Kiusaamisesta

Puututaan kiusaamiseen

Viime aikoina mediassa on ollut oikeastaan järkyttäviä uutisia koulukiusaamisesta ja sen seurauksista. Tuntuu käsittämättömältä, että maailmalla tunnustusta saanut koulujärjestelmä ei kykene tunnistamaan ja puuttumaan koulukiusaamiseen. Se, että 9-vuotias miettii päiviensä päättämistä, koska häntä kiusataan, on asia, jolle on voitava tehdä jotain. Puhumattakaan siitä, että nuori joutuu sairaalaan, koska hänet on pakotettu nielemään paristoja...

Ja kuten totesin, tässä yhtälössä iso rooli on koululla ja kaikilla sen arjessa mukana olevilla ihmisillä. Kiva-koulut ja muut kampanjat ovat tärkeitä. Niillä voidaan alleviivata lapsille ja nuorille sitä, että kaikkia on kohdeltava kunnioittavasti. Tärkeintä on kuitenkin se, että aikuinen puuttuu aina kiusaamiseen. Ei kulje ohi, jos edes epäilee kiusaamista tapahtuvan. Jos aikuinen näkee kiusaamista, on hänen myös tuotava asia aina ilmi kyseisen lapsen huoltajalle. Huoltaja ei voi puuttua, jos hän ei tiedä. Ja jos oma lapsi kiusaa, sitä ei pitäisi koskaan sivuuttaa ikävaiheeseen liittyvänä ilmiönä.

Tästä tullaankin siihen, että jos vastuuta on koululla, on vähintään yhtä suuri, ellei jopa suurempi vastuu näillä mainitsemillani huoltajilla. Meidän vanhempien ja huoltajien olisi tuotava lapsillemme jo aivan pienestä pitäen tiukasti esille se, että ketään ei kiusata. Ei missään olosuhteissa. Asennekasvatus lähtee nimenomaan kotoa.

Kiusaamista ei koskaan saisi ottaa kevyesti. Eikä kiusaamisesta koskaan saisi syyllistää kiusattua. Olen kuullut nimittäin sanottavan, että kyllä kiusaamiseen usein löytyy syy kiusatusta. Hmmm….

Nykyinen yhteiskunta on lapsille ja nuorille paikoin raadollinen kasvuympäristö. Sosiaalinen eriarvoisuus, sosiaalisen median asettamat paineet jne. eivät tee kasvamisesta helppoa yhdellekään lapselle.

Tukea tarjolla

Kun luin noita uutisia, halusin kartoittaa paikkoja, joihin lapsi/nuori voi ottaa yhteyttä, jos hän ei uskalla kertoa pahasta olostaan lähiaikuisille.

Tällaisia tahoja löysin.

Kiusataanko sinua -auttava puhelin: 044 704 4004, ma-to klo 12–17.

MLL:n lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111. Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20. Puhelu on täysin ilmainen eikä näy puhelinlaskussa. Puheluita ei myöskään nauhoiteta. Lähde: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

MLL:n lasten ja nuorten chat on auki maanantaista keskiviikkoon klo 17–20. Chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa mistä tahansa aiheesta. Löytyy täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/

MLL:n lasten ja nuorten puhelimen kirjepalvelu. Kirjepalveluun voi kirjoittaa itselle tärkeistä asioista luottamuksellisesti. Kirjeeseen vastaa vaitiolovelvollinen, vapaaehtoinen aikuinen nettisivun kautta. Löytyy täältä: https://www.lastenjanuortennetti.net/.

MLL:n tietopankki mm. kiusaamisesta löytyy täältä: https://www.nuortennetti.fi/kiusaaminen/.

e-Talo - Tyttöjen ja poikien talo verkossa. Muun muassa kahdenkeskinen chat on avoinna keskiviikkoisin klo 18–20. Löytyy täältä: https://loistosetlementti.fi/nuorelle/chat/.

Valtakunnallinen kriisipuhelin: 01019 5202. Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämä Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt. Kriisipuhelin päivystää arkisin klo 9.00–7.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–7.00. Puhelun hinta on operaattorin perimä maksu.

Väestöliiton Poikien Puhelin: 0800-94884. Puhelinpalvelu on suunnattu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille. Puhelimeen vastaa ammatillisesti poikien maailmaan perehtynyt mies. Puhelu on soittajalle maksuton ja soiton voi tehdä täysin anonyymisti. Palvelu on avoinna ma-to klo 13.00–18.00. Ruotsinkielinen puhelinpalvelu tiistaisin klo 15.30–18.00 ja torstaisin klo 13.00–15.30.

Poikien Puhelin Chat palvelee joka arkipäivä klo 13.00–15.00. Löytyy täältä: http://www.vaestoliitto.fi/vaestoliitto/mita_vaestoliitto_tekee/palvelut/puhelinneuvonta/poikien_puhelin/

Tekstari-Tupu auttaa koululaisia koulupäivän aikana. Tupu vastaa tekstiviesteihin. Tupussa päivystävät ammattitaitoiset ja kokeneet nuorisotyöntekijä. Tekstari tulisi laittaa henkilön lähimpänä olevaan Tupuun tai Helsingin Tupuun. Tupu-numerot löytyvät täältä: http://www.tekstaritupu.net/.

Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämässä Sekasin-chatissä voi keskustella mistä tahansa mieltä askarruttavasta kysymyksestä ja aiheesta. Keskustelu voidaan käydä nimettömänä, kahden kesken koulutettujen vapaaehtoisten ja mielenterveyden ammattilaisten kanssa. Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä maanantaista perjantaihin klo 7–24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin 15–24. Löytyy täältä: https://sekasin247.fi/.

Etsivä Nettityö Online on suunnattu 15–25-vuotiaille nuorille. Kuka tahansa nuori voi tulla juttelemaan nimettömänä mieltä painavista asioista. Etsivässä Nettityössä työskentelee kaksi nuorisotyön ammattilaista, joiden kanssa voi pohtia asioita luottamuksellisesti. ONLINE palvelee sunnuntaista tiistaihin kello 20.00–23.3. Ja väyliä riittää: Facebook, Skype, Kik Messenger, WhatsApp, Ask.fm, Twitter ja sähköposti. Tarkemmat yt:t löytyvät täältä: http://nuortenpalvelu.fi/hankkeet/toiminta/etsiva-nettityo/nain-tavoitat-meidat/.

Ja sokerina pohjalla:

Me Muruset ovat nettimummoja, joiden kanssa voi jutella aiheesta kuin aiheesta. Heidät löytää Habbosta ja omasta Muruset-chatista. Mummot ovat täällä: https://muruset.fi/.

Auttajatahoja on varmasti paljon lisää. Kuten sanoin, halusin tehdä jotain. Tämä on niin pieni juttu, mutta jos tästä on jollekulle apua, niin tosi kiva.

Pidetään huolta lapsista ja nuorista!