Lappeenranta Dog Show 2017

Itse allekirjoittanut rupeaa vihdoin olemaan toipunut viime viikonlopun rutistuksesta, eli toisin sanoen Lappeenranta Dog Shown järjestämisestä. Tai toivuinhan minä jo maanantain jälkeen, mutta ne asiat ja rutiinit, jotka olivat tauolla tuon Pääsiäisen ajan odottivat yhtä lailla valmistumistaan, niin olen yrittänyt hoidella niitä. Maanantai oli vielä vapaapäivä ja näyttely saatiin sunnuntai-iltana pakettiin fyysisesti, niin maanantai oli minun laiskottelupäivä. Toki minun laiskottelupäivään kuuluu koirien hoitaminen ihan samalla tavalla kuin muinakin päivinä, mutta mitään muuta pakolliset ruokinnat ja ulkoilut hoidettuani en tehnyt. Makasin reteesti melkein koko päivän sohvalla, välillä leffoja katsellen, välillä tietokoneella istuen tai puhelinta räpläten...

Mutta miten se Pääsiäinen oikein meni? Koiranäyttelyn järjestäminen on pitkäkestoista, eli järjestelyt ainoastaan huipentuvat itse tapahtumaan. Minulla on luonnoksissa tulossa pidempi teksti, mitä se näyttelyn järjestäminen oikeastaan vaatii, ja mitä kaikkea siihen kuuluukaan. Se vaatii kuitenkin paneutumista ihan ajan kanssa, joten kirjoittelen sitä pienissä osissa pikkuhiljaa valmiiksi. Kerrotaan nyt ihan tästä Pääsiäisestä omasta näkökulmasta.

Meidän Pääsiäinen alkoi "poikien" kanssa (pojat=Pyry ja Olli) perjantai-aamuna. Näyttelyn pystytys alkoi aikaisin aamulla, osa porukasta oli paikalla jo klo 7 aikoja, itse olin hieman ennen yhdeksää aamulla paikalla. Pystytystalkoot on konkreettisesti melko fyysistä hommaa; se on tavaroiden kantamista halliin sisälle, kehien rakentamista, pöytien ja tuolien paikoilleen laittamista, toimiston pystyttämistä, talkooruokien ja myytävien tuotteiden valmistamista... lista on melko loputon. Lisäksi ennen pystytystalkoita on kokoustettu melko monta kertaa kuluneen vuoden aikana, hoidettu kaikki ei niin näkyvä osuus, muistettu tehdä tarvittavat tilaukset, mainostettu tapahtumaa... Kuitenkin aamu aloitettiin pystytystalkoilla, ja jatkui hotellihuoneiden varmistamisilla tuomareille (samalla hoidettiin kaikki tarvittavat paperit tuomareille sekä pienet tervetuliaislahjat). Vaikka näyttely kantaakin nimeä Lappeenranta Dog Show, niin se on muutamina viime vuosina järjestetty Imatralla Avia Sport areenalla. Toimikunnan jäsenille tarjotaan mahdollisuus yöpyä Imatralla, ja me olimmekin siskoni ja koirien kanssa Imatran Valtionhotellilla kaksi yötä, kylpylän puolella (hotelli on siis jaettu kahteen osaan, päärakennukseen sekä kylpylän puoliskoon). Valtionhotelli kuuluu nykyään Restelin ketjuun. Voin kehua hotellia oikein koiraystävälliseksi. Saatiin pieni tervetuliaispaketti, sekä oma pyyhe koirille (joka olikin tällä kertaa ihan loistojuttu, oma nimittäin odotti kotona nätisti viikattuna eteisessä, siinä mihin sen jätin, että muistan ottaa mukaan sen...) Hotelli sijiatsee suoraan Imatran kosken vieressä tai oikeastaan varrella, joten hotellin läheisyydessä on kauniit maisemat ulkoiluttaa koiria. Itse käytän hotellien palveluita muutamia kertoja vuodessa niin, että minulla on koira mukana, joten sellaiset ketjut tai yksityiset hotellit saavat aina ison peukun, missä otetaan lemmikit huomioon hyvin.

Tällainen paketti saatiin vastaanotosta mukaan huoneeseen :)

Pyry on käynyt ja ollut mukana hotelleissa, mutta Oliverille tämä oli eka kerta. Niin kuin alunperin ajattelinkin, ei vieraassa paikassa oleminen tai nukkuminen ollut minkäänlainen ongelma. Molemmat pojat nukkuivat molemmat yöt hyvin ja rauhallisesti, olivat kuin kotonaan. Viereisen huoneen pikkuiset koirat ja niiden tauoton haukkuminen ei aiheuttanut pojissa pään kallistelua kummempaa reaktiota. Hienot pojat kaiken kaikkiaan! Seuraavan kerran pojat pääsevät matkustamisen makuun, kun lähemme kesäkuun alussa Eestin Voittaja näyttelyyn, ja siintä sitten lähemmin lisää infoa.

