Miten pukeutua teatteriin?

Tultuani valituksi Eturivin tähdeksi elokuussa, sanoin ainakin kahdessa haastattelussa aikovani blogata muun muassa siitä miten teatteriin olisi sopivaa pukeutua. Asia askarruttaa varsinkin sellaisia, jotka käyvät harvemmin teatterissa.

Nyt sitten tuli oikea hetki kirjoittaa tästä aiheesta. Posti nimittäin toi kutsun uuden teatteritalon helmikuiseen avajaisensi-iltaan. Koska kyse on ainutkertaisesta ja erityisestä tilaisuudesta. ovat hyvät neuvot enemmän kuin tarpeen! Siksi ryhdyin tutkimaan etikettioppaita sun muita lähteitä, joista lista blogitekstin lopussa. Kyselin myös Teatteri Imatran kantaa asiaan.

Tässä se on:Kutsu uuden teatteritalon avajaisensi-iltaan! (Kuva:Eturivin tähti)

”Normiteatterikäynneillä” en juuri ota stressiä pukeutumisesta. Laitan päälle ”normivaatteitani”. Joskus menen teatteriin jopa suoraan töistä, muulloin valitsen vaatteet vaatekaapin sisällön siisteimmästä päästä. Varmistan aina, että vaatteet ovat varmasti puhtaat ja siistit. Minulle on tärkeää, että vaatteissa ja myös kengissä on mukava olla. Epämukavuus tässäkin asiassa vie nautinnon.

Kokemukseni ja havaintojeni mukaan teatterikäynnille – myös ensi-iltaan - voi pukeutua rennosti tai rennohkosti. Casual – pukeutuminen on juuri sellaista ja siksi sopivaa. Boheemilta näyttävä pukeutuminenkaan ei esittävän taiteen ”laitoksessa” herätä mitenkään suuresti huomiota. Ilmaisun vapaus on siis ok myös pukeutumisessa. Ketään tuskin heitetään pukeutumisen takia ulos, jos vaatteet ovat puhtaat ja siistit.

Teatteri Imatran projektipäällikkö Katri Storhammar kommentoi asiaan seuraavasti:

Minun mielestä teatteriin voi tulla "sellaisena kuin olet ja kuten liikut muuallakin". Asiaa voisi ajatella vähän samalla tavalla, kuin vaikka tilannetta jossa menet kylään. Monet käyvät teatterissa vaikkapa työyhteisön pikkujoulujen yhteydessä jolloin on haluttu laittaa vähän parempaa päälle. Ensi-illoissa osa katsojista haluaa kunnioittaa juhlavammalla pukeutumisella esitystä ja luoda ensi-iltaan juhlavampaa tunnelmaa. Silti en koe että ensi-iltoihinkaan olisi välttämätöntä pukeutua juhlavasti.

Olen Katrin kanssa samaa mieltä siitä, että pukeutumisen ei pitäisi olla kellekään kynnys tai este tulemiselle. Katri lupaakin, että Teatteri Imatraan voit tulla sellaisena kuin olet.

Avajaisensi-iltaan sen sijaan toivotaan juhlavaa pukeutumista, koska se on juhla ja erityinen tilaisuus. Erityinen siksi, että uusia teatteritaloja ei oteta käyttöön ihan joka vuosi, ei edes ihan joka vuosikymmenellä. Tosin Imatran juhlaan valtiovallan edustajana saapuva opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kävi viime vuonna vihkaisemassa myös naapurikaupunkiin rakennetun uuden teatterin. 

Pukeutumista helpottaa kutsukortissa mainittu pukeutumiskoodi. Sitä tulisi siis noudattaa. Pukukoodit ilmaistaan miesten pukeutumisen mukaan. Koodi sanelee naisen tai naisseuralaisen pukeutumisen tason ja pariskunnan odotetaan pukeutuvan yhtä juhlavasti

Pukeutumiskoodi:Tumma puku ja kunniamerkit. Asia, joka aiheuttaa ainakin minulle päänvaivaa, koska olen vannoutunut housuihminen eikä vaatekaapistani juuri löydy juhlavia vaatteita. (Kuva:Eturivin tähti)

.

Kutsussa mainitun pukeutumiskoodin vuoksi joudun todennäköisesti vaatekaupoille. Tai ehkä voin käyttää pari vuotta sitten eräisiin kesähäihin hankkimaani hame + juhlava pusero –yhdistelmää. Asun pystyy ehkä ”tuunaamaan” talvikäyttöön hartiahuivilla. Isoin ehkä on siinä mahtuuko se päälle! Noiden kansainvälisten häiden kutsukortissa pukeutumiskoodiksi oli merkitty niin ikään tumma puku. Käytännössä asut vaihtelivat farkkuasuista pitkiin iltapukuihin hattuineen ja hanskoineen. Kansallispukuja yllätyksekseni ei ollut kenelläkään. Saa nähdä millainen vaatteiden kirjo aikanaan nähdään, kun on uuden teatteritalon avajaisensi-illan aika.

Seuraavaksi ”tutkimukseeni” perustuen ohjeita sekä miehen että naisen pukeutumiseen, kun pukeutumiskoodina on tumma puku. Siis, jos haluaa pukeutua ”viimeisen päälle”.

Pukeutumiskoodi:tumma puku - mitä se tarkoittaa?

Miehellä tumma puku tarkoittaa pukeutumista mustaan, tummansiniseen tai harmaaseen yksi- tai kaksiriviseen pukuun. Puvun kankaasta tehty liivi on ok yksirivisen puvun kanssa. Kauluspaidan tulee olla vaalea. Juhlavin valinta on valkoinen kauluspaita kaksinkertaisilla kalvosimilla. Solmion tai solmukkeen tulee olla hillitty. Juhlavin valinta on helmenharmaa. Jalkaan laitetaan mustat, ohutpohjaiset nauhakengät sekä riittävän pitkät ja ohuet mustat sukat.

