Juhannus Pietarissa ja Belije Nochi

Vihdoin oli aikaa istahtaa koneelle ja päivittää kuulumiset tänne blogiinkin! Pietarin reissu oli antoisa ja todella mukava, ja se saatiinkin mitä hakemaan lähdettiinkin. Mutta kerrotaanpa reissusta ihan alusta saakka, kuvia ei paljoa ole jakaa teidän kanssanne, kun yllätys yllätys, ei ollut aikaa hirveästi kuvailla.

Matkahan itsellä ja Pyryllä alkoi torstain ja perjantain välisenä yönä puoli kahden aikaan. Sanomattakin selvää, että jos herätyskello soi klo 1 yöllä, niin sinä yönä ei paljoa uni tullut. Puoli kahden aikaan lähdettiin ajamaan kohti Helsinkiä ja Länsiterminaalia, paikalla piti olla viiden jälkeen heti, ja pidimme kunnon tauon matkalla. Länsiterminaalissa pakkasimme koirat ja tavarat bussiin, ja kuuntelimme matkanjohtajan ohjeet matkaa varten. Sitten koirat jäivät bussiin laivamatkan ajaksi matkustamaan häkeissä, ja me ihmiset menimme terminaalin kautta laivaan. Tässä vaiheessa moni varmasti ihmettelee, miksi lähdin Lappeenrannasta Helsingin kautta Tallinnaan, ja sieltä Narvan kautta Venäjälle, niin syynä oli se, että matkustin Miliam Travelsin kautta, joka on eestiläinen yritys. Eestiläinen yritys ei saa mennä Venäjälle Suomen kautta, vaan sen on mentävä rajan yli jostain Viron rajanylityspaikasta. Tallinnassa hoidimme eläinlääkärin kanssa tarvittavat matolääkeleimat ja madotukset, sekä kliinisen tutkimuksen todistuksen, jonka Venäjä vaatii koiranäyttelyihin.

Matka sujui joutuisasti, ja jopa Venäjän tullissa kaikki sujui vaivatta ja nopeasti. Ehdimme Venäjän puolella edetä n. 2 kilometrin verran, kun miliisi pysäytti meidän bussin. Siihen oikeastaan jäikin menomatkan sujuvuus, ensin olimme 1½ tuntia maantien poskessa jumissa miliisin takia (syy miksi näin tapahtui ei ikinä selvinnyt). Matkaa jatkettiin kohti Pietaria, ja alkuillasta olimmekin jo perillä Pietarissa. Toki satuimme paikalle pahimpaan ruuhka-aikaan, sekä Venäjällä juhlittiin myös perjantaina koulunpäättäjäisiä. Nevski Prospektilla oli ilmaiskonsertti, jonne osallistui uutisten mukaan 100 000 nuorta. No viimeisten kilometrien taittamiseen taisi sitten taas vierähtää kaksi tuntia... Hotellilla olimme klo 21 illalla. Majoitumme Hotelli Anderssenissa, joka sijaitsi lähellä Vasiljevskin "saarta". Rauhallinen ja siisti ympäristö, verrattuna siihen missä itse asui vaihto-opiskelu aikana. Ilta menikin ensin lenkkeilyttämällä Pyryn kunnolla pitkän bussimatkan jälkeen, sitten jätin Pyryn syömään iltaruokaansa kun menimme itse porukalla syömään läheiseen ravintola Kommunalkaan, jossa oli perinteisiä venäläisiä ruokia listalla. Todella hyvää ruokaa ja palvelua! Hintataso suomalaiselle edullinen, venäläisille varmasti kalliimpi. Hotellilla vielä Pyryn "alakerran" pesu ja nukkumaan.

Aamulla olimme sopineet, että bussi lähtee jo 7 aamulla kohti näyttelypaikkaa, Expoforumia. Hotellin ja näyttelypaikan välillä oli yli 50 km, joten meidän piti olla ajoissa liikenteessä, koska ruuhkista ei voi oikein ikinä tietää. Expoforum oli todella hieno ja uusi, se teki vaikutuksen heti ulkoapäin. Vieressä oli kaksi uutta Hiltonin hotellia, joissa majoittuminen olisi tulevaisuudessa todella fiksua. Ne eivät vain kuulemma ota isoja koiranäyttelyryhmiä, mutta muuten asiakkaat koirien kanssa ovat tervetulleita. Pistimme "suomalaisleirin" pystyyn näyttelypaikalle, ja sitten alkoikin kehien odottelu. Ensimmäisenä päivänä colliet oli laitettu alkamaan klo 13, ja toisena klo 1230. Ensimmäisenä päivänä Pyry valioluokan toinen, paras uros 2 ja vara-sert. Venäjällä jaetaan luokkasertit aina ensimmäiselle, ja koska valioluokan voittanut uros oli jo Venäjän valio, niin Pyry olisi valioitunut jo tuolla vara-sertillä Venäjälle. Tuomari sanoi minulle suoraan, älä pidä minua pahana ihmisenä, sinulla on kaunis ja elegantti koira joka liikkuu hyvin, mutta tiedäthän sinä, minä kasvatan toisen tyyppisiä collieita. Ja Pyry oli selkeästi aivan eri tyyppinen, kuin voittanut uros ja paras uros toiseksi sijoittunut. Joten tämä oli hyvä, ihan selkeä syy miksi näin.

