Drinksut teatterilla?

Ei ihan vielä, mutta ensi helmikuussa sitä voi taas drinksutella teatterikäynnin yhteydessä Imatrallakin. Varsinkin kun on oikein Teatteri Imatran nimikkodrinkin metsästys parhaillaan käynnissä. Pikku Hiisi näyttämön lämpiössä on toki tarjolla juomia, prosenteilla tai ilman, mutta ei varsinaisia drinkkejä. Mielenkiinnolla odotan millaisia ehdotuksia imatralaiset ravintola-alan ammattilaiset ja alan opiskelijat keksivät. Arvovaltainen raati sitten tammikuussa valitsee voittajan.

Menin sitten ”viinankanssaläträyksenopena” ehdottamaan tätä drinkkikisan järjestämistä. Ei muuten ollut ollenkaan vaikea tehtävä ”ylipuhua” Teatteri Imatran ja aikanaan teatteritalon kahvilan toiminnasta vastaavan Fazer Food Services Oy:n edustajia mukaan. Omien kontaktieni kautta kisan sponsoriksi löytyi baarialan tarvikkeita ja välineitä myyvä sekä koulutusta järjestävä Mixtec Oy. Heidän kauttaan saamme huippuammattilaisen yhdeksi finaalin tuomareista sekä hienoja palkintoja kilpailijoille. Toki muitakin palkintoja on tiedossa. Voittajalle tietysti menevät ne parhaimmat palkinnot.

Etsinnässä on siis nimikkodrinkki Teatteri Imatralle. Ei muuten ole kilpailijoilla ihan helppo tehtävä edessään. Olen tätä nimikkodrinkkiä itsekin pohtinut, vaikka en voi kisaan osallistua, koska olen vastuussa järjestelyistä. Olen takavuosina osallistunut useisiin drinkkikilpailuihin, ja vietti näyttää olevan tallella. Huomaan iltaisin ja välillä päivälläkin miettiväni millaisen drinkin itse suunnittelisin. Uusien drinkkien ideointi ja kehittely on minusta ollut aina inspiroivaa, koska siinä saa käyttää tuotetietämystään, tekniikkaosaamistaan ja ennen kaikkea mielikuvitustaan.

"Mystisessä menneisyydessäni" olen siis työskennellyt useamman vuoden baarimikkona. Siksi olen ollut mukana suunnittelemassa yhtä jos toistakin drinkkiä joko talon omaan käyttöön tai yritysasiakkaille nimikkodrinkiksi. Viime vuosituhannen loppupuolella olin kilpailu-urani ”huipulla”. Voitin silloin muun muassa kaksi sarjaa kolmesta drinkkikilpailussa, jossa etsittiin Lappeenrannalle 350 -vuotisjuhlavuoden drinkkiä. Palkinnot siinä kisassa olivat poikkeuksellisen arvokkaat ja hienot. Pääsin nimittäin monella tavalla unohtumattomalle opintomatkalle Martiniquen rommisaarelle Karibialle.

Nimikkodrinkin etsintä ei siis ole mitään uutta ja ennenkuulumatonta. Tänäkin vuonna muun muassa Helsinki ja Joensuu ovat järjestäneet nimikkodrinkkikilpailut. Sitä en ole saanut selville, eikä teatterin väkikään tiennyt varmasti, onko suomalaisilla teattereilla nimikkodrinkkejä vai ei, mutta kohta ainakin Teatteri Imatralla on! Eri näytelmiin liittyviä drinkkejä on ollut teattereiden ravintoloissa myynnissä siellä sun täällä, Imatrallakin. Muistan tämän vanhan teatteritalon ajoilta, mutta en muista minkään yksittäisen drinkin reseptiä. Itse en niitä juurikaan ostanut, koska niihin ei ollut jäitä saatavilla. Tämä siksi, että jääpalakone oli useamman vuoden ajan rikki.

Millainen pitäisi teatterilla tarjottavan drinkin sitten olla?

Ensinnäkin on ilman muuta otettava huomioon asiakaskunta eli se millainen on ”tyypillinen” tai ”keskiverto” teatterissa kävijä ja millainen drinkki häntä saattaisi miellyttää. Toiseksi drinkki ei voi olla kovin monimutkaisesti valmistettava, koska drinkkejä nautitaan ennen esityksen alkua ja parikymmenminuuttisella väliajalla. Drinkin on siksi valmistuttava nopeasti, joten tekniikoista ravistelu ja kerroksittain rakentaminen ovat ainakin pois laskuista. Juomassa ei myöskään voi olla kovin monta ainesosaa ja mahdolliset koristeet on pystyttävä tekemään valmiiksi etukäteen. On pakko myös allekirjoittaa erään kollegan mielipide: Teatterin nimikkodrinkki ei voi sisältää kovin suurta määrää nestettä, koska muutoin katsomossa saattaa joutua istumaan kintut ristissä.

