Mitä jos yksi tai kaksi sanaa voikin muuttaa kaiken?

Kannustus kannustaa

Luin nettiuutisia ja törmäsin siellä viihteelliseen sellaiseen. Vaikka uutinen olikin kevyt, oli sen sisällä mielestäni paljon syvällistä merkitystä. Uutinen kertoi nuoresta amerikkalaisnaisesta, ja viestistä, jonka nainen oli saanut 6.-luokalla opettajaltaan. Viestissä opettaja iloitsi siitä, että oli saanut opettaa oppilastaan ja pyysi tätä jatkamaan samaan malliin. Lopussa oli toive siitä, että tämä oppilas kutsuisi hänet Harvardista valmistuttuaan päättäjäisjuhliin.

21 vuotta meni, ja oppilas ilmestyi entisen opettajansa luokkaan kertoakseen valmistuneensa juurikin Harvardista. Nainen oli säilyttänyt opettajansa kirjoittamaa viestilappua mukanaan koko tuon ajan. Se oli inspiroinut ja kannustanut häntä kohti määränpäätä, joka oli lääkäriksi valmistuminen. Luonnollisesti nuori nainen ojensi entiselle opettajalleen kutsun valmistujaisiinsa.

Sanojen voima

Tässä kohtaa voi ajatella, että amerikkalaista höpötystä. Tässä kohtaa voi myös pohtia, mikä merkitys sillä on, että joku ihminen uskoo sinuun. Ja ennen kaikkea tarina on osoitus siitä, että ilmaan lauotuilla sanoillakin voi olla uskomaton voima.

Opettajat muistetaan...

Tänään lauantaina on se aika vuodesta, kun eri-ikäisiä nuoria juhlii kouluvuoden päättymistä. Erityinen nivelvaihe kevätjuhla on niille nuorille, jotka päättävät peruskoulun tai lukion. Tässä kohtaa on nimittäin tehty tai tehdään päätöksiä siitä, missä opinnot jatkuvat.

Opintojen päätösvaiheessa muistellaan usein myös matkalle sattuneita opettajia. Joku on ollut hajamielinen, joku hauska. Toinen on osannut opettaa ja toinen on ollut taitamaton. Reilun opettajan muistaa jokainen kuten myös sen epäreilun. Erityisen hyvin muistetaan ne opettajat, jotka ovat sanoneet jotain kannustavaa ja rohkaisevaa. Samoin muistetaan ne opettajat, jotka ovat vähätelleet tai kohdelleet alentuvasti.

Jokainen nuori ansaitsee jonkun, joka uskoo häneen

Kun nuoret kirmaavat tänään kesälaitumille, toivon, että mahdollisimman monen koulumuistoista löytyy edes yksi aikuinen, joka on tavalla tai toisella osoittanut uskovansa nuoreen. Ja että sitä uskoa on riittänyt silloinkin, kun lapsi/nuori ei itsekään ole jaksanut uskoa itseensä.

Koska sillä, että joku on uskonut tai uskoo nuoreen, voi olla kauaskantoiset vaikutukset!

Ohjeeksi matkalle

"Jos katsot varpaisiin, näet vain varpaasi.

Kun nostat katseesi, näet maailman.

Älä laske siis katsettasi.

Älä, vaikka joskus silmäsi sumentuvat kyynelistä.

Sillä kyyneleet puhdistavat.

Ja hetken päästä näet kaiken kirkkaammin."

P.S. Runollani haluan toivottaa onnea kaikille tänään opintonsa päättäville nuorille. Erityisesti sitä kirjoittaessani ajattelin kaikkia esikkoni ystäviä, jotka tänään juhlivat valkolakkiaan. Keep rolling!