Käytätkö sinä valtaasi väärin?

Valta sokaisee

Elokuva-alalla velloo sellainen soppa, että vierestä katsovaa hirvittää. Louhimiehen ohjaajametodit ovat nousseet päivänvaloon, ja päivänvalossa ne eivät näytä kovinkaan hohdokkailta. Se, mikä tässäkin kohussa on kaikessa inhorealistisuudessaan hyvää, on se, että ihmiset alkavat vääjäämättä rohkaistua tuomaan esille epäkohtia, tulivat ne ilmi sitten missä tahansa.

Sillä noita elokuvamaailmasta tuttuja elementtejä löytyy varmasti todella monesta paikasta, jossa on johtajia ja johdettavia. Kyse ei ole aina edes tuosta mies-nainen-asetelmasta, vaan ylipäätään valtaa toiseen ihmisen omaavan käytöksestä ns. alaiseensa.

On suorastaan suotavaa, että tämä kohu, vaikka se paikoin täyttää kohtuuttomuuden tunnusmerkistön, pistää jokaisen ehkä pohtimaan oman asemansa käyttöä syvemmin. Ehkä jatkossa ne esille tuodut epäkohdat otetaan vakavammin, eikä pyritä lakaisemaan niitä maton alle.

Syytä olisi miettiä sitäkin, että siinä vaiheessa, kun ihminen pelkää sanoa epäkohdista ääneen tai ei katso voivansa ilmaista itseään vapaasti, on jo olemassa vallankäyttöä, joka ei välttämättä kestä päivänvaloa.

Nyt jokainen voi mennä itseensä, ja miettiä missä kohtaa omassa elämässä juurikin parhaillaan sortuu yllä mainitunlaiseen vallankäyttöön. Samalla voit miettiä, oletko sinä tyyppi, jolle voi pelkäämättä sanoa ajatuksiaan, vai oletko tyyppi, jonka seurassa on sanottava ne hyväksyttävät repliikit. Tai luuletko olevasi se tyyppi, jolle voidaan puhua pelkäämättä...Sillä joskus totuus on tarua kamalampaa!

Niille, jotka uskaltavat kyseenalaistaa huonot luutuneet käytänteet ja auktoriteetteja kumartavat alistavat ajatusmallit, nostan hattua. Sillä valitettavan usein käy niin, että viestintuoja ammutaan.

Siinä samalla voisi pohtia sitä, miten sivistynyt ihminen reagoi, kun häneltä ilmeisen aidosti pyydetään anteeksi.

Ei mulla muuta tällä kertaa. Sunnuntai on hyvä päivä miettiä tulevan viikon askelmerkkejä 😊