Nimikkodrinkissä täytyy tietysti olla jotain erityistä, joka erottaa sen kaikista muista drinkeistä. Nimikkodrinkin pitää omalta osaltaan luoda positiivista mielikuvaa, tässä tapauksessa positiivista mielikuvaa Teatteri Imatrasta. Se ei siis ole esimerkiksi gin tonic eikä edes Meltolan mummon suosikkidrinkki Ampeinen (oikeasti Ampiainen) tarjoiltuna tavallisesta poikkeavassa lasissa. Epätavallisella lasivalinnalla tosin saadaan vaatimattomampaankin drinkkiin näyttävyyttä. Toivoisin muuten kovasti Ampeisen olevan saatavilla Teatteri Imatran kahvilasta ainakin niin kauan kun Kohtalo –ihmisiä Imatralla näytelmää esitettään.

Mutta millä muulla keinolla drinkkiin sitten voisi saada sitä jotain erityistä?

Aikanaan niitä yritysasiakkaiden nimikkodrinkkejä suunniteltaessa käytimme ideoinnin pohjana yleisimmin yrityksen logon värejä ja muotoa tai yrityksen tuotteita. Jos drinkkiä tarjoiltiin myös yrityksen omissa tiloissa, saatoimme huomioida vaikkapa kiinteistön, maisemat tai toimitilojen sisustuksen värit ja muodot.

Esimerkiksi Chymoksen drinkeissä käyttettiin firman omia alkoholijuomia ja joskus koristeet olivat tuotannossa olleita makeisia. Osuuspankin nimikkoboolia varten jäädytimme isoihin jääblokkeihin Osuuspankin silloisen logon muotoisia liikelahjoina jaettavia oranssin värisiä heijastimia. Jääblokki ei juuri koskaan päässyt täysin sulamaan, joten heijastimista ei ollut mitään vaaraa. Ja vaikka jääblokki olisi sulanutkin, olivat heijastimet sen verran suuria ettei niitä kukaan voinut huomaamattaan niellä. Kokoomuksen nimikkodrinkkiin puolestaan laitettiin tavallisten jääpalojen lisäksi jääpala, jonka sisälle oli jäädytetty hyvin pesty ruiskaunokin kukka.

Irtoaisikohan näistä jotain ideaa Teatteri Imatran nimikkosdrinkiksi? Lasi? Koristeet? (Kuva.Eturivin tähti)

Hyvällä drinkillä on tietysti hyvä ja myyvä nimi. Tässä tapauksessa nimen pitää mielestäni olla suomenkielinen, jotenkin teatteriin yleensä, tai erityisesti Teatteri Imatraan tai Imatrankoskeen liittyvää. Aikanaan samme tietää mitä kilpailijat keksivät.

Ja hyvästä drinkistä on aina tarjolla myös alkoholiton vaihtoehto. Siksi Teatteri Imatran nimikkodrinkkikilpailussa etsitään itse asiassa kahta drinkkiä:alkoholipitoista ja sille pariksi alkoholitonta drinkkiä.

Kuka on kaupungin idearikkain drinkkiguru? Se saadaan selville keskiviikkona 18.1.2017 Saimaan ammattikorkeakoulun Linnalan kampuksen baariluokassa pidettävässä finaalissa. Finaali alkaa klo 17.00. Voittaja on oman arvioni mukaan selvillä klo 19.00 mennessä.

Kilpailua voi tulla seuraamaan paikan päälle. Kuudelle finalistille pitää kuitenkin antaa työskentelyrauha, joten baaritiskille asti kisaa ei pääse katsomaan. Aulan puolelta, isojen ikkunoiden läpi näkee kuitenkin hyvin baariluokkaan sisälle.

Voittajadrinkkiä pääsee tilaamaan ja maistelemaan ensimmäistä kertaa uuden teatteritalon avajaisensi-illassa 10.2.2017.

Drinkit ja muut väliaikatarjoilut kannattaa muuten tilata etukäteen. Tilauksen voi tehdä jo useita päiviä ennen teatterikäyntiä tai paikan päällä ennen esityksen alkua. Sitten väliajan koittaessa istutaan vaan pöytään ja nautitaan!