Kirje Sinulle hoitohenkilö

Tiedäthän että...

Sinä teet arvokasta työtä. Teet työtä, jossa kyse on ihmisen hyvinvoinnista, terveydestä ja usein myös hengestä. Teet töitä usein myös silloin, kun muut ovat vapaalla: myöhään illalla, öisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä.

Arvostan työtäsi. Työsi arvostus nousi entisestään, kun olin työharjoittelussa terveyskeskuksessa ja kirurgian polilla. Näin, miten otit ihmiset vastaan yksilöinä ja arvostaen. Pohdit joskus potilaittesi elämää, ja näin silmistäsi, etteivät potilaiden kohtalot ole sinulle yhdentekeviä. Tiedän, että se on raskasta, ja siksi mietinkin, onko minusta tuohon työhön…. Kaikista nimittäin ei ole. Otin siis aikalisän.

Olen seurannut myös työtäsi, kun olet toiminut pyörätuolissa olevan äitini kanssa. Ilahdun joka kerta kun huomaan, että oivallat sen, että hänen älyssään ei ole mitään vikaa, vaikka hänen jalkansa eivät toimi.

Olen pannut merkille myös sen, että käydessäsi äidin luona, lasket usein kätesi hänen olkapäälleen ja katsot silmiin – puhut kohti. Tuntuu hyvältä, että laskeudut usein hänen tasolleen, etkä puhu ylhäältä alaspäin.

Monta kertaa äiti on joutunut turvautumaan apuusi. Joskus tilanteet ovat olleet kiireellisiä ja jopa hälyttäviä. Helpotukseni on ollut suuri, kun olen kuunnellut tyynnyttävää ääntäsi. Joskus olet heittänyt myös pientä huumoria, sillä olet siinä kiireessäkin oivaltanut, että äitini on huumorintajuinen.

Äiti vanhenee. Kunto huononee. Me kaikki vanhenemme ja fyysinen suorituskykymme heikkenee. Joku meistä menettää muistinsa. Lähes jokainen meistä joutuu hyväksymään vanhetessaan sen, että tarvitsemme jonkun toisen apua. Yleensä se olet Sinä hoitohenkilö.

Joten toivon. Että jaksat työssäsi hyvin. Toivon, että arvostat työtäsi ja teet sitä jatkossakin sydämelläsi. Ja toivon, että et muserru tai alistu kiireen taakan alle. Jotta jatkossakin Sinulla olisi aikaa pysähtyä, aikaa kuunnella, aikaa katsoa silmiin ja aikaa koskettaa olkapäätä.

Sillä se potilas, on yleensä jonkun äiti, jonkun isä tai jonkun lapsi. Ja jokainen heistä toivoo, että Sinä kohtelisit häntä kuin mitä toivoisit itseäsi kohdeltavan.

Kiitos Sinulle hoitohenkilö!