Helppo kurpitsansiemenleipä

Leivän valmistamisesta on tullut minulle melko perinteikäs tapa. Minusta on ihana hurmata läheiset ja ystävät tuoreella leivällä. Siemeniä, jauhoja ja rouheita on kaiken maailman erilaisia purkkeja ja puteloita, että on varaa vaihtaa laatua, jos jokin alkaa kyllästyttämään. Minun suosikiksi ovat nousseet jääkaappisämpylät sekä ihan vaan perinteikäs vaalealeipä, mihin voi laittaa kaikenlaisia erilaisia siemeniä esim: auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä, pellavaa ym. Tässä ohjeessa olen käyttänyt kurpitsansiemeniä reilusti.

Tarvitset:
4dl vettä
1tl suolaa
1pss kuivahiivaa
1rkl sokeria
1,5dl kurpitsansiemeniä
n. 9dl venhäjauhoja
2rkl öljyä

Ohje: Lisää kuppiin kädenlämpöinen vesi, suola, sokeri, öljy, siemenet ja hiiva, sekoita tasaiseksi. Aloita lisäämään jauhoja nesteeseen vähitellen. Teen nykyään aina leivät yleiskoneella, mutta jos vaivaat taikinaa käsin muista pitää rakenne kimmoisana niin, että jokainen jauhon hippu on taikinassa mukana, vaivaa hyvin. Taikina on valmista kun se ei jää sormiin kiinni, mutta on vielä pehmeää. 

Laita liina kupin päälle ja nosta taikina lämpimään paikkaan kohoamaan 20min. Kun taikina on kohonnut vaivaa siintä ilmat pois kunnolla ja muotoile leipä haluamaasi muotoon. Peitä leipä liinalla ja anna kohota vielä 20min lisää. Laita uuni kuumenemaan 200C. Voitele leipä kylmällä vedellä, heittele päälle haluamasi määrä kurpitsansiemeniä ja jauhoja. Paista leipää uunin keskitasolla 20min. Tarkista kypsyys hammastikulla. Leipä on valmis kun tikkuun ei jää taikinaa tai pohjasta kuuluu suloinen kumina. Itse luotan aina pohjasta kuuluvaan kuminaan. Anna leivän jäähtyä ilman liinaa ennen tarjoilua. Tätä leipää tarjosin muistaakseni työkavereille salaatin yhteydessä. Näytti maistuvan niin minulle kuin myös heille, koska se loppui miltei heti.

Muistakaa helppo 20+20+20 minuutin sääntö. Varmasti onnistut!

Nyt heikun keikun leipomaan!
Hertta