Kokemuksena unihalvaus

Unihalvaus

Minua tultiin herättämään, muistan sen ja avasin silmäni. En pystynyt puhumaan, en liikkumaan, mutta tiedostin, että siinä oltiin naamatusten ja päiväuneni olivat kestäneet jo hyvän tovin. Herättäjä poistui paikalta ja sitten se alkoi. Unihalvaus.

Unihalvaus on unen ja valveen välinen rajatila, jossa tiedostaa ympäristönsä, mutta ei voi liikkua.

Kun herättäjä oli poistunut paikalta, alkoi yksi ahdistavimmista hetkistäni. Silmäni olivat kuulemani mukaan auki ja herättäjä oli ajatellut minun olevan hereillä. Tosiasiassa olinkin, mutta tajusin etten voi liikkua. En edes silmää räpäyttää. Pian jokin alkoi vetää minua nilkoista sängyn viereen lattialle, potkin sängyn päätyä ja rimpuilin vastaan. Pian minua raahattiin sängyn päädyssä olevaan seinään päin, josta rimpuillen sain voimaa potkaista itseni seinästä takaisin sänkyyn istumaan. Tunsin lentäväni. Huone oli yhtä valoisa ja tavarat samoilla paikoilla, kuten muutenkin. Kaikki tuntui olevan normaalisti. Paitsi, että tiedostin makaavani sängyssä mahalleni. Halusin huutaa, mutta en pystynyt.

Unihalvaukset ovat yleensä pahaenteisiä, on tunne pahuuden läsnäolosta ja ovat yleensä ahdistavia.

Uni oli sekava, ahdistava ja sydän jyskytti tuhatta ja sataa. Pian tajusin, että minun on saatava itseni liikkumaan. Keho tuntui rekan painoiselta. Muutamien yrityksien jälkeen sain riuhtaistua käteni ylös. Se oli erittäin raskas. Kun olin saanut itseni liikkumaan kaikki se ahdistuneisuus ja pelko hävisi samantien. Mutta samalla aloin pelkäämään hieman sen uudestaan tuloa. 

Unihalvaus on lyhytkestoinen, eikä mitään erityisiä ennokkomerkkejä ole antaa. Jokainen voi saada unihalvauksen.

Hetki sitten koin melko samantapaisen tilan. Siinä ei ollut mukana pahuutta, mutta liikkumaan en kyennyt. Jälleen minua tultiin herättämään, kuulin askeleet huoneeseen, herättäjä kävi mahalleen viereeni ja siitä hetken päästä häipyi pois. Pian sama tapahtui uudestaan ja täysin samalla tavalla kuten ensimmäisellä kerralla. Askeleet, herättäjä tuli viereeni samaan asentoon ja samat liikkeet. Se tapahtui vain kerran, mutta tunsin, että se oli tapahtunut toistamiseen enkä osannut heti yhdistää kumpi niistä oli todellinen. Hätkähdin ja tajusin olevani nyt varsin hereillä. Se tuntui oudolta ja myös samalla jälkeenpäin myös hieman kammottavalta.

Oletko sinä kokenut unihalvauksen?