Saanko esitellä:Ehostusten ekspertti

Tällä kertaa Teatteri Imatrassa työskentelevistä, näyttämöllä näkymättömistä ammattilaisista, esittelen Sonja Kallion, ehostusten ekspertin. Ehostusten lisäksi kampaaja-maskeeraaja Sonja hallitsee myös hiukset ja kasvojen karvat. Hänen työhönsä tutustumalla minulle selvisi mitä kaikkea kampaaja-maskeeraajan työhön kuuluu ja miten Sonjan kätten jälki näkyy uuden teatteritalon avajaisnäytelmässä. Blogini kautta tämä välittyy toivottavasti myös muille.

Tästä summeria soittamalla päästään Sonjan valtakuntaan:kampaamoon. (Kuva:Eturivin tähti)

Imatralla syntynyt ja lapsuutensa viettänyt Sonja on päätynyt kampaaja-maskeeraajaksi ja takaisin Imatralle mutkien kautta. 16 –vuotiaana Sonja jätti, omien sanojensa mukaan teiniangstissa, taakseen tuppukylän, jossa ei koskaan tapahdu mitään, päätyen Lappeenrannan ja Vantaan kautta Helsinkiin. Sonja opiskeli aluksi jotain ihan muuta alaa, mutta osallistuminen 2000 -luvun alussa Make-up Academy Face House’n maskeerauskurssille muutti kaiken. Parturoinnin ja kampausten saloihin Sonja sai oppia varsin tunnetussa helsinkiläisessä Pepe Åmanin salongissa. Siellä työskennellessään Sonja teki jo erilaisia kampaus- ja maskeerauskeikkoja pääkaupunkiseudulla.

Sonja palasi takaisin Imatralle 2007 ja jo seuraavan vuonna Sonja otti yhteyttä Teatteri Imatraan päästäkseen hyödyntämään osaamistaan parturi-kampaajan työtä monipuolisemmin. Ensimmäinen lapsi ilmoitti kuitenkin tuolloin tulostaan ja asia jäi sillä kertaa. Vihdoin vuonna 2014, pari vuotta toisen lapsen syntymän jälkeen, aika oli kypsä ja kesäteatterin produktiosta Aikuinen nainen alkoi Sonjan yhteistyö Teatteri Imatran kanssa.

Sonja työskentelee teatterilla oman toiminimensä kautta ja ”vapaa-ajalla” työpaikka on Parturi-kampaamo Hiusnikkarit. Siinä sitä onkin 7 -vuotiaan ja 5 -vuotiaan äidillä aikatauluissa sovittelemista teatterityön painottuessa iltoihin ja viikonloppuihin.

Tällä hetkellä Sonjalla on työn alla näytelmän Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi kampaukset ja maskeeraus. Näytelmän ensi-ilta on tuota pikaa, 10. helmikuuta, joten kiirettä piisaa. Satavuotiasta varten valmistellaan 30-40 peruukin lisäksi lukuisia viiksiä ja kulmakarvapareja, jotka nekin ovat Sonjan vastuulla. Suunnittelu on alkanut jo viimevuoden puollella loka-marraskuussa taiteellisen työryhmän kokoontumisella,  koska lavasteiden, pukujen, kampausten ja maskeerausten täytyy noudattaa yhtenäistä linjaa. Tämän produktion yhteydessä Sonja onkin saanut tutustua erilaisiin hiusmallikirjoihin löytääkseen eri aikakausille ja eri maille tyypillisiä hiustyylejä.

Paljon on Sonjalla kammattavaa ennen kuin Satavuotiaan 30-40 peruukkia ovat valmiit. ikkunalaudalla on jo valmiita peruukkeja. Etualalla olevat peruukit odottavat vielä käsittelyä. (kuva:Eturivin tähti)

Näytelmässä käydään sen päähenkilön Allan Karlssonin elämää läpi noin kymmenvuotiaasta pikkupojasta aina satavuotiaaksi asti. Pikku-Allania vuoroiltoina esittävät Niklas Laverty ja Marko Taina ”menevät omillaan” eli heille ei tule peruukkeja. Allan Karlssonia nuoresta aikuisesta aina satavuotiaaksi asti esittävälle Lasse Karkjärvelle sen sijaan niitä tulee kaksi. Lasse ”menee omillaan” satavuotiasta Allania esittäessään.