Sitten itse näyttelypäivään, tai oikeastaan päiviin. Lauantaina arvosteltiin roturyhmät 1, 2, 4, 5 ja 7 ja sunnuntaina 3, 6, 8, 9, 10. Nämä roturyhmät ovat FCI:n roturyhmiä, ja Suomi kuuluu mukaan FCI:n jolloin meillä noudatetaan heidän sääntöjään ja roturyhmiä esimerkiksi. Numerot eivät kerro tavan tallaajalle sen enempää, mutta lyhyesti ne menevät seuraavanlaisesti;

  • FCI 1 Lammas -ja karjakoirat (ei sveitsin paimenkoirat)
  • FCI 2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsin paimenkoirat
  • FCI 3 Terrierit
  • FCI 4 Mäyräkoirat
  • FCI 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
  • FCI 6 Ajavat ja jäljestävät koirat
  • FCI 7 Kanakoirat
  • FCI 8 Noutavat, ylösajavat ja vesikoirat
  • FCI 9 Seurakoirat ja kääpiökoirat
  • FCI 10 Vinttikoirat

Pitkäkarvainen collie kuuluu roturyhmään 1, eli lammas -ja karjakoiriin, joskus kuulee puhuttavan myös paimenkoiraryhmästä.

Lauantaina minulla oli Info-vuoro heti aamusta, eli 8-10. Autoin ihmisiä vastamaan heidän kysymyksiin (missä vessat ovat jne.) sekä myin luetteloita, käänsin arvosteluita Suomeksi, englanniksi, venäjäksikin parhaani mukaan, kuulutin tarvittavia asioita jne. Yksi tehtävistäni näyttelyissä oli olla tulkkina venäläisten kanssa, joita oli kiitettävästi taas mukana näyttelyssämme. Lisäksi yritin katsella aina kun pystyin collieita. Päivän kauneimmat colliet olivatkin sukulaiskoiria, Oliverin isoveli (ja samalla Pyryn puoliveli) oli paras uros ja VSP sekä sukulaistäti ROP sekä ROP-veteraani. Tuomarina collieilla oli Charlotte Höier Tanskasta. Omiani en ollut ilmoittanut, koska kuulun näyttelytoimikuntaan, ja on sovittu, ettei näyttelytoimikunnan jäsenet ilmoita omia koiriaan näyttelyyn. Näyttelypäivä vierähti nopeaan, ja kun halli oli tyhjentynyt ihmisistä ja koirista, oli aika laittaa ja siivota halli seuraavaa päivää varten kuntoon. Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa kanssanäytteilleasettajia; oikeasti, osa ihmisitä jättää jälkeensä ihan järkyttävän sotkun! Roskiksia oli halli täysi, mutta silti roskat ja koirien karvat eivät vahingossakaan osalta ihmisiltä sinne roskiin saakka päädy. Illalla kävin poikien kanssa hyvän pitkän metsälenkin ja käytiin porukalla Rossossa syömässä. Nukkumaan taisin päästä puolen yön aikaan, ja aamulla herätys soi aivan liian aikaisin...

Sunnuntai aamu alkoi taas samalla tavalla; aikaisin ylös, koirat lenkille, nopea aamupala ja puoli kasi taisin olla taas jo hallilla töissä. Infossa meni taas aamun pari ekaa tuntia, ja loppuaika menikin tulkatessa ja juostessa "juoksevia" asioita. Molempina päivinä olin myös isoissa kehissä töissä, ja kuvasin ne livelähtetyksenä suoraan näyttelymme Faceebook-sivuille. Isoilla kehillä tai ryhmäkehillä tarkoitetaan sitä, kun päivän lopussa kisataan jokaisen ylläluetun ryhmän ryhmäkilpailut, joissa sijoitetaan 4 koiraa. Näihin ryhmäkilpailuihin pääsevät jokaisen rodun ROP-koira, eli koira, joka oli rotunsa paras sinä päivänä. Tämän ryhmäkilpailun voittaja lähtee vielä kisaamaan koko näyttelyn kauneimman koiran tittelistä, eli Best In Showsta. Ryhmäkilpailuiden lisäksi näyttelyissä valitaan BIS veteraani sekä BIS kasvattaja. Veteraaneissa kilpailevat kaikki 8-vuotta ja siintö vanhemmat, veteraaniluokkaan ilmoitetut koirat, jotka ovat ROP-veteraaneja sinä päivänä. BIS kasvattajassa kilpailevat ROP-kasvattajat, eli rotunsa parhaat kasvattaja ryhmät (4 kpl koiria samalta kasvattajalta, jotka ovat kyseisessä näyttelyssä saaneet vähintään laatumaininnan erittäin hyvä (EH)). Jos näyttely on monipäiväinen, valitaan koko näyttelyn kaunein koira, eli Best In Show viimeisenä näyttelypäivänä. BIS veteraani ja BIS kasvattaja valitaan jokaisena näyttelypäivänä.

Sunnuntai siis huipentui Best In Showhun. Tänä vuonna Lappeenranta Dog Shown kaunein koira oli lagotto romagnolo Bazoro Dioro Di Mario, om. Estupinan Inge-Maij&Justo. Jos kiinnostaa käydä katsomassa rotukohtaisia tuloksia, tai ryhmätuloksia, löytyy ne tämän linkin alta. Tämän hupennuksen jälkeen alkoi taas se arkinen aherrus; näyttelyn purkaminen, tavaroiden kantaminen autoihin sekä kontteihin, siivoaminen, siivoaminen ja vielä kerran siivoaminen. Näyttely saatiin kunnialla taas kerran vedettyä läpi, ensi vuonna olisikin edessä paljon isompi rutistus; 4 näyttelypäivää, 2 näyttelyä. Onneksi siihen on vielä 11 ja ½ kuukautta aikaa... kunnes huomaan että Pääsiäinen on taas käsillä. On vaikea kuvitella toisenlaista tapaa viettää Pääsiäistä, kun on sen tällä tavoin viettänyt lapsesta saakka... Siinä missä Pääsiäinen muille tarkoittaa mukavia pitkiä vapaita, minulle se tarkoittaa koiranäyttelyä.

Palataan!