Teatteritalon rakennustyömaata katsastamassa

Kyllä tulee uudesta teatteritalosta hieno! Kävin alkuviikosta katsastamassa. Kiertelin teatterin tekniikan esimiehen Keijo ”Keku” Miettisen opastamana rakennustyömaalla ja näin omin silmin mitä on tulossa. Voin vakuuttaa, että me imatralaiset saamme todellakin rahoillemme vastinetta sanotaan mitä sanotaan mielipideosastokirjoituksissa.

Onhan noin seitsemän miljoonaa iso raha, mutta mistään suuruudenhulluudesta tai ylimitoituksesta ei todellakaan ole kyse. Teatterinjohtaja Timo Rissasen mukaan teatteritalosta tulee juuri sopivan kokoinen kaupungin ja lähialueen asukasmäärät huomioiden. Tulossa on tila, joka on nimenomaan suunniteltu teatteritoimintaa varten.

Jonkin aikaa taaksepäin julkaistussa lehtiartikkelissa kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja teatterin ohjausryhmän puheenjohtaja Anna Helminen sanoi, että uuden teatterin myötä saamme hienot puitteet kulttuurille. Minun on helppoa olla hänen kanssaan samaa mieltä myös siitä, että teatteri on merkittävä hyvinvointia ja elinvoimaa lisäävä tekijä. Lisäksi hanke on tuonut työtä lukuisille rakennusalan ammattilaisille. Haalariasuisia ja kypäräpäisiä miehiä, ja jokunen nainenkin, ahkeroi työmaalla käyntini aikana. Ilmassa oli tekemisen meininkiä, koska valmista pitäisi olla ihan kohtsillään.

Omasta mielestäni saamme hienon ja modernin rakennuksen kaupunkikuvaa koristamaan. Rakennukseen tulee lisäksi sekä sisä- että ulkopuolelle prosenttitaiteen periaatteen mukaisesti taidetta kaupunkilaisia ja teatterissa kävijöitä ilahduttamaan. Tästä on helppo lähteä vahvistamaan Imatran imagoa kulttuurimyönteisenä kaupunkina.

Uuden teatteritalon Olavinkadun puoleisella julkisivulle on jo asennettu Landys Roimolan taideteos kaupunkilaisia ilahduttamaan. (Kuva:Eturivin tähti)

 

Uskoakseni jo siinä on säästetty rahaa, kun arkkitehti Pekka Partinen valittiin suunnittelemaan sekä rakennus että sen sisustus. Kekun arvion mukaan lisäksi noin 200 000 euroa on säästynyt esimerkiksi siksi, että jo olemassa ollutta ääni- ja valotekniikkaa on pystytty siirtämään uuteen rakennukseen. Uushankinnoista suurimpia tällä saralla ovat olleet kaiuttimet, koska entisiä ei voida erimuotoisen tilan vuoksi käyttää. Säästöä syntyy jonkin verran myös siksi, että samanaikaisesti on menossa toinenkin teatteriin liittyvä hanke. Yhdelle valtakunnan suurimmista näyttämöistä Helsingin kaupunginteatteriin tulee nimittäin parhaillaan meneillään olevan remontin myötä samanlainen valotekniikka kuin Imatralle, ja tämä pienentää jonkin verran molempien teattereiden kustannuksia. Synergiaedusta siis on kyse. Keku kertoi Imatralle tulevan 1400 relettä vähemmän kuin Helsinkiin. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan!

Entisen teatterirakennuksen tonttia on hyödynnetty aiempaa tehokkaammin. Uusi 1763 neliömetrin suuruinen rakennus kätkee sisäänsä 200 –paikkaisen katsomon ravintoloineen ja muine oheistiloineen. Katsomoon tulee neljä pyörätuolipaikkaa ja samalla rakennetaan esteetön kulkuyhteys myös Pikku Hiisi näyttämölle, jonne tähän saakka ei juuri ole ollut pyörätuolilla asiaa. Siis sekä asiakkaille että henkilökunnalle on tulossa asianmukaiset tilat. Vihdoinkin kaikki teatterin toiminnot kuten näyttämöt, lavastamo, puvustamo sekä myynti ja markkinointi, ovat samassa korttelissa ja yhteydessä toisiinsa!

