Maistiaisia tulevasta ohjelmistosta

Avoimet harjoitukset ovat erinomainen tilaisuus päästä kurkistamaan etukäteen mistä teatterin ohjelmistoon tulevassa näytelmässa oikein on kysymys. Nämä "pienet makupalat" ovat maistuneet ainakin minulle. Timo Rissasen johtajakaudella tästä tarjoilusta on saatu nauttia lähes kaikkien ohjelmistossa olleiden näytelmien osalta. Kiitos siitä!

Avoimissa harjoituksissa nähdään miten näyttelijät ja muu henkilökunta harjoittelevat uutta näytelmää. Tässä vaiheessa ollaan usein jo ainakin osittain valmiissa kulisseissa, mutta ei välttämättä vielä rooliasuissa. Itse olen pyrkinyt olemaan paikalla aina kun se on ollut mahdollista. Valitettavan usein työt ovat olleet esteenä, koska harjoitukset pidetään pääasiassa päivällä. Joka kerta on kuitenkin ollut mielenkiintoista seurata miten jotain kohtausta tai useampiakin kohtauksia hiotaan yksityiskohtiaan myöten. Aikanaan, kun näytelmän esitykset sitten alkavat, on ollut kiinnostavaa nähdä mihin kohtaan näytelmässä harjoituksissa nähdyt kohtaukset sijoittuvat ja millaiseksi ne ovat matkan varrella hioutuneet.

Tänä syksynä ohjelmistoon tulevan näytelmän Kohtalo - ihmisiä Imatralla avoimia harjoituksia on järjestetty jo kolme kertaa. Olen itse ollut paikalla kahdesti. Toisella kerralla oli kiinnostavaa huomata miten jokin yksittäinen näyttelijäsuoritus ja roolihahmo olivat kehittyneet. Toisella kerralla nähtiin myös jotain ihan uutta. Harjoitus harjoitukselta näytelmä muokkautuu valmiiksi. . 

Kohtalo - ihmisiä Imatralla näytelmä tosin ei näyttelijöiden ja ohjaaja Marcus Grothin mukaan tule koskaan täysin valmiiksi, sillä jokainen esitys tulee olemaan erilainen. Samat hahmot kohtaloineen eivät välttämättä näyttäydy joka esityskerralla, vaan tarinat vaihtuvat ja muuttuvat. Näytelmä nimittäin perustuu imatralaisilta kerättyihin tarinoihin erilaisista ihmiskohtaloista, jotka tavalla tai toisella liittyvät Imatraan. Näyttelijät rakentavat tarinoiden pohjalta roolihahmonsa ja yhdessä ohjaajan kanssa tarinoista kootaan esitys. Mikäli tarinaa täydentävää tietoa saadaan lisää, muuttuu esitys sen myötä. 

Kohtalo -ihmisiä Imatralla näytelmän kannalta avoimet harjoitukset, ja varsikin niiden jälkeinen keskustelu katsojien kanssa, ovat erityisen tärkeitä. Katsojat nimittäin tunnistavat hahmoja ja kertovat lisää anekdootteja niihin liittyen. Katsojat voivat siis vaikuttaa siihen miltä eri hahmot ja sitä kautta esitykset näyttävät.

Kohtalo - ihmisiä Imatralla näytelmän kantaesitys on Pikku Hiisi -näyttämöllä lauantaina 24.9. klo 16.00. Mielenkiinnolla jo odotan millaisia hahmoja tarinoineen näyttämöllä silloin nähdään ja mitä uutta valitettavaa alla olevalla imatralaismummelilla on. Ja miten mahtaakaan päättyä tarina, joka alkaa Afganistanin pääkaupungista Kabulista? 

Aki Honkatukia panee parastaan ottamassani kuvassa, joka ei ole hääppönen.

 

Kohtalo -ihmisiä Imatralla on edellä kerrotusta syystä näytelmä, jota  kannattaa käydä katsomassa useammankin kerran. Joka kerralla kun näkee jotain uutta.

Avoimista harjoituksista tiedotetaan Teatteri Imatran verkkosivuilla ja niistä on lähes aina myös ilmoitus paikallislehdessä. Sieltä olen itse tiedon avoimista harjoituksista tähän asti bongannut. Suosittelen kaikille näitä makupaloja! Makupaloja, joissa ei ole kaloreita!