikkaa säätöihin ei siis ole juuri käytettävissä, mutta pienellä viitseliäisyydellä voi hillitä laskuaan kuitenkin. Patterit on pois päällä kesällä ja ne laitetaan päälle syksyn tullen. Kun kevätaurinko paistaa riittävästi, niin patterit napsautetaan pois päältä. Viime viikolla alkoi tuntua liian vilpoiselta ja villasukat eivät enää riittäneet. Patterit säädetään kuitenkin maltillisille asteille, että ei tule turhaa kulutusta. Näillä toimenpiteillä kulutan lämmitykseen selvästi vähemmän sähköä kuin naapuri. Onneksi on nämä Martta-geenit vielä tallella ja villasukkia tulee tarpeen mukaan.

Näissä sukissa oli oleelista väri. Joulukalenterisukat minulle. Synttärilahjatoive tyttärelle. Nämä tuli muuten vaan, kun värit niin syksyiset ja herkulliset.

Pienet säästöt: Valoja käytetään niissä huoneissa, joissa ollaan. Lähtiessään huoneesta voi aika helposti napsauttaa valon pois päältä, eikös? Tämän on oppinut jo alakoulua käyvä lapseni, joten onnistuu se meiltä aikuisiltakin. Ylivoimaisesti vaikeinta on valot laittaa pois vessasta, jonne haaveilenkin liiketunnistimella toimivasta valosta. Duuneissa vuorostaan laitan valot pois päältä, kun lähden palaveriin tai ruokatunnille.

Onko valojen päällelaittaminen helpompaa kuin pois napsauttaminen?
Onko valojen päällelaittaminen helpompaa kuin pois napsauttaminen?

 

Unohdetaan siis energiansäästämiseen liittyvä ankeus, sähkölaskussa kulutukseen kohdistuva pulleus ja treenataan kotimme timmiin kuntoon!