Joulun aika ja luova tauko teatterilla

Teatteri Imatran syyskauden ja samalla koko vuoden 2016 esitykset ovat nyt takanapäin. Kohtalo – ihmisiä Imatralla näytelmän viimeisen esityksen jälkeen esirippu sulkeutui. Seuraavan kerran aukeaakin sitten uuden teatteritalon upouuden näyttämön upouusi esirippu perjantaina 10. helmikuuta. Avajaisnäytelmänä nähdään silloin Jonas Jonassonin romaaniin perustuva veijarikomedia Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi.

Ohjelmistossa on siis esitys seuraavan kerran vasta helmikuussa 2017. Mitä teatterilla mahtaa tapahtua tällä välillä ja erityisesti joulun ja uuden vuoden aikaan? Onko kyseessä eräänlainen luova tauko?

Aki Honkatukia kertoi näyttelijöiden loman alkavan heti vuoden viimeisen esityksen jälkeen. Roolit heitetään silloin nurkkaan ja hengähdetään hetkeksi. Loma on mukavan pitkä – vähän niin kuin meillä opettajilla – ja sitä kestää aina vuoden 2017 ensimmäisiin harjoituksiin saakka. Lomaansa näyttelijät viettävät kukin omalla tavallaan. Facebookin perusteella joulua vietetään perinteisin menoin perheen ja muiden läheisten kesken pääasiassa kotimaassa. Yksi näyttelijöistä suuntaa ansaitusti Afrikkaan nauttimaan auringosta, lämmöstä ja merestä.

Hanna Kaskela on hyvästellyt Kohtalo - ihmisiä Imatralla näytelmän kaikki roolihahmonsa. Rekvisiitta ja rooliasut siististi pinossa viimeisen esityksen jälkeen. Hannan kohtalona on jatkaa Kaunottaren roolissa myös keväällä 2017. Tällä kertaa Kaunotar on kovasti erilainen kuin Hirviölle niin rakas nimikaima. (Kuva:H anna Kaskela)

 

Vilinä ja vilske, helinä ja helske eivät teatterilla kokonaan lopu vuoden viimeiseen esitykseen. Puvustamo ja lavastamo painavat töitä sekä joulunalusviikolla että myös välipäivinä. Samoin tekniikka tekee ääni- ja valoasennuksia. Tulevien esitysten valmistelut siis jatkuvat täydellä teholla.

Puvustamon Marja Liukkonen miettii tulevia vaatteita ja asusteita myös joulunalusviikolla ja välipäivinä. (Kuva:Eturivin tähti)
Surrurrur... sanoo Heidi Haapasalon ompelukone... (Kuva:Eturivin tähti)
.... koska tämä rekki kaipaa täydennystä. Rekissä roikkuu muutamia Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi näytelmän rooliasuista. (Kuva:Eturivin tähti)

Teatterinjohtaja Timo Rissasella riittää hommaa myös joulun ja vuodenvaihteen aikaan. Teatterin johtaminen kun on isolta osin tulevan suunnittelua, joka pitää aloittaa hyvissä ajoin. Parhaillaan työn alla ovat Satavuotiaan treeniaikataulut sekä ensi kesän kesäteatterinäytelmään Linnan juhlat liittyvät jatkosuunnitelmat muun muassa musiikkidramaturgian osalta. Työpöydällä on lisäksi 2017 syyskauden harjoitus- ja esityskalenteri. Huh huh! Timolla pitää kyllä kiirettä!

Työt jatkuvat koko henkilöstön osalta täydellä teholla tammikuussa, jolloin paluu arkeen on kaikilla edessä. Avajaisensi-iltanäytelmän harjoitukset jatkuvat heti vuoden ensimmäisenä arkipäivänä maanantaina 2.1. Ravintolatyöntekijätkin saapuvat tammikuun aikana laittamaan omia paikkojaan kuntoon tuoden uudet astiat teatteriravintolaan.

Uusi vuosi – uudet kujeet. Uusi teatteritalo on valmis katsojia varten ja Timo Rissanen toivottaa heidät tervetulleiksi:

Nyt kun talo on valmis, on tunne uskomaton. Upea arkkitehtuuri ja hyvät olosuhteet teatterin tekemiselle suorastaan kutsuvat teidät, hyvät katsojamme, nauttimaan. Nyt on aika unelmoida, nyt on aika nauttia – ja nyt on aika saada elämyksiä. Teatteri Imatran uusi teatteri on Sinun.

Lopuksi niin isot kiitokset, että varmasti riittää koko Teatteri Imatran väelle kaikesta siitä mitä heidän kanssaan olen saanut kokea Eturivin tähtenä. Olette todella upeata porukkaa! Joka ikinen!

Hyvää joulua ja elämyksellistä vuotta 2017 toivotan minäkin!

Upeassa yhteiskuvassa upeaa porukkaa! (Kuva:Teatteri Imatra)