Kilometritolkulla erilaisia johtoja, kaapeleita ja piuhoja. Niistä muun muassa on uusi, värimaailmaltaan musta, harmaa, valkoinen ja sini-violetti teatterirakennus tehty. Tässä muutamia muita uuteen rakennukseen liittyviä faktoja:

  • näyttämön aukko on 5 metriä korkea ja 10 metriä leveä
  • näyttämön korkeus on 13 metriä, johon korkeuteen nostetaan lavasteita roikkumaan
  • ylhäällä on tilaa jopa kahdeksan näytelmän lavasteille
  • näyttämön yläpuoliset kulkusillat ovat noin kuuden metrin korkeudessa
  • näyttämön alla on normaalin huoneen korkuinen tila, josta voi kiivetä näyttämölle
  • näyttämön alla oleva tila on suunniteltu akustiikaltaan sellaiseksi, että sinne voidaan sijoittaa myös orkesteri, ellei sitä haluta sijoittaa näkyville näyttämölle
  • näyttämön takaovesta saadaan tuotua vaikkapa auto ja muita isoja esineitä
  • Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2014 valmistuneen kuvataiteilija Landys Roimolan suunnittelema, graafisen betonin tekniikalla toteutettu taideteos on jo asennettu rakennuksen Olavinkadun puoleiselle julkisivulle
  • ravintolatilaan tulee useiden neliömetrien suuruinen akustinen taideteos, jonka on suunnitellut imatralainen taidegraafikko Reetta Ahonen
  • teatteriravintolan palveluista vastaa Fazer Food Services Oy
Kilometrikaupalla piuhaa ja kaapelia sekä sadoittain releitä. Muun muassa niitä pitää uusi teatteritalo sisällään. Tässä pieni näyte. (Kuva:Eturivin tähti)
Helmikuun 10.päivä tälle näyttämölle astuu satavuostias, joka karkaa ikkunasta ja katoaa. (Kuva:Eturivin tähti)
Korkealla 13 metrissä on katto näyttämön yläpuolella. Aikanaan katosta roikkuu lavasteita. (Kuva:Eturivin tähti)
Näyttämömiesten päätä ei sovi huimata kulkiessa näitä noin 6 metrissä olevia kulkusiltoja pitkin! (Kuva:Eturivin tähti)
Kovasti vielä näyttää katsomo keskeneräiseltä, mutta ahkeroimalla valmista tulee! Taustalla muovilla peitettynä näkyvät avotarkkaamon ikkunat.(Kuva:Eturivin tähti)
Kyllä kelpaa näyttelijöiden rauhoittua ja viimeistellä itseään ikiomissa pukeutumistiloissaan! (Kuva:Eturivin tähti)
Narikkakin odottaa vielä viimeistelyä. (Kuva:Eturivin tähti)
Happi ei tule loppumaan. Sen verran massiiviset ovat ilmastointilaitteet! (Kuva:Eturivin tähti)

 

Kaiken näkemäni perusteella sekä teatterin henkilökunta että katsojat tulevat varmasti viihtymään uudessa teatteritalossa. Henkilökunnan muutto uusiin tiloihin alkaa marraskuun alussa ja avajaisensi-iltaa vietetään 10.2.2017. Silloin näyttämöllä nähdään näytelmä Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi. Tämän Jonas Jonassonin menestysromaaniin perustuvan veijarikomedian myötä alkaa uuden katsojaennätyksen metsästys. Ainakin puitteet ovat tähän kohdillaan molemmin puolin esirippua. Edellinen ennätys on vuodelta 2011, jolloin teatterissa vieraili yli 36 400 katsojaa. Toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu näihin ennätysmurskajaisiin. Todellakin:Uusi teatteritalo on siun, jos sie niin tahot!

Aploodit jo tässä vaiheessa uudelle teatteritalolle! Kuvassa on yksityiskohta Landys Roimolan Olavinkadun puoleista julkisivua koristavasta taideteoksesta. (Kuva:Eturivin tähti)