Nainen pukeutuu kevyeen jakkupukuun, leninkiin tai leninki-jakku –yhdistelmään. Iltatilaisuudessa asu saa kiiltää ja kimaltaa. Jalkineiden tulee olla sirot ja sukkien ohuet. Illalla käytetään pientä ja siroa laukkua. Päivätilaisuuteen pienehkö olkalaukkukin on ok. Iltatilaisuuteen laitetaan ylle näyttävämmät korut kuin päivällä, mutta jätetään hatut ja käsineet kotiin.

Mies pääsee mielestäni naista helpommalla, koska kerran hankittu laadukas tumma puku kestää aikaa ja sitä voi käyttää useamman vuoden ajan. Kadehdin niitä, joilla on kansallispuku, sillä sekä mies että nainen voivat käyttää oikein ja alkuperäisesti asustettuna kansallispukua juhla-asuna oli pukukoodi mikä tahansa. Tästä syystä muun muassa Linnan juhlissa nähdään kansallispukuja.

Vähänkös siis kadehdin Imatran Inkereitä! Heitä varmaan avajaisjuhlissa nähdään ja ainakin minun ymmärtääkseni he voivat pukeutua Inkeri –asuunsa, vaikka ne eivät kai ihan oikeaoppisia kansallispukuja olekaan. Juhlavia Inkereiden asut ainakin ovat ja mitä sopivimpia juuri Teatteri Imatran juhlaan.

Kutsukorttia kannattaa tutkia tarkemmin muunkin kuin pukeutumiskoodin osalta.

Jos kutsu on osoitettu yhdelle, se tarkoittaa juuri sitä. Et siis voi ottaa puolisoasi tai kaveriasi mukaan, etkä voi lahjoittaa kutsua kenellekään toiselle. Kutsu on tarkoitettu vain ja ainoastaan sille henkilölle, jolle kutsu on lähetetty. Jos kutsu on kahdelle, etiketin mukaan seuralaisena on ensisijaisesti oma puoliso, ei kuka tahansa kaveri tai tuttava.

Tällä kertaa vakkariavecini ei pääse mukaan, koska kutsu on yhdelle. (Kuva.Eturivin tähti)

Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen mihin mennessä kutsuun pitää vastata. Jos missaat päivämäärän, on turha valittaa, jos et mahdu mukaan. Arvaan, että Teatteri Imatran uuden teatteritalon avajaisensi-iltaan on kutsuttu enemmän ihmisiä kuin mitä katsomossa on paikkoja. Vaikka mitään päivämäärää ei olisikaan ilmoitettu tai ilmoittautumista ei tarvita, on se silti kohteliasta tehdä. Näin isännät ja emännät tietävät mihin henkilömäärään varautua vaikkapa mahdollisten tarjoilujen osalta.

Ilmoittauduin mukaan juhliin heti kutsun saatuani. Näin en jää "rannalle ruikuttamaan". (Kuva:Eturivin tähti)

Lopuksi haluaisin ottaa vielä yhden asia esille. Oli pukeutuminen tai pukeutumiskoodi mikä tahansa, niin kaikkien tuoksuyliherkkyydestä kärsivien nimissä toivon, että liiallinen hajuvesillä, partavesillä sun muilla tuoksuilla lärträäminen unohdettaisiin. Tuoksut, myös miellyttävät sellaiset, voivat olla yhtä piinaa tuoksuyliherkille. Esityksestä nauttiminen voi kärsiä suuresti ja teatterinautinto mennä piloille. Pahimmassa tapauksessa on pakko lähteä kesken pois tai olla tulematta katsomoon laisinkaan.

Nyt sitten jäädään juhlia odottamaan. Tulkoon niistä ikimuistoiset ja iloiset!

****

Tekstin kirjoittamisessa apuna käytetyt lähteet:

Kaikkijuhlista.fi 2016. Pukeutuminen. http://www.kaikkijuhlista.fi/etiketista/pukeutuminen. Luettu 3.12.2016.

Kotiliesi 2016. Pukeutuminen:Kulttuuritapahtumat. http://kotiliesi.fi/juhlat/juhlatieto/pukeutuminen-kulttuuritapahtumat. Luettu 3.12.2016.

Kumpulainen, A. 2012. Juhlaetiketissä olisi suomalaisilla parantamisen varaa. http://yle.fi/uutiset/3-6103141. Luettu 3.12.2016.

Pasanen, A. 2014. Juhlakutsuetiketti järjestäjille ja vieraille – tapakouluttaja neuvoo. http://www.studio55.fi/vapaalla/article/juhlakutsuetiketti-jarjestajille-ja-vieraille-tapakouluttaja-neuvoo/3516518. Luettu 3.12.2016.

Suomen vaatturiliitto 2016. Pukeutumisetiketti. http://www.vaatturiliitto.fi/pukeutumisetiketti/6. Luettu 3.12.2016.

Ulkoasiainministeriö 2016. Kutsukortit. http://www.utrikesministeriet.fi/public/default.aspx?nodeid=15775&contentlan=1&culture=fi-FI. Luettu 3.12.2016.

Yhteishyvä 2014. Pukeutumiskoodien ABC. https://www.yhteishyva.fi/arjen-apu/pukeutumiskoodien-abc/0577130. Luettu 3.12.2016.

Cover image:Yhteishyvä.fi