Mielikuvitukseton lihansyöjä

Aina ruokia miettiessä ensimmäinen ajatus on kaupan lihahyllyssä, lihassa ja sitten seuraavaksi mietitään mitä sekaan laitetaan. Jos minulle laitettaisiin tiettyjä raaka-aineita nenän eteen, joista täytyisi valmistaa ruokaa, osaisin varmasti heittää hatusta jonkun näköistä pöperöä tarjottavaksi. Mutta mitä jos edessä olisikin pelkkiä kasviksia. Tarkemmin sanottuna, liha olisi unohdettu kaupan hyllylle. Tässä kohtaa sormi menisi varmasti suuhun ja häviäisin ruokaritarit-kisan, kuin ankkalinnassa konsanaan.

Meidän perheessä syödään lihaa, syödään oikeastaan kaikkea tilanteista riippuen, eletään maalaisjärjellä. Kauppalistaa tehdessä olen kumminkin nyt laittanut ajatuksiani myös kasvisruokiin, ihan vaihtelun ja kokeilunhalu mielessäni ja ovathan ne herkullisiakin. Lisäksi kasvisruoka täyttää täydellisesti, mutta ei tee tunkkaista, raskasta oloa, kuten liharuuat. Liharuokia tehdessä inpiraatio kukoistaa ja ilman reseptejä onnistuu perusmössöt, milloin mikäkin. Välillä heittäen päästäni sekaan jotain muuta mitä en yleensä sinne laittaisi tai ohjeessa olisi. Harvoin ohjetta kumminkaan käyttäen.

Sitten kun lähdetään tekemään kasvisruokaa seurana on netistä tongittu resepti, jota on tiirailtu useaan otteeseen, varmistettu raaka-aineet, jotka yleensä ovat melko samoja kuin liharuokaakin tehdessä (ilman tietysti sitä lihaa). Unohdetaan hetkeksi se, että osataan tehdä ruokaa ja pidetään asiaa hyvin vaikeana keittotieteenä. Mikä siinä oikein mättää?

Eräänä päivänä valmistin ruuaksi herkkusieni-fetapastaa, joka oli oikein herkullista. Valmistus eteni edellä mainitulla tavalla, tuijottaen ohjetta. Miksi herkkusieniä ei voi pilkkoa samalla kaavalla kuin leikkelisit kanafileet? Tomaattikastike tyypillisesti samasta purkista, kuin tomaattiseen jauhelihakastikkeeseen ja fetat viimoisena joukkoon. Mausteita kaapista, aikalailla samoja joita laitat liharuokiinkin. Niin älyttömän vaikeaa, olevinaan. Vaikeaa tehdä ruokaa ilman lihaa ja ajatusta kaupan lihahyllystä. 

Tiedän, että vegaanit ja kasvisruokavaliota noudattavat saattavat tyrskähtää tekstilleni. Mutta olen huvittunut itsekkin.

Olen selvästi vain mielikuvitukseton lihansyöjä.