Expoforum

Lauantai-ilta toisti itseään, hotelliin pääsimme illasta ja taas koirat lenkille, iltaruokaa sekä itse syömään samaan paikkaan kuin edellisenä iltana. Nukkumaan meneminen venyi taas puoleen yöhön, ja ylös piti herätä ennen kuutta, jotta ehti pakata tavarat bussiin sekä lenkkeilyttää koiran ennen kello 7, jolloin menimme aamupalalle. Sunnuntaina oli taas kehät vasta päivemmällä, mutta tällä kertaa pistimme leirin pystyyn oman kehän laidalle, joten pääsin heti aamusta saakka katsomaan tuomarimme Roberto Velez Picon tuomarointia. Tuomari tutki tarkkaan koiran rakennetta, purentaa, sekä liikutti paljon. Myös suomalaisia collieihmisiä oli paikalla, joten oli kiva vaihtaa kuulumisia kehän laidalla. Sunnuntai olikin meille oikein jättipotti, eli Pyry voitti valioluokan urokset saaden sertin, sekä parhaan uroksen valinnassa Pyry voitti myös saaden CACIBin! Lopuksi kilpailimme vielä rotunsa parhaasta, jossa mukana oli narttujen voittaja avoimesta luokasta sekä junioriuros. ROP valitaan siis hieman eri tavalla kuin Suomessa, tai esimerkiksi Eestissä. Tuomari osoitti meidät myös päivän ykköseksi, eli Pyry oli lopulta ROP! Aivan mieletön tunne kaiken kaikkiaan! Isossa kehässä meni läpujuoksuksi eli emme päässeet jatkoon, mutta Pyry jaksoi esiintyä loppuun saakka todella hyvin, ja isossa kehässä kun oli tilaa mennä, se oikein liiti eteen päin! Aina hieno tunne päästä isoon kehään edustamaan rotuaan, pyrin aina jäämään ja osallistumaan kun sellainen mahdollisuus kerta on.

Kotimatkalle pääsimme lähtemään taas heti isojen kehien jälkeen. Pyryn lapuissa oli kaiken lisäksi väärä päivämäärä leimassa, eli minun täytyi käydä korjaamassa leimat ja laput oikeiksi toimistossa. Tyypilliseen venäläiseen tapaan toimisto oli monen oven takana "piilossa", eikä mitään ohjeita miten sinne pääsee. Onneksi kun puhuu kieltä, niin kysyvä ei tieltä eksy. Kotimatka sujui rattoisasti ja suhteellisen jouhevasti, molemmat tullit vetivät hyvin ja takaisin Suomessa Vaalimaalla olimme 11 aikoja illalla. Minä hyppäsin ensimmäisenä pois kyydistä, kun mieheni tuli meidät hakemaan sieltä kyytiin.

Kaikenkaikkiaan siis todella onnistunut reissu, Pyry on nyt viimeistä ja aikaan sidottua CACIBia vaille kansainvälinen muotovalio! Aika tulee täyteen marraskuun alussa, ja viimeinen saa tulla mistä maasta tahansa, sillä Pyryllä on nyt vaadittavat kolme eri maata täynnä; Suomi, Eesti ja Venäjä. Kansainväliseen muotovalionarvoon tarvitaan siis yhteensä 4 cacibia, joista kaksi saa olla kotimaasta, mutta kaksi täytyy olla ulkomailta, eri maista. Kaikki cacibit voivat olla myös eri maista. Yritetään ensin Suomesta, mutta jos ei onnaa, niin sitten lähdetään vielä jonnekin ulkomaille Pyryn kanssa. Tuntuu jotenkin hassulta, että minun oma koirani on yhtä vaille intti! Tästä sitä aina pikkutyttönä haaveili...

Vinkkinä Venäjälle matkaaville, oli se sitten lomailua tai koiranäyttelymatka, niin mukaan kannattaa ottaa asenne "mitä tahansa voi tapahtua", paljon pitkää pinnaa sekä paljon ennakkotutkimusta; mitä papereita, lomakkeita tai säädöksiä vaaditaan. Rabies saa olla korkeintaan vuoden vanha koiralla, samoin tarvitaan koiran passiin merkintä eläinlääkäriltä kliinisestä tutkimuksesta. Kannattaa vaihtaa ruplia ennakkoon, vaikka paremman kurssin rahalle saisi todennäköisimmin Venäjältä. Koiranäyttelyissä myyjät ottivat vastaan niin ruplia, euroja kuin dollareitakin, ole toki tarkkana että se, mitä he pyytävät ruplina vastaa myös sitä mitä pyytävät euroina. Siihen saattaa yhtäkkiä tulla "pientä extraa" hintaan päälle, jos maksatkin euroissa. Missään päin Venäjää ei voi juoda kraanasta tulevaa vettä, eikä sitä voi juottaa koirillekaan. Varaa siis kunnolla vettä matkaan, tai pidä huoli, että ostat pullotettua vettä jostain kaupasta. Venäjällä kuulemma on olemassa laki, että yli polven korkuisilla koirilla täytyisi olla ulkoillessa kuonokoppa/panta. Joten varaisin sellaisen matkaan mukaan, niin pääsee helpommalla. Meille tämä selvisi Venäjän tullissa menomatkalla, arvatkaa vaan oliko kenelläkään ison koiran omistajilla niitä mukana... No onneksi kukaan ei niiden perään kysellytkään. Itselle jäi hyvä mieli reissusta, ja ensi vuonna ehkä Ollin kanssa suuntaamme Pietariin jonnekin koiranäyttelyyn.