Koli kolahti ja haaveita Norjan reissusta

Koli on osa suomalaista sielunmaisemaa

Täällä itäisessä Suomessa on paljon upeita paikkoja, joissa jokaisen pitäisi käydä edes kerran elämässään. Yksi sellainen on Koli. Pohjois-Karjalassa sijaitseva Koli on yksi maamme upeista kansallismaisemista. Maisema, jonka ytimen muodostavat miljardeja vuosia vanhat vaarat.

Häpeän tunnustaa, että itse kävin Kolilla vasta vuoden 2017 kesällä. Halusimme viedä vaihto-oppilaamme Emman tutkailemaan suomaisista suomalaisinta maisemaa. Harmittaa vieläkin, että emme varautuneet pitempään patikointiin, mutta muutaman kilometrin reitti oli henkeäsalpaavan upea.

Syksyinen Koli lumoaa

Esikko ei päässyt kanssamme Kolille kesällä 2017. Asia jäi nähtävästi neitokaista kaivelemaan, sillä kun syksyn viimeinen yo-kirjoitus oli maanantaina urakoitu, lähti hän kaveriporukkansa kanssa heti tiistaiaamuna varhain kohti Kolia.

Road tripin ei tarvitse suuntautua aina tuhansien kilometrien päähän ollakseen vaikuttava. Neitokaisen syksyiset kuvat Kolilta vakuuttavat ainakin minut siitä, että tämä kansallismaisema ei välttämättä kesää kaipaa. Esikko olikin vahvasti sitä mieltä, että syksyinen Koli on luultavimmin upeampi maisemaltaan kuin kesäinen. Pielinen jäi valitettavasti sumuverhon taakse.

Haaveena matka Norjaan autolla

Mitä road trippiin tulee, olemme alkaneet haaveilla perheen kesken tehtävästä automatkasta Norjaan. Lentopelkoisena (kurkkaa tänne) ajatus maankamaralla reissaamisesta saa matkakärpäsen pörräämään entistä kovempaan ääneen. Olemmekin jo tutkailleet blogeja, joissa kerrotaan Norjan valtaamisesta nelipyöräisellä. Maisemat kuvissa näyttävät huikean kauniilta.

Norjan reissua ei ole vielä kirkossa kuulutettu, mutta syksyn pimetessä on herkullista tehdä suunnitelmia siitä, mihin matka ehkä veisi. Ja jos Norjan reissu ei vielä ensi kesänä onnistu, voimme aina tehdä uusintareissun Kolille. Minua jäi nimittäin kaivelemaan nuo esikon ottamat kuvat suolta. Joten jossakin vaiheessa voisin toteuttaa sen "Painu suolle" kehotuksen, jota joskus olen jälkikasvulta kasvun tiimellyksessä kuullut :)

Lisää lähilomailusta täältä ja täältä