Sonja föönaa tässä peruukkia, joka tulee Lasse Karkjärven päähän hänen esittäessään 30-40 -vuotiasta Allan Karlssonia. (Kuva:Eturivin tähti)

Näytelmässä Allan Karlsson kiertää maailmaa ja tapaa reissullansa tavisten lisäksi hyvinkin tunnettuja henkilöitä Mao Tse Tungista Yhdysvaltain presidenttiin. Kampauksista pitää saada kulloisellekin maailmankolkalle tyypilliset ja uskottavan näköiset, henkilöiden osalta vielä tunnistettavatkin. Sonjan mukaan ”överit” on helppo tehdä, mutta tunnistettava ja uskottava onkin jo vaikeampaa. Mitään ”pikkupiperröstä” kampaukset ja maski teatterissa eivät kuitenkaan voi olla, isommilla ”siveltimen vedoilla” mennään. Pikkuruiset yksityiskohdat eivät nimittäin näy katsomoon saakka.

Einstein ilman muuta! "Kaulan" teksti vahvistaa asian. (Kuva:Eturivin tähti)
Supraväriä hiuksiin sipaisemalla saadaan "ikälisää" eli harmaata hiuksiin. (Kuva-Eturivin tähti)

Suunnittelun ja toteutuksen haastetta lisää vielä se, että näyttelijät esittävät useita rooleja. Sonjan työn helpottamiseksi eräs näyttelijöistä kasvattaa omaa tukkaansa ja toisen näyttelijän hiukset värjätään ja leikataan nimenomaan tätä näytelmää varten. Aikanaan näytelmää esitettäessä kulisseissa on tiedossa sutinaa näyttelijöiden vaihtaessa roolista toiseen. Sonja tarvitsee silloin apukäsiä ja näyttelijöidenkin on osallistuttava auttamalla toinen toistaan peruukkien ja maskien lisäksi myös asujen vaihdon kanssa.

Aki Honkatukian ei tällä kertaa tarvitse leikata eikä kasvattaa tukkaansa. Permistäkään ei laiteta. Erästä tulevaa roolia varten tarvitaan viikset, toki vähän muutakin. Ilme on paljon puhuva. Arvaatko ketä Aki muun muassa esittää Satavuotiaassa? (Kuva:Eturivin tähti)

Minulla on ollut ilo olla Sonjan laitettavana. Tämä tapahtui viime syksynä Sonjan meikatessa minut Eturivin tähdeksi. Hän kampasi myös päähäni tuolloin laitetun peruukin. Jo tuolloin tuolissa istuessani kyselin Sonjalta maskien ja peruukkien saloista.

Eturivin tähtenä pääsin viime elokuussa Sonjan käsittelyyn. Näyttämömeikki ei voi olla "pikkupiperrystä", koska sellainen ei näy katsomoon. Päässäni on Sonjan kampaama peruukki, joka aiemmin on ollut käytössä mm. Kekkosessa, Hiprakkaisessa esiliinassa ja Fingerporissa. Se saatetaan nähdä myös Satavuotiaassa. (Kuva:Katri Storhammar)

Teatterimaskissa käytettävien tuotteiden valintaan pitää kiinnittää paljon huomiota, koska niiden käyttö on ”pakollista”, näyttelijän työhön kuuluvaa. Tuotteiden on sovittava mahdollisimman monelle, joten ne ovat mahdollisimman ihoystävällisiä, ei allergisoivia ja peittäviä. Runsaspigmenttistä meikkiä tarvitaan vain ohut kerros, ja juuri sellaisia teatterissa käytetään. Myös maskin poistamiseen valitaan mahdollisimman tehokkaat ja hellävaraiset tuotteet. Muistan vieläkin oman hölmistykseni, kun Sonja ojensi minulle vauvan pepun pyyhkimiseen tarkoitettuja kosteuspyyhkeitä ja vauvaöljyä kuvaussession loputtua. Hyvin pyyhki!

