Ei nimi miestä pahenna - eikä laivaakaan

Höyrylaivojen hurmaa Savonlinnassa

Saimaan höyrylaivaregatta kokoontui Savonlinnaan 14.7. Kävin illalla ihailemassa upeita höyrylaivoja satamassa, jossa oli ylipäätään aivan mielettömän upea tunnelma. Tutkaillessani siskoni kanssa höyrylaivoja päädyimme ihmettelemään nimiä, jotka olivat pääsääntöisesti miehisiä.

Hmm...miehiset nimet

Itse olen aina ajatellut, että kaikki laivat ovat feminiinisiä, naisellisia. Yritin kotona kaivaa netistä tietoa perusteista, joilla laivoille annetaan nimiä. Hetkisen tutkailtuani löysin Pilvi Vainosen blogin, jossa hän ansiokkaasti esittelee juuri tätä aihetta. Käsitykseni mukaan tämä postaus koskee kuitenkin lähinnä purjeveneitä, mutta se antaa hyvää taustatietoa laivan nimenantoperusteista.

Naisen nimi tuo onnea

Vainonen toteaa kirjoituksensa alussa, että vanhan merimiesperinteen mukaan aluksen nimi piti olla nimenomaan naisen nimi, koska se toi onnea. Yksi syy laivan nimeämiseen naisen mukaan oli myös se, että monissa kulttuureissa vesi ja naiseus liitetään toisiinsa.

Kyllä muutkin nimet kelpaavat

Mutta kyllä veneille on kautta aikojen annettu paljon muitakin nimiä. Nimi on voinut löytyä esimerkiksi luonnosta, taivaalta tai taruista, ja kyllä nimeksi on annettu niitä miehisiäkin nimiä.

Höyrylaivojen nimien tutkaileminen olisi kiinnostavaa. Tässä kohtaa tyydyn kuitenkin toteamaan, ettei nimi laivaa pahenna ja todellakin, regatan Jannet, Heikit jne. olivat kyllä mielettömän hienoja yksilöitä.

Tähän loppuun on pakko myös kehaista, että meillä Savonlinnassa seilaa kesäisin kolme aitoa höyrylaivaa: s/s Punkaharju, s/s Paul Wahl ja s/s Savonlinna. Näiden laivojen taustoihin voit tutustua muun muassa tästä linkistä.

P.S. Onneksi me tytöt löysimme yhden naisellisemman nimen omaavan laivan, jonka edessä oli sitten kiva ottaa selfie :)

P.S.S. Savonlinna on niin upea kaupunki. Olenko jo monesti sen sanonut? Kertaus lienee opintojen äiti :)