Eläköön tytöt!!!

Minulla oli oiva ajatus kirjoittaa tänään kansainvälisestä tyttöjen päivästä. Kirjoittaa – tiedättehän - sillä vähän virallisella tavalla, jossa tuodaan esille tyttöjen surkea tilanne. Sillä se on todella surkea vielä luvattoman monessa maassa. Oikeastaan minua alkoi suorastaan masentaa se, miten tyttönä oleminen voikin olla vielä 2000-luvulla niin haastavaa kuin mitä se on.

Ja koska minut valtasi lievä masennus, raivo ja ärsytys miettiessäni tyttöjä koskevia epäkohtia, kuten esimerkiksi, että kymmenet miljoonat työt jäävät edelleen koulutuksen ulkopuolelle ja että vähintään sama määrä tyttöjä ei saa päättää omasta avioliitostaan tai tehdä omia tulevaisuuden suunnitelmiaan, päätin kirjoittaa siitä, miten ihanaa on olla tyttö.

Tyttö

Miettikääpä sanaa tyttö. Se kuulostaa niin täydelliseltä. TYTTÖ. Tai englanniksi girl, eli  GÖÖL (ainakin savolaismalliin äännettynä). Sekin on niin täydellinen sana. Eikä sana ruotsiksikaan mikään vallan kamala ole. Flicka. FLIKKA. Tai saksaksi Mädchen eli MEDHJEN. Puhumattakaan siitä, miten kaunis sana on burmaksi: မိန်းကလေး. Oikeastaan tyttö-sana on kaunis millä kielellä tahansa.

Kaikenlaisia tyttöjä

Jokaisen tytön syntymäoikeus pitäisi olla se, että hän voi olla juuri sellainen tyttö kuin haluaa. Sillä tytöistä on niin moneksi. Tyttö on vahva kuin Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu, rohkea kuin Anni Polvan kirjojen sankari Tiina, ilkikurinen kuin Merri Vikin kirjojen Lotta, hauska kuin Tittamari Marttisen Viivi Pusu tai nokkela kuin Carolyn Keenen Neiti Etsivä. Enpä pistäisi pahaksi myöskään, jos minussa olisi hitunen Iines Ankan sisarentytärten Leenun, Liinun ja Tiinun leikkisää energiaa ja tomeruutta.

Tyttöys kunniaan

Kansainvälisenä tyttöjen päivänä toivon, että tytöt saisivat elää maailmassa, jossa tyttönä oleminen ei tarkoita pelkoa, vähäisempiä mahdollisuuksia, alistumista tai mitään muuta vastaavaa asiaa. Toivon, että sanaan tyttö ei liittyisi mitään negatiivista.

Minä henkilökohtaisesti pidän sanasta tyttö. Se on minulle sana, joka kuvastaa toivoa, iloa, viisautta, rohkeutta ja vahvuutta. Ennen kaikkea sana tyttö tarkoittaa elämän jatkumista. Se on asia, jonka vähättelevässä mielessä tytöttelevän henkilön pitäisi pitää mielessä.

Sanassa tyttö ei ole mitään loukkaavaa – BOOM!!!