Sonja on valmistellut jokaista näyttelijää varten oman laatikkonsa. Laatikossa on kaikki maskia varten tarvittava. Ja oikealla maskin poistoa odottamassa baby wipes -pakkaus. (Kuva:Eturivin tähti)
Tässä on Sami Sivosen laatikko. (Kuva:Eturivintähti)
Normaalisti rusoposkista Heikki Pöyhiää varten on sekoitettu kasvomaali, jolla Heikki saadaan näyttämään kalmankalpealta. Vai pitäisikö sanoa kalman harmaalta? (Kuva:Eturivin tähti)

Teatterissa käytetään sekä aidoista hiuksista että muista materiaaleista valmistettuja peruukkeja. Molempia voidaan kammata samalla tavalla. Aidoista hiuksista valmistetut peruukit maksavat 1000-4000 euroa ja muut 150-250 euroa. Peruukkeja voidaan myös vuokrata. Näin tehdään kuitenkin harvoin, koska hintaa voi tällöin helposti kertyä jopa 500 euroa kappaleelta näytelmää kohti eikä vuokraperuukkeja voi juurikaan muuttaa. Siksi omia peruukkeja käytetään uudestaan ja uudestaan. Niitä värjätään ja leikataan. Jälkimmäistä tosin tehdään vain tarkoin harkiten. Peruukki kun ei kasvata hiusta enää takaisin.

Sonja on liittänyt kaksi harvaa peruukkia yhteen ja värjännyt ne sopivan väriseksi. (Kuva:Etirivin tähti)
Näyttää ihan kampaamolta! Sonjan käsittelyssä on yksi aidoista hiuksista valmistettu peruukki. Hiuslakkakerrokset saavat tässä kyytiä rivakoin harjanvedoin. Seuraavaa kampausta varten hiuksia tuskin leikataan. (Kuva.Eturivin tähti)

Sonja muuten kehottaa kaikkia meikkiä käyttäviä huolehtimaan ihon puhdistuksesta. Meikit naamassa ei pidä mennä nukkumaan. Jos meikkiä ei poisteta kunnolla, ihohuokoset tukkeutuvat ennen pitkää ja seurauksena on näppyläinen iho. Meikinpoistoon kannattaa käyttää mahdollisimman hellävaraisia tuotteita. Arkena Sonja suosittelee käyttämään mahdollisimman luonnollisen näköistä meikkiä, mutta juhlissa on sitten lupa räväyttää.

Sonjan mukaan hiuslakat sun muut on syytä harjata pois kunnolla ennen nukkumaan menoa. Jos niitä pääsee kertymään useampi kerros, hius vaurioituu ja katkeilee. Lisäksi paksun hiuslakkakerroksen pois saaminen hiuksista on todella työlästä. Sonja käyttää teatterilla ja muuallakin kammatessaan tuoksuttomia ja hellävaraisia hiustenhoitotuotteita ja hiusvärejä. Tästä syystä teatterin kampaamossa olikin ihanan tuoksuton ja raikas ilma!

Tältä näyttävät kostutettuina hiukset, joista ei ole harjattu hiuslakkaa pois. On lisätty uusi kerros entisen päälle. Ei hyvä! Näin menetellen saa tosin halvalla "ikälisää" eli harmaantuvalta näyttävät hapset. (Kuva.Eturivin tähti)
Ei kai Sonjalla vaan ole mitään mielessä minun karvojeni suhteen? Ihan vaan tulin piipahtamaan. Täällä tuoksuukin niin erilaiselta kuin yleensä kampaamoissa. (Kuva:Eturivin tähti)

Sonjaa ja minua yhdistävä asia oli tosi helppo löytää. Itse asiassa löytyi kaksi meitä yhdistävää asiaa. Pidämme molemmat viineistä. Sonjan mieleen ovat erityisesti pirskahtelevat italialaiset, minun mieleeni puolestaan punastelevat ranskalaiset. Molemmat olemme ehdottoman samaa mieltä siitä, että ei voisi olla Imatraa parempaa paikkaa olla ja elellä. Täällä on kaikki tarpeellinen ja vieläpä helposti lähellä. On kaunis luonto, tarvittavat palvelut, aktiviteetteja, monipuolinen kulttuuritarjonta ja ihanat ihmiset. Sonjan mukaan sen mitä täältä puuttuu, saa netistä. Mitäpä sitä muualle mielimään.