Kuinka syödä halvalla?

Opiskelijana miulla on luonnollisesti paljon menoja, mutta ruoan ei ole koskaan tarvinnut olla yksi niistä. Yhden hengen taloudessa ruokamenojen minimointi on helppoa, ainakin minulla on ollut, kun omaksuu tietynlaisen elämäntyylin ruoan suhteen. Tämä toimii mahtavasti myös kahdelle henkilölle, syön aika paljon Topin ja kavereiden kanssa yhdessä, jolloin panostan enemmän laatuun.

Sanotaan (kliseisesti), että oma keho on temppeli. Itse nykyään vähän liikuntaa harrastavana koen terveellisen ruokavalion olevan aivan erityisen tärkeässä asemassa, kun kulutus ei ole samalla tasolla kuin aiemmin. Toki tämä vaikuttaa miun ruokaostoksiin, kun en huomioi proteiinin saantia samalla tavalla.

Anyway, tässä ovat miun tärkeimmät neuvot heti lihansyönnin vähentämisen jälkeen!

1. Osta bulkkina, mutta vaan jos ruoka säilyy pitkään tai pakastimessa on varmasti tilaa.

Kun vihanneslokerosta löytyy kilokaupalla erilaisia juureksia, on kasviskeiton väsääminen nopeaa kuin mikä. Hyvällä maustamisella ruokakermakin on täysin turha ainesosa, paahteisuutta saa esimerkiksi kuullottamalla sipulit ennen nesteen lisäämistä. Jos keitto tökkii, niin käden käänteessä syntyvät vaikkapa uunijuurekset tai ihan vaan tikut turkkilaisen jogurtin kanssa dipattavaksi.

2. Älä heitä mitään pois, kaiken ei-pilantuneen voi miun kokemusten mukaan käyttää ruoan valmistukseen.

Elähtäneistä omenoista saa väsättyä hiton hyvän ja terveellisen omenapaistoksen, omppulohkojen lisäksi ei tarvitse kuin leseitä ja nokareen voita. Kypsistä omenoista tulee sen verran makeutta, että sokeria ei tarvitse. Joskus ripsautan päälle hiukan kanelia. 

Ainiin, mie en ole koskaan uskonut näitä parasta ennen -merkintöjä. Ne antavat ehkä suuntaa, mutta viikonkin "vanha" tuote on oikein säilytettynä vielä ihan syömäkelpoinen. Maitoa en juo, mutta aina kun sitä on ollut kaapissa, se on säilynyt ihan hyvin paakkuuntumatta.

3. Pasta

Tämä. Pasta, siis 70 senttiä maksava täysjyväspagetti on miun suurin rakkaus keittiössä. Maustamisella ja jääkaapista löytyvillä herkuilla voi keittiössä loihtia perkeleellisen määrän erilaisia herkkukastikkeita. Miun suosikki on tomaattimurskasta, sipulista, mausteista ja parmesaaniraasteesta syntyvä taivaallinen pastasoosi. 

Alla olevan kuvan annokseen olen heittänyt ylijäämäpastoja eri pussien pohjilta, itse maustettua öljyä, alennusherkkusieniä ja parmesaania. Kun pasta-annoksista tekee kevyitä, voi kaiken nauttia kerrallaan ja samaa ruokaa ei tarvitse syödä enää myöhemmin. 

4. Luksusta tehdessä löytyy myös halpoja vaihtoehtoja

Miulle on ehdottoman tärkeää, että halpa ruokavalio ei tarkoita huonolaatuista ruokavaliota. Tomaattimurskaa ja turkkilaista jogurttia lukuun ottamatta valitsen aina merkkejä, jotka tuntuu miusta freeseiltä ja laadukkailta. Tämä ei toki tarkoita, että halvin olisi epäterveellistä.

Teen sushia aika usein ja pakko myöntää, surimipuikot halvempana ns. lihavaihtoehtona ovat kyllä hiton maukkaita. Niitä on pakkauksessa runsaasti, että rullatessa niitä pystyy napsimaa välipalaksi yhden jos toisenkin.

5. Brunssin takia ei tarvitse hikoilla

Mie olen brunssi-ihminen henkeen ja vereen. Niinä viikkoina, kun en käy Avot Sien brunssilla, niin selviän aika vähällä. Miusta esillepano on tässä se juttu. Kun tarjottavat viipaloi ja asettelee mukavasti esille, ovat ne myös syötävämmän näköisiä.

Tällä brunssilla elähtäneet banaanit on pyöräytetty pannulla, jolloin niiden makeus suorastaan iskee päin naamaa. Maustamattomasta jogurtista saa paljon eri variaatioita, kun siihen sekoitta ruokapöydässä olevia herkkuja. Tässä tilanteessa silkkiseen jogurttiin voi laittaa vaikkapa persimonin lohkoja tai mustaherukkahilloa.

Miulla oli joitakin viikkoja sitten lehdessä juttu brunsseista. Mainitsin jo silloin, että brunssi ei koostuu niinkään tuntikausia järkätystä safkasta vaan mukavasta yhdessäolosta ja rennosta chillailusta. Toki yhdessä etukäteen hiki hatussa järkätty herkkuhetki maistuu kanssa tosi hyvältä, haha.

+ 1. Laadukkaat välineet tekevät ruoanlaitosta ja ruokailusta mukavampaa

Keittiössä miun paras kaveri on ehdottomasti laadukas ja teroitettu veitsi. Itkin tyyliin ilon kyyneleitä, kun joulupukki toi miulle Fiskarsin veitsitukin veitsillä. Vaikka huollan veitsiä, niin niistäkin loppuu puhti vuosien ahkeran käytön jälkeen. Uusi Fiskarsin ranskalainen kokkiveitsi oli niin terävä, että se olisi voinut leikata miun puisen leikkuulaudankin!

.

Hilpeiden uuden vuoden pippaloiden jälkeen aloitin vuoden kuittaamalla itselleni kuumeen. Parantuminen on kuitenkin ollut helppoa hyvien kirjojen ja uusien PlayStation-pelien kanssa.

Miun unirytmi on ollut ihan retuperällä. Pelaaminen ja mielenkiintoiset aktiviteetit ovat venyttäneet aikatauluja, mutta olen kyllä nauttinut jokaisista ex tempore-viinihetkistä yliopistolla ja sipsien ahmimisesta Topsun kanssa, kun uni ei vain ole tullut. Kävin unirytmin korjaantumisen toivossa eilen jo seitsemän aikaan nukkumaan ja tein saman myös tänään, mutta heräsin noin tunti sitten ja ajattelin nyt valvoa niin myöhään kuin vain suinkin jaksan. Koulustakaan ei tarvitse murehtia, ensimmäinen luento on vasta puolen päivän aikaan.