Mitähän ne muut sannoo...

Pienen elämäni aikana olen useammin kuin kerran törmännyt otsikon viittaamaan lauseen alkuun. Lause on mielestäni vähän kaksipiippuinen.

Jos kyseinen ajatusmalli saa ihmisen käyttäytymään säällisesti, on se vähintään hyvä asia.

Silloin se toivottavasti tarkoittaa sitä, että emme päästä suustamme toisia ihmisiä solvaavia lauseita tai käyttäydy tavalla, joka nyt ei kerta kaikkiaan ole suotavaa. Tähän listaan kuuluu luonnollisesti kaikki rikollinen toiminta ja muu kanssaihmisiä tavalla tai toisella loukkaava käytös.

Jos tuo lause johtaa siihen, että tyydymme tekemisissämme keskinkertaisuuteen, emme uskalla rikkoa pitkään jatkuneita suvun/perheen rutiineja, emme uskalla olla leikkimielisiä tai luovia tai pelkäämme ottaa riskejä epäonnistumisen pelossa - muun muassa. Silloin kyse on hyvin rajoittavasta lauseesta, joka ikään kuin estää ihmisiä olemasta omia itsejään.

Älä välitä dissaajista - niitä riittää

Valitettavan moni jättää tekemättä huimia ja hienojakin asioita – koska: ”Mitähän ne muut sannoo.”  Pelottavia esimerkkejä ei kaukaa tarvitse hakea.

Jokaiselle lehtiä lukevalle tai netistä uutisia seuraavalle on varmasti tuttua lukijoiden palstoille tai nettisivujen kommentointikenttiin nimettömänä jätetyt viestit niille, jotka kehtaavatkin poiketa massasta.

Suomen pienestä ihmismassasta löytyy välittömästi kymmeniä ihmisiä, joiden mielestä olet tyhmä pelkästään siksi, että uskallat yrittää jotain tavallisuudesta poikkeavaa.

Tuota omana itsenä toimimisen pelkoa meillä suomalaisilla on varmasti enemmän kuin keskimäärin telluslaisilla. Paha mennä sanomaan, mistä se johtuu. Tuntuu kuitenkin vähintäänkin omituiselta ajatukselta se, että kaikkien ihmisten tulisi toimia samalla tavalla.

Ole rohkeasti oma itsesi

Tässä sunnuntai-iltana työpöydän ääressä istuessa mietinkin sitä, mitenkähän moni menestyjä tai ihmiskunnan kannalta jopa merkittävän keksinnön tehnyt on miettinyt mielessään: ”Mitähän ne muut sannoo…” En jaksa uskoa, että kovinkaan moni.

Tästä johtuen toivotan tälläkin viikolla kaikille kanssakulkijoille rohkeutta elää oman näköistä elämää, rohkeutta tehdä muiden väheksyntää pelkäämättä erilaisia päätöksiä ja rohkeutta toteuttaa omia vahvuuksiaan.

Niin, ja täppäähän tuota alapuolella tuikkivaa tähteä, jos haluat olla oman elämäsi tähti:)