Tunnustus ja 10 vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle

Sain reilu viikko sitten haasteen ja tunnustuksen ihanalta Lähti lapasesta -blogin Saijalta. Tarkoituksena on kirjoittaa hieman omasta alkutaipaleesta blogin kanssa, antaa 10 vinkkiä aloitteleville bloggaajille, haastaa ja antaa tunnustuksen muille ihanille blogien kirjoittajille.

Olen aloittanut kokonaisuudessaan blogin pitämisen vuonna 2011. Odotin esikoistani ja melko samoilla viikoilla oleva kaverini kertoi minulle blogeista. En tiennyt vielä asiasta yhtään mitään, mutta kiinnostus heräsi. Avasin oman päiväkirjamaisen blogin hetken mielijohteesta ja kirjoittelin sinne niitä näitä. Blogit oli mielestäni tuolloin vielä melko uusi juttu ja oli hieman erilaista menoa kuin nyt. Mutta hieman yksinäiseen arkeen sain jotain omaa ja löysin muita äiti-ihmisiä, keitä ainakin seurata, koska minulla ei tuolloin ollut sellaisia vielä kovin montaa. Blogin kanssa olen ollut melkoinen tuuliviiri näiden vuosien aikana, mutta sellainen taidan vain olla.

Toisaalta, jos en olisi ollut, en olisi kiinnostunut näin paljon sosiaalisesta mediasta, valokuvaamisesta tai kirjoittamisesta. En olisi näitä koskaan oppinut, saatika koskaan osannut rakastaa näitä harrastuksia tai ollut näin motivoitunut oppimaan enemmän ja enemmän. Olisin jäänyt monista ihanista tilanteista paitsi. En olisi tavannu ihania ihmisiä blogien takaa, viime kesän kesätyötäni ei välttämättä olisi ollut, kaikki ne tilanteet joita on pyydetty kuvaamaan ja tämän hetken pieni duunini somepäivittäjänä toimivat mainioina esimerkkeinä. Tai näin vahvasti uskon. Olen siis erittäin tyytyväinen ja kiitollinen tilanteeseen.

Näiden sanojen jälkeen jään pienelle blogin kirjoitustauolle. Ihan vain viikoksi. Lähdetään viettämään jouluviikkoa lapin kauniisiin maisemiin ja joulua saavumme viettämään kotiin. Kameran kanssa tulee tosin häärättyä nyt varmasti aktiivisemmin, joten juttuja satelee joulun jälkeen mukavasti.

Mutta nyt kymmenen vinkkiä, jotka voin omista kokemuksistani jakaa teille blogia harkitsevalle ja myös mahdollisesti jo aloittaneille.

1. Jos aloitat aivan puhtaalta pöydältä, päätä nimi. Blogin nimi kannattaa miettiä tietysti aiheen mukaan ja kannattaa käyttää myös omaperäisyyttä. Kannattaa myös tarkistaa, ettei samannimisiä blogeja ole muita, esimerkiksi googlen avulla.

2. Ulkoasu kannattaa suunnitella niin, että siitä on helppo lukea ja sivupalkista on tietysti hyvä löytää tiivistelmä itse kirjoittajasta, tietoa blogista ja mitä se pitää sisällään ja mahdolliset muut yhteystiedot niin halutessaan.

3. Kuvat elävöittävät ja voivat helpottaa kappalejakoja. Kannattaa siis kuvittaa kirjoitukset. Tämä ei tietysti ole pakollista, mutta blogeissa kuvat ovat melko keskeinen osa. Jos valokuvaaminen ei innosta, kannattaa etsiä netistä käyttövapaita kuvia/kuvapankkeja. Netistä otettujen kuvien kanssa kannattaa olla tarkkana tekijänoikeuksian takia.

4. Lukijoita havitellessa kannattaa tehdä blogilleen esimerkiksi facebook-sivut, johon voi jakaa omia postauksiaan. Lisäksi facebookista löytyy monia bloggaajille tarkoitettuja ryhmiä, joissa saa jakaa postauksiaan, niiden sääntöjen mukaisesti. Muut sometilit ovat myös oiva jakotapa (esimerkiksi instagram, twitter). Niistä kannattaa valita itselleen mieluisimmat.

5. Päivitystahti on myös hyvä miettiä. Kirjoitatko joka päivä, 2-3 kertaa, kerran viikossa vai muutaman kerran kuukaudessa? Säännöllinen postaustahti pitää lukijasi ajantasalla.

6. "Enemmän on parempi" - sanotaan postauksista, ei kannata kumminkaan kirjoittaa väkisin. Kirjoittaminen tarvitsee oman fiiliksensä, josta syntyy siten täydellistä lukemista. Puoliteholla kirjoitettu voi mahdollisesti näkyä lukijoille ja samalla raastaa myös blogin kirjoittajaa, joten kannattaa kirjoittaa myös oman fiiliksen ja jaksamisen kannalta. Tämän kuuluu olla hauska harrastus!

7. Postauksia voi "synnyttää" valmiiksi luonnoksiin. Tämä helpottaa esimerkiksi seuraavan viikon postauksien julkaisua, jos aina ei ole löydy kirjoitusintoa. Mutta lainkaan väärä tapa ei ole kirjoittaa juuri sillä hetkellä! Itse käytän näitä molempia tapoja ja suunnittelen postaukset niin, että ne ovat edes jollain tapaan ajankohtaisia.

8. Hae inspiraatiota muiden blogeista. Toisten blogeja lukiessa, voi löytää itselleen myös mieluisaa kirjoitettavaa ja aiheita. Älä kumminkaan matki, vaan tee omalla tavallasi. Toisten blogeihin kannattaa myös kommentoida! (Tällä tavalla voit myös saada uusia lukijoita omallekkin blogille)

9. Kirjoita, kirjoita, kirjoita. Parhaiten oppii tekemällä. Älä lannistu alamäistä, iloitse ylämäistä!

10. Jos pohdit tai olet kiinnostunut blogin aloittamisesta, kokeile! Kokeilemalla selviää mistä tykkää tai tykkääkö edes. Sen voin sanoa, että mielestäni tämä on ihana ja rentouttava harrastus, joka tuo paljon iloa arkeen. Mutta ei kannata heti säikähtää niitä pieniä puurtamisia blogin eteen. 9. vinkki voisin kirjoittaa tähän myös toistamiseen.

Toivottavasti näistä löytyi jokunen vinkki juuri sinulle! Lopuksi vielä haastettavat ja säännöt lyhykäisyydessään.

Annan tunnuksen ja haastan mukaan Äiti on vihannes -, Laurajohanna-, Annu E. -, TiiPii-, Tehtävänimikkeenä Laura -, Monta syytä rakastaa -, Yli pyykkivuorten -, When the story begins -Kochanie- ja Fashionette-blogille! <3 Nämä ovat esimerkiksi ihania blogeja!

Säännöt: Kirjoita postaus tunnustuksesta, kerro kuinka aloitit bloggaamisen, anna ohjeita aloitteleville bloggaajille, mainitse ja linkitä blogi, joka nimesi sinut ja nimeä 10 bloggaajaa tunnustuksen saajiksi.

Hyvää joulunodotusta kaikille! <3