Matto ja muita italian kielen sanoja

Italialaisen Emman tulo meille melkein vuoden ajaksi on saanut minut harkitsemaan italian kielen opintoja. Paikallisessa kansalaisopistossa olisikin sopivasti alkamassa italian kielen alkeiskurssi. Vielä en ole ihan varma riittääkö aikani kielen opiskeluun, joten annan asian hautua vielä hetken aikaa. Mielenkiinnosta Emman äidinkieleen ryhdyin kuitekin selailemaan netin ihmeellistä maailmaa asian tiimoilta. Olin jostain saanut päähäni, ettei italia ole niin vaikea kieli. Ja että sanat lausutaan niin kuin ne kirjoitetaan. Kuinka väärässä sitä voi ihminen ollakaan. Muutaman google-klikkauksen jälkeen olenkin jo vähän viisaampi - tai no ainakin tiedän, että mielikuvani oli kokolailla väärä. Muun muassa Ylen nettisivuilta löyti artikkeli, jossa on mukava tietopaketti Italian kulttuurista, tavoista ja kielestä.

Italian kielen tietoutta netistä metsästäessäni löysin myös sanoja, jotka löytyvät sekä suomen että italian kielestä. Muutama suomen kielen sana onkin sellainen, että Emma voi ne kuullessaan kokea pientä hämmennystä. Esimerkiksi suomen sana matto tarkoittaa italiaksi hullu. Vene puolestaan on italiaksi suonet. Muitakin ulkoasultaan samanlaisia mutta eri asiaa tarkoittavia sanoja näistä kahdesta kielestä löytyy. Tässä muutama sanapari: pelle=nahka; nero=musta; timo=kateenkorva; peli=karvat; piano=hiljaa, kerros, taso; puro=puhdas, pelkkä, raaka; lume=lamppu,valo; suo=hänen; suola=jalkapohja; pala=kauha,siipi; asta=salko,keihäs... jne. Jos jotakuta kiinnostaa italia-suomi-sanojen vertailu, niin itse käytin haussa sanakirja.org-sivustoa. 

Jotain muutakin konkreettista on tässä tullut tehtyä liittyen Emman tuloon ja italian kieleen. Liimasin nimittäin Lotan kanssa jääkaapin oveen liitutaulutarran, johon koostimme muutaman yleisimmän sanan/sanonnan suomeksi ja italiaksi. Toiveena on, että sanalistasta on Emmalle hyötyä suomen kielen opinnoissa.

Jääkaapin oven liitutaulutarralle syntyi muutama suomenkielinen lause italiaksi :)
Samaten aion nimetä esineitä liimaamalla niihin post-it-lappuja. Metodi saattaa kuulostaa alkeelliselta, mutta Sallan kokemuksen mukaan menetelmä on ilmeisen tehokas. Hän nimittäin kirjoitti post-it-lapuille historian koealueen ydinasioita ja liimasi lappuja pitkin kotia. Kokeesta tuli kiitettävä... Ja taisipa perhekin oppia pari uutta asiaa Napoleonista wc-pytyllä istuessaan...