Metsästäjänleivät

Pikkutyttönä muistan, kun kävin perheeni kanssa keräämässä sieniä ja marjoja mökkimme lähi metsässä. Kuukausi oli aurinkoinen ja lämmin heinäkuu, jolloin vanhempani viettivät yleensä kesälomaansa. Muistan, kun vesisade ropisi peltikattoon öisin eikä häirinnyt meitä lomailijoita päivisin. Tuolloin metsä pullotti keltaisia isoja kantarelleja sekä isoja violetteja mustikoita, joita kannoimme kotiin kori kaupalla. Satoa oli niin paljon, että niillä pärjäsi hyvin koko pitkän talven sekä kevään. Viime aikoina metsässä koirien kanssa kulkiessa pistin merkille, ettei sato ole yhtään samanlainen kylmien säiden takia. Kantarelleja oli kyllä, mutta hyvin vähän mustikoista puhumattakaan. Koko sato näyttää olevan 2-3 viikkoa myöhässä. Voi olla, että ilmaston muutoksen takia marjastus ja sienestys siirtyy pikku hiljaa pysyvästi joko viikoilla tai kuukausilla eteenpäin.

Seuraava resepti, jonka haluan jakaa on hyvin metsähenkinen. Voit laittaa kastikkeeseen kantarellien sijaan herkkusieniä, jos haluat.

Ohjeesta valmistat 4 leipää

Metsästäjänleipä neljälle
4 isoa palaa paahtoleipää

Jauhelihapihvit:
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Kantarellimuhennos:
500 g kantarelleja
1 sipuli
4 dl ruokakermaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
1 rkl hunajaa

Paistamiseen: voita

Ohje: Valmista pihvi taikina ensin. Lisää jauhelihan sekaan pilkottu sipuli, mausteet ja kananmuna. Sekoita hyvin ja anna maustua 30 min ennen paistamista. Jaa taikina neljään osaan ja paista ne pannulla tai uunissa 200C 20min. Valmista seuraavaksi kastike. Pilko kantarellit sekä sipulit pieniksi ja paista pannulla voin kera. Lisää sekaan kerma ja mausteet. Anna kastikkeen keittyä kasaan miedolla lämmöllä sen aikaa, kun jauhelihapihvit valmistuvat uunissa. Paahda paahtoleivät uunissa rapeaksi ennen kokoamista. Lisää rapean leivän päälle jauhelihapihvi sekä herkullinen kantarellimuhennos. Nauti!

Hertta