Mitä harjoja käytän collien turkkiin?

Ajattelin tähän kohtaan kertoa, mitä harjoja käytän collien turkkiin, ja kuinka usein hoidan niitä. Koska pojat käyvät molemmat aktiivisesti näyttelyissä läpi vuoden, tulee ne pestyä säännöllisesti kokonaan ja jokaiseen näyttelyyn pesen ne vähintään "alakerrasta". Pesemiseen käytän todella kallista pesuainetta, mäntysuopaa. Molemmat pojat harjaan viikottain, ihan siintä syystä, että pääsen vähemmällä vaivalla näyttelyitä ajatellen, kun pidän ne siistinä koko ajan. Trimmaan viikottain tai parin viikon välein tassukarvat, riippuen miten näyttelyitä on. Collien turkin "ongelmakohdat" ovat melkein kaikilla korvantaus karvat, jotka ovat "silkkisempää" karvaa, joten ne takkuuntuvat helposti, sekä kainalot, jonne tulee helposti myös takkuja. Minusta nämäkään eivät ole ongelma, ne vain harjataan tasaisesti ja tarpeeksi usein, jolloin takkuja ei pääse syntymään. Ei se sen ihmeellisempää ole. Melissa ei käy näyttelyissä, joten sen trimmaan ja harjaan noin 3 viikon välein, ja pesen 3-4 kk välein kauttaaltaan. Tykkään, että koirani ovat siistejä. Samalla lailla kun tykkään, että omat hiuksenikin ovat suhteellisen siistit koko ajan. Tätä postausta ei ole tehty yhteistyössä kenenkään kanssa, vaan kuvat ja linkit on napattu sieltä, mistä helpoiten löysin kuvia tuotteista. Omista harjoista en edes kehtaa ottaa kuvaa, ne ovat hieman kokeneet Ollin käsittelyä viimeisen vuoden aikana.

Karstat

Itse tykkään käyttää collien perusharjaukseen karstaa. Eli minä "karstaan" pojat viikottain. Tykkään käyttää sellaisia karstoja, joissa on hieman pehmeämmät ja joustavammat piikit. Pientä karstaa käytän apuna trimmatessa, sekä näyttelyissä kinnerkarvoihin ja jalkakarvojen laittamiseen. Isommalla karstaan sitten muuten koiran.

Nämä ovat melkein vastaavia omiini, merkki on vain eri. Näistä minulla on tuo pienin sekä suurin. Kuva lainattu verkkokauppa Petnumberunon sivuilta.

Kammat

Kampaa käytän harvemmin koko turkin läpi käymiseen. Silloin, kun on voimakas karvanlähtö ja yritän saada mahdollisimman nopeasti "turkin tyhjäksi", niin silloin kampaan koko koiran kauttaaltaan ennen pesemistä. Muuten, käytän mahdollisimman tiheäpiikkistä kampaa lähinnä korvantaus karvojen kampaamiseen ja selvittämiseen. Tiheäpiikkistä siksi, että sillä saa kaikki pienetkin takut samantien auki. Esimerkiksi tällainen kampa on mielestäni hyvä tähän. Itselläni on puuvartinen ja eri merkkinen, mutta en tähän hätään löytänyt kuvia sellaisesta, jossa olisi ollut tarpeeksi tiheästi piikkejä. Lisäksi minulta löytyy harvempipiikkisiä kampoja, juurikin koko turkin läpi käymiseen. Ne ovat varmaan kaikista vähiten käytettyjä tarvikkeita itselläni.

Roger Para

Todellinen MUST HAVE collien turkin laittamisessa näyttelykuntoon. Itselläni taitaa näitä olla tällä hetkellä autossa yksi, kotona laatikossa yksi ja harjakassissa yksi. Esimerkiksi Findogs mainostaa Roger Para-harjaa "collieharjana", eli on jo ihan todella suosittu colliepiireissä. Tällä harjalla viimeistellään ja laitetaan turkki ennen kehää valmiiksi, niin sanotusti "tupsutetaan" kaulus kuohkeaksi. Toki kehää varten laitetaan collielta muutakin, kuin pelkkä kaulus, mutta sekin on melko pitkä tarina, niin en ala sitä tähän sen enempää avaamaan. Se tarvitsisi kokonaan oman julkaisunsa. Palataan siis Roger Paraan. Se on siis ranskalainen merkki, ja niitä käytetään ja myydään muun muassa hiustenpidennyksille aukiharjausharjoina. Käytän yhtä Roger Paraa omille hiukselleni, ja pakko myöntää, se on super hyvä myös niille! Malleja ja muotoja on erilaisia, mutta collien turkille ainut oikea on tällainen hieman pitkän mallinen harja. Roger Paroja myy netissä ja näyttelyissä ainakin Findogs Ay. Näitä on myös feikkejä, ovat hieman halvempia kuin aidot, ja minulla on ollut niitäkin. Ovat myös ajaneet asiansa oikein hyvin, aidoissa löytyy myös vaihtoehtona antistaattinen versio, joka poistaa turkista sähköisyyttä.

Kuva lainattu Findogsin sivuilta

Muita harjoja en oikeastaan käytä, enkä tarvitse turkin hoitamiseen ja laittamiseen. Vuosien saatossa on kertynyt kaikenlaisia erilaisia harjoja, mutta ne ovat jääneet käyttämättä. Tassukarvojen ja korvakarvojen trimmaamiseen käytän tavallisia, suoria trimmaussaksia. Kooltaan ne mitä käytän ovat keskikokoisia. Liian pienillä saksilla ei saa tehtyä siistiä kaarta kinnerkarvoihin, ja liian suuret tuntuvat omiin käsiin todella kömpelöiltä, sillä tassukarvoja täytyy leikata myös anturoiden välistä. Jotkut suosivat ohennussaksia korvakarvojen leikkaamiseen, minä siistin ne tavallisilla saksilla. Tämä on ihan tottumuskysymys. En ole oikein ikinä oppinut käyttämään ohennussaksia collien trimmaamisessa.