Kurkistus kulisseihin

Tällä kertaa kurkistetaan Teatteri Imatran kulisseihin. Vai pitäisikö sanoa lavasteisiin? Vaikuttaa nimittäin siltä, että sanat kulissi ja lavasteet ovat synonyymejä.

Surffaillessani Internetin ihmeellisessä maailmassa, löysin seuraavan määritelmän:

Kulissi on näyttämön sivun tai takaseinän siirrettävissä oleva kuvapinta tai rakennelma, jonka tarkoituksena on luoda näyttämölle tietynlainen tunnelma tai illuusio jostain tapahtumapaikasta. Kulisseja käytetään etenkin teatterissa, mutta myös elokuvissa ja televisio-ohjelmissa.

Kulissi on laina ruotsin sanasta kuliss, jonne se on päätynyt ranskan sanasta coulisse. Coulisse –sana puolestaa juontuu verbistä couler, ’juosta’. Alun perin sana on tarkoittanut uraa, jota pitkin näyttämön kulisseja on liikuteltu. Suomenkieleen sana vakiintui 1800 –luvun loppupuolella.

Eturivin tähtenä minulla on ollut mahdollisuus katsella upouuden teatterin ison näyttämön kulisseja lähempää ja myös ottaa valokuvia käyntieni aikana. Kuvat antanevat muillekin käsityksen siitä mistä on kyse ja mitä kaikkea kulisseista voi löytyä. Avajaisensi-iltaan on enää muutama päivä aikaa, joten kaikki kuvissa näkyvä liittyy näytelmään Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi.

Teatterilla pyöriessäni olen oppinut senkin, että näyttämö jakaantuu eri osiin. Teatteri Imatran sivunäyttämöistä vasemmanpuoleinen on melko kapea, oikealla puolella on runsaammin tilaa. Esiripun etupuolella olevaa osaa kutsutaan etunäyttämöksi ja takaosaa luonnollisesti takanäyttämöksi. Sinne ja sivunäyttämöille salissa istuva yleisö ei näe, etunäyttämölle kylläkin. Katsojilta näkymättömien näyttämön osien kautta näyttelijät liikkuvat eri puolille astuakseen esille oikeasta paikasta oikeaan aikaan.

Katsomosta näkyy esiripun auki ollessa mustien verhojen rajaama varsinainen näyttämö ja etunäyttämö. Näyttämöllä on virolaisen Karmo Menden Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi -näytelmää varten suunnittelemat lavasteet. Osa niistä roikkuu katossa, josta ne lasketaan oikealla hetkellä alas. (Kuva:Eturivin tähti)
Näyttelijä saattaa astua esiin myös etunäyttämön lattiassa olevan aukon kautta tai sitten kadota aukkoon esityksen aikana. Käyköhän näin Satavuotiaassa? (Kuva:Eturivin tähti)
Yleensä esiin tullaan jomman kumman sivunäyttämön kautta. Tässä näkymä oikeanpuoliselta sivunäyttämöltä varsinaisen näyttämön yli vasemmalle puolelle. (Kuva:Eturivin tähti)

Sivunäyttämöillä säilytetään erilaisia esineitä, esimerkiksi huonekaluja, joita esityksen eri vaiheissa tarvitaan. Sieltä ne siirretään näyttämölle oikealla hetkellä. Lisäksi kulissien kätköistä löytyy usein myös näyttelijöiden käyttämää tarpeistoa, jonka he poimivat mukaansa ennen näyttämölle astumistaan.

Oikeanpuoleisella sivunäyttämöllä on Satavuotiaassa tarvittavaa rekvisiittaa ja tarpeistoa odottamassa näyttämölle siirtoa. Taustalla olevasta ovesta päästään käytävälle, jossa kampaamo sijaitsee. (Kuva:Eturivin tähti)
Ville Lamberg selaa plaria eli käsikirjoitusta sivunäyttämön suojissa. Takaa oikealta olisi päässyt portaita pitkin alas näyttelijöiden pukuhuonetiloihinkin huilimaan. Tosin aina ei siihen ole aikaa. On jäätävä kulissien kätköihin odottelemaan näyttämölle astumista.(Kuva:Eturivin tähti)
Vasemmalla sivunäyttämöllä ei huilitilaa juurikaan ole, vaikka sieltä tuoli löytyykin. Hyvä kun "tarpeelliset" saadaan sinne tyrkättyä. (Kuva:Eturivin tähti)

Sivunäyttämöllä saatetaan vaihtaa myös asuja ja peruukkeja mikäli kauemmas ei ennätetä. Tästä syystä puvustaja ja kampaaja-maskeeraaja avustajineen työskentelevät hekin sivunäyttämön mustien verhojen kätköissä. Näytelmän Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi kulisseissa on odotettavissa kuhinaa esitysten aikana, koska näyttelijöillä on useampia rooleja esitettävänään ja sen myötä pukuja ja peruukkeja on kymmeniä.

Unohtiko joku rooliasunsa sivunäyttämölle vai kävivätkö liivijengiläiset tutkimassa paikkoja? (Kuva:Eturivin tähti)
Satavuotiaan synttärikakku odottaa sekin kulisseissa. Ei muuten ole kakun päällä läheskään sataa kynttilää! (Kuva:Eturivin tähti)
Mitä ihmettä tämä tekee kulisseissa? (Eturivin tähti)

Se mitä resiinalla on tekemistä kulisseissa, selviää avajaisensi-illassa perjantaina 10, helmikuuta. Tuskin se siellä turhaa on lojumassa. Avajaisensi-illassa selviää myös mitä kaikkea muuta kulissien kätköistä lavalle ilmaantuu. Samoin selviää se, miten Karmo Menden suunnittelemia, kuvissa näkyviä lavasteita käytetän erilaisten tunnelmien ja illuusioiden luomiseksi tavalla, jota ei Teatteri Imatrassa ole aiemmin nähty. Uuden teatteritalon myötä moni aiemmin mahdoton on nyt mahdollista.

Olen päässyt kurkistamaan kulisseihin sekä seuraamaan harjoituksia useampaan kertaan.  Näkemäni ja kokemani perusteella voin sanoa, että katsojia odottaa unohtumaton teatterielämys. Ja se on siun, jos sie niin tahot! Lippukaupoille on syytä kiirehtiä, sillä lähes 80 % lipuista on joko myyty tai varattu.