Aurinkopataa itsenäisyyspäivän kunniaksi

Kuten olen tuonut ilmi, tässä perheessä syödään pitkälti kasvisvoittoisesti. Tarkoittaa sitä, että lihalihaa on pöydässä harvemmin. Tämä johtuu siitä, että yksi perheenjäsenistä ei syö lihaa ja yksi on vegaani. MUTTA, välillä kaikesta huolimatta valmistamme ruuaksi miesväen toiveiden mukaisia ruokia. Yksi liharuokien kestosuosikeista on naudan ulkopaistista valmistettu pata, johon ohjeen sain varmasti jo yli 20 vuotta sitten enoni silloiselta naisystävältä. Padan nimeksi laitoin aurinkopata. Että miksi tällainen nimi? No pataan ladotaan persikan viipaleita lihapalojen väliin ja siitä nyt vain tuli mieleen aurinko 😊

Tässä teillekin helpon ja samalla jopa juhlavaksikin luokiteltavan pataruuan ohje. Ja valmistaminen on todella helppoa. Onnistuu siltä peukalo keskellä kämmentä -tyypiltäkin takuuvarmasti. Kyytipojaksi padalle sopivat parhaiten keitetyt perunat – vaikka toki perunamuusikin on hyvä valinta. Itse pidän talvisen liharuuan kanssa myös keitetyistä porkkanoista ja perinteisistä etikkakurkuista ja -punajuurista.

Vaikka tämä pata ei ole karjalanpaisti, niin sopii se mielestäni pääruuaksi itsenäisyyspäivän juhlapöytään. Tunteja tulikivipadassa hautunut paisti edustaa suomalaisuutta hieman nykyaikaan muokattuna.

Aurinkopata

n. 1,3 kg naudan ulkopaistia paloiksi kuutioituna (mallia suorakulmio)

1 iso tölkki säilykepersikoita

100 g (1 kpl) Mustapekka mustapippuri leikattavaa tuorejuustoa

200 g valkosipulituorejuustoa

Loraus säilykepersikoiden lientä

½ litraa kermaa

suolaa maun mukaan

Ohje

Ota liha lämpenemään huoneen lämpöön n. ½ tunniksi. Paloittele ulkopaisti pieniksi ”pihviksi” (4x6 cm) ja viipaloi persikat. Ruskista lihapalat kevyesti öljyssä pienissä erissä. Lado lihapalat vuorotellen persikanviipaleiden kanssa pataan kehiksi. Jos pata on pienempi, tee toinen kerros päälle. Murenna Mustapekka juusto ja ripottele se lihojen ja persikoiden päälle. Tee samoin valkosipulituorejuustolle (käytä teelusikkaa). Voit työntää juustoja vähän lihojen väliinkin. Kaada päälle loraus säilykepersikan lientä. Laita kansi päälle ja pata uuniin muhimaan. Kuumenna pataa ensin 200 asteessa reilu puoli tuntia. Laske sen jälkeen lämpö 150 asteeseen ja anna padan hautua pari tuntia. Sekoita välillä ja tarkista, ettei pata pääse kuivumaan. Lisää pataan kermaa 3-5 dl ja hauduta pataa sen jälkeen vielä tunnin verran.

Tarjoa aurinkopataa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin sekä höyrytettyjen kasvisten kanssa (porkkana, kukkakaali tai/ja parsakaali). 

On muuten hyvää!